Son dakika: Asgari ücret zammı ne kadar olacak? Üçlü hesap ve formüller masada

Düzenleyen:
Son dakika: Asgari ücret zammı ne kadar olacak? Üçlü hesap ve formüller masada

EKONOMİ Haberleri

Tüm Türkiye nefesini tuttu asgari ücrete zam haberinin detaylarını bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu iki gün üst üste toplandı; işçi, işveren ve hükümet arasındaki toplantılar sonrası Resmi Gazete'de yönetmelik yayımlandı. Alım gücünün artmasını isteyen milyonlarca çalışan merakla asgari ücrete ne kadar zam geleceğini beklerken, açıklamanın bugün gerçekleşecek olan komisyon toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılması bekleniyor. Peki asgari ücret temmuz zammı ile ne kadar olacak? Masada birçok hesap yer alırken son olarak 'kademeli formül' gündeme geldi.

Asgari ücret temmuz zammı için gözler bugün toplanacak olan komisyona döndü. İki gün üst üste asgari ücret zammı için toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün karar için son kez bir araya gelecek. Komisyondan çıkan kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulması, yeni rakamı da Erdoğan'ın açıklaması bekleniyor. Peki asgari ücret ne kadar olacak, temmuz zammı ne kadar? 2022 yeni asgari ücret ne kadar olacak? İşte formüller ve ihtimaller...

İşçi, işveren ve hükümet temsilcileri, asgari ücrete ara zam miktarını belirlemek için 2 gün üst üste bir araya geldi. Toplantılarda asgari ücret konusu hem işçi hem de işveren açısından detaylı şekilde ele alındı. Komisyonun bugün yeniden toplanıp bir mutabakata varması bekleniyor.

YÖNETMELİK RESMİ GAZETE'DE

Asgari ücret zammının açıklanmasına kısa süre kala zammın 1Temmuz'dan itibaren geçerli olmasını öngören yönetmelik ise Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan değişiklikle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onaylayacağı ara zam 1 Temmuz 2022'den itibaren yürürlüğe girecek.

YENİ ASGARİ ÜCRET İÇİN GÖZLER ERDOĞAN'DA

Komisyonun çalışmalarını tamamlaması ve mutabakata varılmasının ardından asgari ücret için yeni rakamın bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

OCAK AYINDA BÜYÜK ARTIŞ

"Vatandaşlar enflasyona ezdirilmeyecek" parolasıyla hareket eden hükümet, Ocak ayında asgari ücrete yönelik çalışma yaptı. Enflasyon rakamlarının yüzde 36,08 olduğu ortamda asgari ücret yüzde 50,5 oranında artırıldı. Asgari ücret bu dönemde brüt 5.004 TL, net asgari ücret ise 4.253,4 TL oldu. Ancak artmaya devam eden enflasyon, asgari ücreti adeta eritti, vatandaşların geçim konusunda zorluk yaşadığı gözlemlendi.

ASGARİ ÜCRETTE 'KADEMELİ' FORMÜL MASADA

Sabah'ın haberine göre asgari ücret zammı için 'enflasyon farkı' ve 'prim hesabı' dikkat çekerken, bunun yanında iki hesabın birlikte değerlendirilmesini içeren karma bir formül de gündeme geldi. 'Kademeli formül' olarak düşünülen bu modelde, devlet desteğinin belli sayıya kadar personel çalıştıran işverenleri gözetecek şekilde kademeli olarak ayarlanması yer alıyor.

Kademeli modelin en büyük avantajları; asgari ücret artışları karşısında istihdam kaybını engelleyen, üretmeyi hedef alan ve sürdürülebilir büyümeye destek vermesi olarak göze çarpıyor. Bu modelin özellikle 2023 döneminde daha kapsamlı bir şekilde ele alınarak geliştirilmesi bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET İÇİN 'PRİM' HESABI

Ocak 2022'de asgari ücret yüzde 50,5 artışla brüt 3.577,50'den 5.004 TL'ye yükseltildi. Burada işçinin yanında işverenin de elini rahatlatan bir gelişme yaşanmış, asgari ücret üzerinden damga ve gelir vergisi kaldırılmıştı.

Temmuz zammı ile beraber sonraki 6 ay için benzer bir formül uygulanabilir. Buna göre asgari ücret üzerindeki SGK ve işsizlik sigortası priminin Aralık ayındaki Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına kadar devlet tarafından karşılanması gündemde yer alıyor.

Eğer asgari ücret için bu formül uygulanırsa brüt 5.004 TL olarak uygulanan ücret, net asgari ücrete dönüşecek.

6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 40,75

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı enflasyon oranını yüzde 2,98 olarak açıkladı ve 5 aylık enflasyon yüzde 35,64 olarak netleşti. Merkez Bankası Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre Haziran ayı enflasyon beklentisi yüzde 3,77 olarak gerçekleşti. Bununla beraber 2022 yılı 6 aylık enflasyon beklentisi de yüzde 40,75 oldu.

ASGARİ ÜCRET İÇİN 'ENFLASYON FARKI' HESABI

'Enflasyon farkı' hesabı asgari ücret Temmuz zammı için masada yer alan formüllerden birisi olarak dikkat çekiyor. Yüzde 40,75 beklenen enflasyon oranına göre asgari ücret hesabı yapıldığında;

ASGARİ ÜCRET OCAK 2022 NET HESABI (TL/AY)

ASGARİ ÜCRET 5.004,00
SGK PRİMİ %14 700,56
İŞSİZLİK SİG. PRİMİ %1 50,04
KESİNTİLER TOPLAMI 750,60
NET ASGARİ ÜCRET 4.253,40

6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİNE GÖRE HESAPLANAN NET ASGARİ ÜCRET

ASGARİ ÜCRET 7.043,13
SGK PRİMİ %14 986
İŞSİZLİK SİG. PRİMİ %1 70,43
KESİNTİLER TOPLAMI 1.056,43
NET ASGARİ ÜCRET 5.986,66

6 aylık beklentilere göre yaptığımız asgari ücret hesabına göre net asgari ücret 5.986 TL olarak ortaya çıktı. Kesintiler toplamı da 1.056 TL oldu.

Asgari ücret için gündeme gelen 'Kademeli' modelin devreye alınması durumunda 'Prim' hesabındaki gibi devlet desteğinin belli sayıya kadar personel çalıştıran işverenleri gözetecek şekilde kademeli olarak ayarlanması ile hem 'Enflasyon farkı' hesabı hem de 'Prim' hesabı kullanılmış olacak.

Eğer bu model onaylanırsa; Asgari ücret enflasyon farkı kıstas alınarak belirlenecek ve prim desteği de işverenlerin çalıştırdığı personel sayısına göre kademeli olarak ayarlanacak. Böylece asgari ücret artışı ile hem işçi sevinecek hem de işverenin eli rahatlayacak.

ASGARİ ÜCRET İÇİN BİR DİĞER SENARYO YÜZDE 20-25 ZAM SEÇENEĞİ

Asgari ücret için gündeme gelen önemli senaryolardan birisi de yüzde 20-25 zam oranı seçeneği olarak dikkat çekiyor. Buna göre yüzde 20 zam durumunda net asgari ücret 5.316,75 TL lira, yüzde 25 zam durumunda ise net asgari ücret 5.316,75 TL olarak belirlenecek.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...