Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 100 gündür küflenmeyen ekmek! Türk şirketi, gıdada israfın önüne geçecek
Ekonomi

100 gündür küflenmeyen ekmek! Türk şirketi, gıdada israfın önüne geçecek

Son Güncelleme: 27 Ekim, 2025 - 03:40
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
100 gündür küflenmeyen ekmek! Türk şirketi, gıdada israfın önüne geçecek
Fotoğraf Başlığı100 gündür küflenmeyen ekmek! Türk sirketi, gidada israfin önüne geçecek

Gıda ürünlerinde israf ve katkı maddesi kullanımı sona eriyor mu? Türk şirketi tarafından geliştirilen ve dünyada ilk olan elektron kaplama uygulaması ile tost ekmeği tam 100 gündür küflenmiyor.

Kaydet
a- | +A

ÖMER TEMÜR - Türk biyoteknoloji şirketi AVB Biyoteknoloji, dünyada ilk defa uygulanan ve elektron kaplama yöntemi adını verdiği yeni teknolojik bir yöntemle gıda ürünlerinde küflenmenin önüne geçmeyi başardı. Laboratuvar ortamında yapılan uygulamada elektron kaplama işlemi yapılan tost ekmeği 100 gündür küflenmedi. Bu yöntem ile gıdada israf ve katkı maddelerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. AVB Biyoteknoloji CEO’su Serkan Tunç, katkı maddeleri ve ambalajların kısmen küflenmeyi geciktirdiğini belirterek, “Fabrikasyon tost ekmeğinin küflenme süresi oda şartlarında 20–25 derece 5–7 günü buluyor. Ambalaj açılmamışsa, üretim sırasında kullanılan koruyucu maddeler (örneğin kalsiyum propiyonat veya sorbik asit) küflenme süresini uzatıyor. Ancak ambalaj açıldıktan sonra hava ve nemle temas başladığı için genellikle 3–4 gün içinde küflenme başlıyor. Dış ortamda ise bu süre 1–2 güne kadar düşüyor. Bu nedenle açıkta bırakılan bir dilim tost ekmeğinde 24–48 saat içinde küf lekeleri görünmeye başlar. Yaptığımız iki saatlik bir elektron kaplama uygulaması sonucunda, normal oda şartlarında nem, ısı ve ışık altında bırakılarak gözlemini sürdüğümüz ekmek küflenmeden 100. gününü tamamladı. Ekmeğin gözlem süresi numune parçaları alınarak devam ettiriliyor. Bu süre belki 6 ay, belki de bir yıla kadar çıkabilir” dedi.


100 gündür küflenmeyen ekmek! Türk şirketi, gıdada israfın önüne geçecek - 1. Resim
Başlık Resmi100 gündür küflenmeyen ekmek! Türk şirketi, gıdada israfın önüne geçecek - 1. Resim

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Elektron kaplama yönteminin organik maddelerin bozulmasına neden olan oksidasyonun ve sporlu mikroorganizmaların önüne geçme prensibine dayandığını söyleyen Tunç, sistemin işleyişi hakkında şu bilgileri verdi: Her maddenin dış yüzey atomları özellikle ısı artışına bağlı olarak elektron kaybeder. Şu anda buzdolabı olarak bildiğimiz koruma sisteminde kullanılan tekniğin temeli de elektronların kinetik enerjilerinin düşürülerek oksidasyonun geciktirilmesidir. Soğuk arttıkça elektron kaybı daha azalır, bu yüzden de bozulma azalır. Bu yeni yöntemle soğutmak yerine elektron kayıpları sürekli yerine konarak maddenin kararlılığının korunması prensibi ile eş zamanlı olarak saklama bölümünde atmosferik ortamdaki oksitleyici radikallerin kararlı tutulması hedeflenmektedir. Bu sayede elektron eksikliğine dayalı iç ve dış ortamda kimyasal reaksiyon oluşması engellenmiş oluyor. Aynı zamanda güçlü elektron ışıması ile sporların yapısının bozulabileceği ve bu sayede mikroorganizma üremesinin durdurularak organik maddelerin bozulmasının giderilebileceğini düşünmekteyiz.

GIDADA İSRAF VE KATKI MADDESİNE SON

Tunç, elektron kaplama teknolojisinin israfın azaltılmasına katkı verme potansiyeli olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de her yıl ortalama 23 milyon ton gıda israf ediliyor. Sadece bir günde 12 milyon, yılda 4 milyar 380 milyon ekmek çöpe gidiyor. Türkiye’de çöpe giden gıda miktarının yüzde 5 azaltılması hâlinde on milyarlarca liralık tasarruf edilebilecek. Bu da 900 bin ailenin 1 yıllık geçim giderinin karşılanması anlamına geliyor” diye konuştu. Yeni teknolojiyle gıdalarda katkı maddelerinin de önüne geçilmesi hedefleniyor. Katkı maddesi gıda ürünlerinin ömrünü uzatsa da aşırı tüketilmesi hâlinde kanser başta olmak üzere birçok hastalığa neden olabiliyor.


