Merkez Bankası'nın kasası doluyor: Rezervlerde aralıksız yükseliş 14. haftada

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Merkez Bankası'nın kasası doluyor: Rezervlerde aralıksız yükseliş 14. haftada

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi

Merkez Bankası'nın rezervleri Mayıs ayından bu yana aralıksız yükselişini sürdürüyor. Merkez Bankası rezervleri 870 milyon dolar artışla 121,5 milyar dolara yükseldi. Kasa dolarken, KKM'de ise düşüş yaşandı.

Merkez Bankası'nın faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 25 seviyesinden yüzde 30’a çıkarmasının ardından gözler rezervlere çevrildi. Resmi rezerv varlıkları son bir ayda yüzde 4.5 oranında yükselirken, Merkez Bankası'nın toplam rezevlerine ilişkin verilerde ortaya çıktı. Enflasyonla mücadele için büyük önem arz eden Merkez Bankası rezervlerinde yükseliş serisi 14. haftaya ulaştı. Verilere göre toplam rezervler 121 milyar 515 milyon dolara yükseldi.

MERKEZ BANKASI REZEVLERİ 121.5 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 8 Eylül haftasında bir önceki haftaya kıyasla 21 milyon dolar artışla 120 milyar 624 milyon dolardan 120 milyar 645 milyon dolara yükselmişti. Merkez Bankası'nın son istatistiklerine göre toplam rezevler 15 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre 870 milyon dolar artışla 121 milyar 515 milyon dolara ulaştı. Böylece yükseliş eğilimi de üst üste 14'üncü haftaya taşındı.

ALTIN REZEVLERİ YENİDEN YÜSELDİ

Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervleri 15 Eylül itibarıyla, 788 milyon dolar artışla 80 milyar 59 milyon dolara yükseldi. Söz konusu dönemde altın rezervleri 81 milyon dolar artarak 41 milyar 374 milyon dolardan 41 milyar 455 milyon dolara yükseldi. Altın rezervleri bir önceki haftada 484 milyon dolar azalarak 41 milyar 374 milyon dolara gerilemişti.

KKM'DE DÜŞÜŞ 4. HAFTADA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bankalara yönelik talimatı ve TL mevduat faizlerinde yaşanan yükselişin ardından KKM hesaplarından çıkış giderek yükseldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduat toplamı geçen hafta 26 milyar TL düşüşle 3,31 trilyon TL oldu. Dolar cinsi karşılığı ise 123 milyar doların altına geldi. Böylelikle KKM hesaplarında  son bir ayda 101,4 milyar TL'lik düşüş gerçekleşti.

Düşüş ivmesinin hızlanmasında Merkez Bankası'nın 6 aya kadar vadeli KKM hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15’ten yüzde 25’e yükseltilmesi etkili oldu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...