Piyasalar merakla bekliyordu: ABD enflasyon beklentilerin altında kaldı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Piyasalar merakla bekliyordu: ABD enflasyon beklentilerin altında kaldı

Ekonomi Haberleri

Küresel piyasaların merakla beklediği ABD Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon beklentilerin altında yükseldi

Küresel piyasaların merakla beklediği ABD Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı. ABD’de TÜFE Mart ayında aylık %0,1 artış gösterdi ve yıllık bazda %5 oldu. Enflasyon beklentisi yüzde 0,2 artış yönündeydi. Çekirdek TÜFE yüzde 0,4'le beklentilere paralel artış kaydetti.

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 5'E İNDİ

Martta yıllık enflasyon yüzde 6'dan yüzde 5'e geriledi. Beklentiler yüzde 5,2'ye gerilemesi yönündeydi.

Gıda ve enerji hariç olarak hesaplanan çekirdek TÜFE aylık %0,4 artış yaşadı ve yıllık %5,6 olarak kaydedildi. Enflasyon sepetinde aylık bazda en çok artış barınmada yaşandı. Enerji tarafındaki düşüş ise devam etti. Gıda fiyatları son ayda neredeyse değişim göstermezken çekirdek enflasyonun yüksek kalması dikkat çekti.

Manşet enflasyon çekirdek enflasyonun altına düştü.

ABD'de çekirdek enflasyon Ekim 2022'de %6,6 ile rekor yüksek seviyeye çıkmasının ardından son ay itibarıyla yıllık bazda %5,6'ya geriledi. Manşet enflasyona rağmen çekirdek enflasyondaki düşüşün sınırlı olmasında enerjinin hariç tutulması ve kira artışlarının yüksek olması etkili oluyor.

DOLAR VE ALTIN'DAN ANLIK TEPKİ

Verinin ardından dolar endeksi yüzde 0,6 düşüşle 101,60 seviyesine geriledi. Altın fiyatlarında ise yükseliş görüldü. Altının onsu 2 bin 28 dolara kadar yükseldi. Dolar/TL 19.31 TL bandında yükseliş eğilimini sürdürdü. Gram altın ise 1.258 TL'yi test etti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...