100 gündür küflenmeyen ekmek! Türk şirketi, gıdada israfın önüne geçecek - 2. Resim
Başlık Resmi100 gündür küflenmeyen ekmek! Türk şirketi, gıdada israfın önüne geçecek - 2. Resim

YENİ BİR SAKLAMA VE BUZDOLABI TEKNOLOJİSİ

Elektron kaplama teknolojisinin henüz deneysel amaçlı prototip aşamasında olduğunu ifade eden Serkan Tunç, ekmeğin yanı sıra meyve, sebze, et ve süt gibi ürünlerde de denemelerin sürdüğünü bildirdi. Bu teknolojinin buzdolabı ve ambalaj teknolojilerinde daha uzun süreli saklama için yeni fırsatlar sunabileceğini belirten Tunç, “Bu teknolojinin buzdolaplarında kullanılması teorik olarak mümkün. Bu da daha uzun raf ömrü ve daha taze ürün demek” dedi. Türkiye’nin en büyük hazır gıda firmalarıyla görüşme yaptıklarını dile getiren Tunç, “Önümüzde uzun bir yol var. Gıda türleri üzerinde farklı modellemelere dayalı 1.000’den fazla test yapılacak. Elde edeceğimiz sonuçlara göre umuyoruz ki yeni bir teknoloji daha hayata geçirilmiş olabilecek” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME
Tarladan gardıroba doğa dostu dokunuş! Trendyolmilla, rejeneratif pamuktan denim koleksiyonu ile hem toprağa hem çiftçiye destek olacak
HABER
Tarladan gardıroba doğa dostu dokunuş! Trendyolmilla, rejeneratif pamuktan denim koleksiyonu ile hem toprağa hem çiftçiye destek olacak

Editör: CÜNEYT AKÇATEPE
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 27 Ekim, 2025 - 03:40
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gazete Haberleri Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    AKOM İstanbul'da kar başlangıcı için saat verdi! İzlanda soğuğu 8 gün sürecek
    AKOM İstanbul'da kar başlangıcı için saat verdi! İ...
    Kaydet
  • 2
    Ankara'nın üç ilçesinde (Yenimahalle, Kazan, Polatlı) sular ne zaman gelecek?
    Ankara'nın üç ilçesinde (Yenimahalle, Kazan, Polat...
    Kaydet
  • 3
    Bakan Uraloğlu'ndan Hatay Havalimanı açıklaması! Yüksek hızlı tren müjdesi de verdi
    Bakan duyurdu! Bir kente daha yüksek hızlı tren ge...
    Kaydet
  • 4
    Taşacak Bu Deniz 13. bölüm haftaya yayınlanacak mı? Yeni yılda ara verip vermeyeceği gündemde
    Taşacak Bu Deniz 13. bölüm haftaya yayınlanacak mı...
    Kaydet
  • 5
    Beşiktaş'ın yeni transferini canlı yayında duyurdu: Orkun Kökçü ikna etti
    Beşiktaş'ın transferini canlı duyurdu: Orkun ikna ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Suriye’yi rahat bırakmıyorlar!..
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Batı Türkleri
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Türkiye-Suriye-ABD ve İsrail hattı…
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Müjde: Kadın ve genç istihdamı desteğinde süre uzatıldı!
    Kaydet
  • Sadık Söztutan
    Sadık Söztutan Vagon vagon hüzün taşır trenler
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Önce soğuk sonra kar geliyor! Sibirya soğukları kapıya dayandı
    Önce soğuk sonra kar geliyor! Sibirya soğukları kapıya dayandı
    Kaydet
  • Bisikletiyle umre yolculuğu: 31 günde 3 bin 450 kilometre pedal çevirdi
    Bisikletiyle umre yolculuğu: 31 günde 3 bin 450 kilometre pedal çevirdi
    Kaydet
  • Diyarbakır'da düğün sonrası ortalık karıştı! Damat yerde yatan kişiye siper oldu
    Diyarbakır'da düğün sonrası ortalık karıştı! Damat yerde yatan kişiye siper oldu
    Kaydet
  • İffet Saraçoğulları’ndan zamansız bir durak
    İffet Saraçoğulları’ndan zamansız bir durak
    Kaydet
  • ABD'de sel felaketi! Çok sayıda ölü, onlarca yol kapalı
    ABD'de sel felaketi! Çok sayıda ölü, onlarca yol kapalı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
KPSS merkezi atama ne zaman açıklanır? KPSS-2025/2 tercih sonuçları tarihi
KPSS merkezi atama ne zaman açıklanır?
Kaydet
Aracı olanlar dikkat! 2026 kaza teminat tutarı ne kadar oldu? Trafik sigortasında yeni düzenleme
Zorunlu trafik sigortası tarifesinde değişikliğe gidildi
Kaydet
Cristiano Ronaldo, Lionel Messi'yi ikiye katladı: 2025 yılının en çok kazanan futbolcuları belli oldu
Cristiano Ronaldo, Lionel Messi'yi ikiye katladı: 2025 yılının en çok kazanan futbolcuları belli oldu
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası