Sinop’a 33 milyar dolarlık nükleer santral

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Sinop’a 33 milyar dolarlık nükleer santral

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Sinop’ta yapılması planlanan yaklaşık 33 milyar dolarlık Türkiye’nin ikinci nükleer santrali için Rusya ile görüşülüyor. Rusya ile anlaşılamaması durumunda Güney Kore ile görüşmelerin yapılabileceği ifade ediliyor. Sinop’ta toplam güç 8.400 megavata kadar çıkabilecek.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmede Sinop’ta kurulacak ikinci nükleer santralin de ele alındığını açıklamasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı çalışmalara hız verdi.

Edinilen bilgilere göre, Bakanlık, Sinop’ta yapılması planlanan yaklaşık 33 milyar dolarlık santral için Rusya ile temas hâlinde. Akkuyu Nükleer Güç Santrali gibi, ikinci santralin yapımı için de Rusya öne çıkıyor. Rusya ile ikinci santral için anlaşılamaması durumunda Güney Kore ile görüşmelerin yapılabileceği de belirtiliyor. Türkiye ile Güney Kore daha önce görüşmelerde bulunmuştu. Türkiye, geçen yıl aralık ayında Güney Kore’deki en büyük elektrik kuruluşu Korea Electric Power Corporation’dan (KEPCO), bir teklif sunmasını istemişti. Şirketin tepe yöneticisi Seung-il Jeong, 30 Ocak’ta dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüşmüş ve Türkiye’nin kuzeyinde dört nükleer reaktör inşa etme projesinde yer almak için ön teklif sunmuştu.

AKKUYU'DAN FAZLA ÜRETECEK

İkinci santralin, 4.800 megavat üretim gücü bulunacak Akkuyu’dan daha çok enerji üretebilmesi öngörülüyor. Sinop Sahası’nın toplam gücü 8.400 megavata kadar çıkabilecek 4, 5 veya 6 reaktörden oluşması planlanıyor. Bu arada, Türkiye’nin ikinci nükleer santrali için belirlenen yerin, Sinop’un İnceburun mevkii olduğu öğrenildi. Santral için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreçleri tamamlandı. İnceburun’daki sahanın bir nükleer santral kurmaya uygun olup olmadığını tespit etmeye yönelik çalışmalar 2012’de başlamıştı. Bir nükleer santral kurmak üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna başvuran EÜAŞ’a 22 Ağustos 2012’de ‘Kurucu’ statüsü verilmişti. EÜAŞ’ın ‘Kurucu’ statüsü, 16 Ocak 2023’te sonlandırıldı. Bu kurucu statüsü, 27 Ocak 2023’te Türkiye Nükleer Enerji Anonim Şirketine verildi. 16 Haziran’da Sinop Nükleer Santrali Saha Onayı başvurusu için başvuru uygunluk kontrolü süreci tamamlandı ve ayrıntılı gözden geçirme ve değerlendirme süreci başlatıldı. 

GAZ MERKEZİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Trakya’ya kurulması planlanan gaz merkezi ile Türkiye, Avrupa’nın gaz tedariki için, üretici ülkelerin de enerji ihracatının artması için merkez ülke olmaya hazırlanıyor. Trakya’da yer tespit çalışmaları devam ediyor. Topraklarında 7 ayrı doğalgaz hattı, Yüzer LNG Depolama, Yeniden Gazlaştırma Üniteleri, doğalgaz depoları ve gaz borsası bulunan Türkiye’nin, bu gaz merkezi için altyapısı hazır durumda.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...