Müteahhitlere 'yıkım' kıskacı! Başsavcılıklar harekete geçecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Müteahhitlere 'yıkım' kıskacı! Başsavcılıklar harekete geçecek

Ekonomi Haberleri

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık depremler bölgedeki 10 ilde büyük hasara yol açtı, yıkılan binalar binlerce vatandaşı hayattan kopardı. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken, hasar tespitinden sonra başsavcılıklar harekete geçecek. Depremde hasar gören illerin savcılıkları müteahhitleri kıskaca alacak, soruşturma başlatacak.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Yüzyılın afeti olarak gösterilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları devam ederken, gözler binlerce insanın ölümüne neden olan yapılara çevrildi. Hakimler ve Savcılar Kurulu, depremden etkilenen illerde yargısal faaliyetlere ara verilebileceğini bildirirken, 10 ilin başsavcılıkları hasar tespit çalışmalarına hazırlanıyor.

Depremin verdiği zararın boyutunu ve adliyelerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, gerekli tedbirlerin geciktirmeden yerine getirmeye çalışan başsavcılıklar, yıkılan binalarla ilgili adli soruşturmalar başlatacak. Cumhuriyet başsavcılıklarınca deprem sonrası gelen ihbarlar ve resen yürütülecek olan soruşturmalar, binalarla ilgili yapılan teknik çalışma raporlarıyla derinleştirilecek.

SORUŞTURMALAR HIZLI YÜRÜTÜLECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerinin de deprem bölgesinde yaptıkları incelemeler yaparak raporlar hazırlamaları bekleniyor. Hazırlanacak raporlara göre, sorumluluğu belirlenen müteahhit, mühendis ve görevliler hakkında hızla soruşturma yürütüleceği öğrenildi.

Depremde yıkılan binaların kaç yıllık olduğu, daha önce yaşanan depremlerde hasar görüp görmediği, hasar gören binalara oturma izni verip verilmediği incelenecek.

Soruşturma savcıları, bölgedeki bazı apartmanların alt katlarının, iş yeri olarak kullanılması amacıyla kolonlarının kesilip kesilmediğine de bakacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerinin deprem bölgesinde yaptıkları incelemeler sonucu hazırladıkları raporların da soruşturmaya yön vermesi bekleniyor. Raporlara göre, sorumluluğu belirlenen müteahhit, mühendis ve görevliler hakkında hızla soruşturma yürütüleceği öğrenildi.

KAPSAMLI ARAŞTIRMA YAPILACAK

Soruşturmaları yürütecek savcılar, binanın yıkılmasındaki kusurluların belirlenmesinde, inşaat malzemesi kalitesinin standartlara uygun olup olmadığını, binaların birbirinin tahribine olan etkisini, binaların inşaat ruhsat ve projelerin uygun olup olmadığını ve uygun olmaması durumunda bunun yıkılmaya etkisini, zemin yüzeyinin yapılaşmaya elverişli olup olmadığını, denetimlerin yeterli şekilde yapılıp yapılmadığını araştıracak.

Binaların, yapılma tarihlerinde geçerli olan yönetmeliğe uygun yapılıp yapılmadığını saptayacak olan soruşturma savcıları, bu araştırma esnasında teknik bilirkişi incelemesi isteyebilecek. Hazırlanan bilirkişi raporunda binanın yıkılmasında kimlerin kusurlu olduğu belirlenecek.

Bina çökmesine neden olmak Türk Ceza Kanunu'nun 171. maddesinde ölüm ve yaralanma olmasa dahi suç olarak düzenleniyor. Binanın çökmesi sonucunda ölüm ve yaralanma olması halinde taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermeye ilişkin suçlara ilişkin hükümler uygulanıyor.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE İL İL SON DURUM

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Henry 9 Şubat 2023 22:22

Acilen soruşturma başlatılmalı

Kadir 9 Şubat 2023 08:44

İhmal olup olmadığı tabiki araştırılmalı ve gereken yapılmalıdır.Türk adaletine güveniyorum.

Sonraki Haber Yükleniyor...