Kurumsal vurgun! Dolandırıcılar her gün yeni bir yöntemle karşımıza çıkıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kurumsal vurgun! Dolandırıcılar her gün yeni bir yöntemle karşımıza çıkıyor

Ekonomi Haberleri

Son dönemde sıkça rastlanan ve yüz binlerce kişinin tuzağa düştüğü dolandırıcılık yöntemlerini sıraladık. Çağrı merkezi kurarak iş yerleri açan, hatta kurumsal firma gibi çalışan bu çeteler, masum insanların umudunu ve parasını çalıyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

Dolandırıcılık ile ilgili neredeyse her gün yeni bir olaya şahit oluyoruz. Teknolojinin gelişimiyle birlikte adeta ekmeklerine yağ sürülen bu fırsatçılar, çeşitli yöntemlerle masum vatandaşların hem umutlarını hem de paralarını çalıyorlar. En bilindik yöntemlerin başında ise kendilerini polis olarak tanıtarak karşı taraftan para istemek oluyor. Ancak bu şekilde yapılan dolandırıcılık kamuoyunda fazlasıyla ifşa olduğu için eskisi kadar iş yapmıyor. Yeni yöntemlerinse ardı arkası kesilmiyor...

Tabiri caizse şark kurnazlarının son dönemde en fazla başvurduğu taktikleri okuyucularımız için toparladık. İnternet ortamında ve tüketici derneklerine yapılan şikâyetlerde en fazla bu yöntemlerin uygulandığı ortaya çıktı. Öyle ki bu çeteler çağrı merkezi kurarak ofis bile kiralıyor. Hatta dolandırıcılık konusunda kurumsallaşan bile var.

‘İCRA DOSYASI’ YALANI

İlk yöntem cep telefonuna gelen ‘hakkınızda icra başlatıldı’ mesajı… Milyonlarca kişinin verisi bulunan ve âdeta çete gibi çalışan dolandırıcılar ellerindeki telefon numaralarına ‘hakkında icra dosyası başlatılmıştır, durdurmak için aşağıdaki telefon numarası ile bizimle iletişime geçin’ mesajları gönderiyorlar. Bir hukuk bürosundan gelmiş gibi görünen mesajı alan kişi tedirgin olarak verilen telefonu arıyor. Telefonun ucunda bir çağrı merkezi bulunuyor. Buradaki şahısın elinde sizin bazı bilgileriniz var. Örneğin anne ve baba adı, doğum tarihi ve yeri gibi... Bu bilgileri sizinle paylaşarak önce güven kazanıyor. Bu olayın aslı nedir diye aradığınızda “Adınıza alınan bir kredi kartı, hat veya kurulan bir şirket var, vergi borcu, kredi kartı veya fatura borcu nedeniyle haciz işlemi başlatılacak. Durdurmak için belli oranda ödeme yapmanız gerekiyor” cevabı ile karşılaşıyorsunuz. Şayet iyi niyetli iseniz verdikleri hesap numarasına veya ‘papara’ hesabına bu ödemeyi yatırıyorsunuz. Ödemeyi alan kişi bir daha sizi rahatsız etmiyor ve telefonlarınızı engelliyor. Bu yöntemin çeşitli kolları da bulunuyor. Mesela bir cep telefonu borcunuz olduğunu, adınıza hat alındığını ve ödeme yapmanız gerektiğini söylüyorlar. Ödeme yapmazsanız icra işlemleri başlatılacağı tehdidinde bulunuyorlar. Kısacası korku vererek elinizde ne varsa almayı planlıyorlar.

HESABINIZA PARA GELDİ

Bir diğer yöntem ise ‘hesabınıza para girişi oldu…’ Yine mesaj yoluyla size ulaşan kişi, bir internet sitesi linki paylaşarak ‘aşağıdaki hesabınıza 7.200 dolar ödeme gelmiştir. Almak için linki tıklayarak verilen şifreyi girin’ mesajını görüyorsunuz. Linki tıklayıp siteye girdiğiniz sizden T.C. kimlik dâhil tüm bilgilerini istiyorlar. Gelen parayı almak için hâlâ ısrarlıysanız tüm bilgileri giriyorsunuz ve bu bilgiler dolandırıcıların eline geçiyor. Ardından bu bilgiler ile sizin cep telefonunuzu kendilerine yönlendiriyorlar. Banka hesaplarınızı boşaltıyorlar. Kredi kartını ile harcama yapıyorlar veya adınıza hat çıkartıp telefon alıyorlar.

CEP TELEFONU KAZANDINIZ

Sosyal medyada sıkça gördüğümüz ve yine mesaj yoluyla yapılan bir diğer yöntem ise ‘cep telefonu kazandınız’ taktiği. Dolandırıcılar yine mail veya SMS yoluyla size gelen ulaşarak yüksek fiyatlı ve iyi bir model cep telefonu kazandığınızı cep telefonu operatörünüzün yaptığı çekilişle hak ettiğinizi söylüyor. Telefonu almak istediğinizde size WhatsApp’tan sıfır cep telefonu videosu atarak güveninizi kazanıyor. Devamında ise sistem işliyor. Telefonu alabilmeniz için öncelikle 2 bin liralık bir vergi ödemeniz gerekiyor. 500 lira civarında bir kargo ücreti talep ediliyor. Yasal prosedürler vs. derken 3 bin liranın üzerinde bir parayı sizden alarak kayıplara karışıyorlar.

HAYIRSEVER YABANCI TUZAĞI

Şimdiki yöntem ise klasikleşmiş olmasına rağmen hâlâ dolandırıcıların favorileri arasında yer alıyor. Posta kutunuza bir mail atılıyor. Mailde yurt dışından size ulaştığını söyleyen kişi kendisinin ölümcül bir hastalığı olduğunu, yurt dışıdaki yüklü miktardaki nakit para ve gayrimenkullerini ihtiyaç sahiplerine dağıtmak istediğini söylüyor. Rakamlar yüksek olunca insanların akılını çelmeyi başarıyor. Şayet bu kişiye yardımcı olmak isterseniz veya onun teklifi kabul edip bağışını almaya kalkarsanız sizden belli bir miktarda para talep ediyor. Paranın yurt dışından geleceğini belirterek belli prosedürler için ödeme alması gerektiğini ifade ediyor. Şayet inanıp parayı gönderirseniz bir daha sözde hayırsever kişiye asla ulaşamıyorsunuz.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...