Okula ilk adım 6 bin lira

- Güncelleme:
Okula ilk adım 6 bin lira

Ekonomi Haberleri

Kırtasiye alışverişi, servis ücreti, açıktan talep edilen kayıt parası, özel okullarda istenilen ekstra ücretler, velileri çileden çıkarıyor. Devlet okulunda okuyan bir öğrencinin sadece okul çantası ve kıyafetleri 6-8 bin lirayı buluyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Okulların açılmasına sayılı günler kala öğrencileri alışveriş heyecanı sararken, veliler ise hesap kitap yapmaya başladı. Geçen yıl ile kıyaslandığında; kırtasiye malzemelerinden kıyafete, servis ücretlerinden okul harçlığına kadar birçok gider kalemi ikiye katladı. Özel okullarda ise fatura çok daha kabarık.

MARKETLER İLK ADRES

Veliler kırtasiye alışverişlerinde ağırlıklı olarak zincir marketleri tercih ediyor. Bunun yanında online alışveriş siteleri de bir diğer alternatif… İstanbul’da ise okul alışverişinin kalbi Eminönü’nde atıyor. Okul civarlarındaki kırtasiyeler daha az rağbet görüyor. Eminönü’nde toptan fiyatına perakende kırtasiye satışı yapan Eyüp Sever “Alışveriş başladı ancak insanlar hesap kitap yapıyor. En ucuz ürünlere yöneliyorlar. Hatta geçen yıldan kalan ürünleri kullananlar da var. Bugün sadece; defter, kalem, silgi, kuru ve sulu boya, resim defteri, cetvel, kalem kutusu gibi en lazım olan ürünler 1.000-1.500 lirayı buluyor” dedi.

6-8 BİN LİRAYI BULUYOR

Alışverişin içine okul çantası, su matarası, beslenme çantası gibi diğer ürünler de girdiğinde rakamlar çok daha yükseğe çıkıyor. Öte yandan okul kıyafeti, ayakkabı ve mont gibi ürünlerle birlikte bir öğrencinin toplam okul harcaması 6-8 bin liraya kadar çıkıyor.

SERVİS ÜCRETLERİNE UYULMUYOR

Velilerin bir diğer sorunu ise servis ücretleri… UKOME’nin belirlediği 0-1 kilometre servis ücreti bu yıl 1.300 TL. Ancak özel okullar başta olmak üzere bazı eğitim kurumları bu tarifeye uymuyor. Servis ücretlerini kilometre başına 2.500-3.000 liraya çıkaran şirketler var. Sosyal medya ve şikâyet sitelerinde konuyla ilgili binlerce yorum yer alıyor. Velilerin, okulların anlaştığı taşıma şirketlerine mecbur bırakıldığı ve fiyatların yüksekliğine işaret ediliyor.

KORSAN TAŞIMACILIK YAPILIYOR

Öte yandan yüksek servis ücretleri verileri korsan taşımacılığa itiyor. Bazı korsan taksi durakları “Yüksek servis ücretlerine mahkûm olmayın, öğrencileri uygun fiyatla biz taşıyalım” diye kampanya yaptığı görülüyor. Ancak yasa dışı taşımacılık yapan bu duraklar öğrenci güvenliği açısından risk taşıyor. 

60 BİN LİRA KAYIT ÜCRETİ TALEP EDEN VAR

Bazı okullarda bağış adı altında istenilen ‘kayıt ücretleri’ de eğitim sektörünün bir başka konusu. Bakanlık bu konuyla ilgili sıkı denetimlerde bulunuyor. Ayrıca yine özel okullardaki ekstra alınan ücretler velileri çileden çıkarıyor. Kayıt esnasında yıllık okul ücreti dışında; özel kıyafet, yemek, gezi ve etkinlik adı altında velilerden yüksek rakamlar talep ediliyor. İstanbul’daki bir özel okul, yıllık kayıt ücreti dışında bu ekstra hizmetler için 60 bin lira ödeme talep ettiği ifade ediliyor.

VATANDAŞ İKİNCİ ELE YÖNELDİ

Okul alışveriş ücretlerinin yüksek oluşu velileri ikinci el alımına da yöneltiyor. Kırtasiye ve okul kıyafeti satan esnaflar “Durumu olmayanlar internetten ikinci el kıyafet ve kırtasiye ürünleri de alıyor. Burada da ayrı bir pazar oluştu. Özellikle okul çantası fiyatları çok yüksek” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...