2024'te yürürlüğe girecek: Sahte helal ürünlerin ithalatına fren

- Güncelleme:
2024'te yürürlüğe girecek: Sahte helal ürünlerin ithalatına fren

Ekonomi Haberleri

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), yurt dışından ithal edilecek ürünlerdeki helal uygunluk işaretleri ile helal uygun belgelerinin haksız ticari uygulama teşkil etmesini engellemek ve tüketicileri aldatıcı ticari uygulamalardan korumak için yeni bir düzenleme yaptı.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, Türkiye’de helal uygunluk değerlendirme faaliyeti gönüllülük esasına dayanacak. Bununla birlikte, piyasaya arz edilecek ürünlere yönelik helal uygunluk değerlendirmesi yapacak kuruluşların, diğer ülkelerin yetkili kurumlarınca helal akreditasyonu zorunlu olacak. Söz konusu akreditasyon zorunluluğuna uymayanlara, HAK Yönetim Kurulu tarafından 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. İthal edilecek ürünlerin helal işareti, markası, damgası, resmî veya herhangi bir helal ibaresi taşımasının, söz konusu ilgili kurumlar tarafından belgelendirilmesi esas hâle getirilecek. Firma ve ürün gruplarına ilişkin bilgiler ise gümrük idaresiyle paylaşılacak.

Öte yandan, gümrük idaresince yapılacak kontrollerde, helal ibresi tespit edilen ürünlerin uygunluğuna yönelik şüphe olunması halinde HAK’a bildirilecek. Gümrük bölgesine girişi uygun görülmeyen ürünler için işlem başlatılacak. Yönetmelikte yer alan hükümler, 1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...