Otomobilde 'fahiş fiyat'a bir önlem daha! Barkodlu sistemle stokçuluk son bulacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Otomobilde 'fahiş fiyat'a bir önlem daha! Barkodlu sistemle stokçuluk son bulacak

Ekonomi Haberleri

Otomotiv sektöründeki stokçuluğun ve fahiş fiyatların önüne geçmek için çalışmalarını sürdüren Ticaret Bakanlığı, 'takip sistemi'ni devreye sokuyor. Otomobil, banttan inip müşteriye ulaşana kadar adım adım takip edilecek, ilan siteleri ve ilan verenler de denetime tabi tutulacak.

Son dönemde hem konutta hem de otomotivde fahiş fiyatla mücadele eden Ticaret Bakanlığı, özellikle otomotiv sektöründeki stokçuluğu bitirmek için yeni bir sistem kuruyor. İlaçlarda uygulanan 'ürün takip sistemi' benzeri elektronik uygulama, otomobillerde de hayata geçirilecek.

SÜREÇLERİN HEPSİ ELEKTRONİK SİSTEMDE YER ALACAK

Sabah Gazetesi'nin haberine göre; sıfır araç stoku yapan bayiler özel takibe alınacak. Araçlara takip sistemi takılacak. İlaçlarda uygulanan barkod sistemine benzer yeni bir sistem ile sıfır araçlar üretimin ardından banttan inip müşteriye ulaşana dek tüm aşamalar kontrol altında tutulacak.

Bir otomobil ithal edildiğinde ya da fabrikada banttan indikten sonra müşteriye ulaşana kadar uygulama üzerinden takip edilecek. Araç ne kadar sürede bayiye, müşteriye ulaştı gibi süreçlerin hepsi elektronik sistemde yer alacak. Böylelikle bayilerin stokçuluk yapmasının önüne geçilecek.

Sıfır araçta stokçulukla mücadele devam ederken diğer taraftan da ikinci el piyasasında fiyatları daha da makul seviyeye getirmek için piyasa aktörlerine de sorumluluk yüklenecek.

İLAN SİTELERİ YAKINDAN TAKİP EDİLECEK

Araba satışı yapan ilan sitelerine de yeni denetim gelecek. Yeni denetimle otomobil ilanlarında 'Ahmet Bey'den', 'Mehmet Bey'den' 'Memur'dan temiz araç' satılık ifadeleri artık yer almayacak.

İlanda yer alan isim gerçek kişi olacak. Aracını satan kişinin gerçek ismi, soyadı ve telefon bilgileri doğru olacak. Kişinin gerçek ya da tüzel kişi olduğunun doğrulamasını ilan siteleri yapacak. İlanlarda yanlış bilgilendirme yapanlara ve ilan sitesine cezai müeyyide uygulanacak ya da ilana erişim engeli gelecek.

KONUTLARDA DA DENETİM

Öte yandan vekaletle bir yakının üzerine kayıt yaptırarak al-sat yapan kişilere de sıkı takip geliyor. 3 araçtan fazla satış yapma sınırını aşanlara da ceza kesilecek.

İlan uygulaması son zamanlarda fahiş fiyat artışıyla gündeme gelen konutlar için de geçerli olacak. (Kaynak: Sabah Gazetesi)

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...