Tarım Bakanı Vahit Kirişci canlı yayınında açıkladı: Deprem bölgesine 341 milyon TL'lik yeni yardım yapılacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Tarım Bakanı Vahit Kirişci canlı yayınında açıkladı: Deprem bölgesine 341 milyon TL'lik yeni yardım yapılacak

Ekonomi Haberleri

Son Dakika: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci TGRT Haber canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, buğday alım fiyatları için tarih verdi. Bakan Kirişci, aynı zamanda deprem bölgesindeki üreticilere 341 milyon TL'lik yardım yapılacağını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Gündem Özel programında TGRT Haber Ekonomi Müdürü Celal Toprak'ın gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bakan Kirişci, canlı yayınında buğday fiyatlarından soğan fiyatlarına tarım alanında birçok önemli konuda açıklamalarda bulundu.

Bakan Kirişci'nin açıklamalarının satır başları şu şekilde:

BUĞDAY FİYATLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

"Üreticinin gelecek yıl da buğday üretmesini istiyoruz. Buğday fiyatlarında mevcut fiyatın yanı sıra çiftçiyi mutlu edecek bir refah payı da ekleyeceğiz. Ülkede enflasyon var. Bunu dikkate alacağız. Geçen yıl 5 Haziran'da açıkladı. Yağışlar bu kadar sarkmamıştı. Bugün de yurdun belirli yerlerinde yağış oldu.

BUĞDAY ÜRETİCİSİNİN KORUNMASI İÇİN 3 ÖNEMLİ ADIM

Fiyatları açıklamadan önce 3 önemli adım attık. İlk olarak yurt dışında düşen buğday fiyatlarından yerli üretici zarar görmesin diye 0 olan ithalatta gümrük vergisini yüzde 130'a çıkardık. İçeride üretilen ürünün alıcısı olsun, almak durumunda kalsın.

İkinci olarak Makarnacılara, uncular, irmikcilere de dedik ki "Önce ihracat yapın, sonra ithalat yapmak istiyorsanız yapın." Tabi ki bu ihracatı yapmak için önce içeriden ürün almak zorunda kalacak. 

Üçüncü olarak, üreticilerimizin paniğe kapılmaması ne olacak bu fiyatlar dememeleri için şunun altını çizmek istiyorum. Eğer ürününü hasat etmişsen ya Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) ya da lisanslı depoya koy günü geldiğinde fiyat açıklandığında hangisi sizin için cazipse ona satarsınız. Burada her hangi bir paniğe kapılmadan üreticini ürününün pazar değerini olabilidiğince yukarı taşımak istediğimizi ortaya koyduk.

Buğday üreticileirimizin bize bu konuda güvendiğini biliyorum.

BUĞDAY FİYATINI SEÇİMDEN SONRA AÇIKLAYACAĞIZ

Tarım ürünlerinde çok şükür üreticimizde memnuniyet oluştu. Bu da onların refahına yansıdı. Bu yıl üretim miktarındaki artışın temel nedenlerinden birisi de geçen yıl uyguladığımız fiyat politikası oldu. Bu yıl da yine aynı politikamızı uygulayarak, üreticimizi memnun edeceğiz.

Ama bu açıklamayı seçimden sonra açıklayacağız. Biz bu konuda üreticimizin istismar edildiğini biliyoruz. İstismara da kapı aralamak istemiyoruz. Onlar bize güveniyor, biz de onların mağdur olamaması için elimizden gelen ne varsa ortaya koyuyoruz.

Buğday'ı stratejik bir ürün olarak görüyoruz, her yıl daha fazla üretilmesini sağlamak istiyoruz. Nüfus artıyor, turist sayısı artıyor, ihracat artıyor. Bunun için üretimi artırmamız gerekiyor, üreticimiz de zaten yapıyor.

TARIMDA STRATEJİK HAMLELER

23 Mart 2023 tarihlı Meclisten geçen bir yasamız var. Hem tarım hem de ormanla ilgili bir yasa. Bunlardan bir tanesi planlı tarım. Yıllardan beri konuşuluyordu. Çok şükür bize nasip oldu. Şu anda mevzuat hazır. 

Ne demek planlı tarım? Un, yağ, şeker, et, yumurta, süt stratejik üründür. Bizim bu stratejik ürünler noktasında arz güvenliği konusunda problemimizin olmaması lazım.

Tarım Bakanlığı'na geldiğimizde Arz Güvenliği Daire Başkanlığını kurduk. Tüm dünyayı takip eden, yol haritası çıkaran bir başkanlık.

25 yıl sonrası için 105 milyonluk bir nufüs ön görülüyor. Ona göre planlama yapmamız gerekiyor. Bunları planlammız gerekiyor.

Bu planlamayı yapmazsak bir yıl patates, soğan para ediyor diğer yıl dip yapıyor. Hem tüketici hem de üreticiyi mutsuz ediyor. 

İkinci adımda sözleşmeli tarım var. Üçüncü olarak, tarımsal desteklemeler Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinden yapılıyor. Kayıt dışındaki çiftçileri de desteklemeye tabi tutmak için gerekli düzenlemeyi yaptık. Dördüncü olarak, mirastan veya göçten kaynaklı boş kalan tarım arazileri için ekilmeyen arazilerin kiraya verilmesi için düzenlemeyi yaptık. Bu adımlar devrin niteliğinde. 

FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARININ ÖNÜNE NASIL GEÇİLECEK?

Üretici ile tüketici arasında zincir ne kadar uzun olursa o kadar aracı var demektir. Ne kadar aracı olursa fiyat uçurumu da o kadar çok oluyor. Bu konu bizim konumuz değil ama bu zinicirin kısaltılması konusunda attığımız adımlar var. Buna "kent tarımı" diyoruz.

Antalya'dan domates, 4 gün boyunca 750 kilometre yol kat ediyor. İstanbul'un etrafındaki ilçelere ve illerde ürün tazeliğini korumak, lojistik maliyetini düşürmek adına projelerimiz var. Her bir şehrin zaruri ihtiyaçlarını o şehirde karşılaması bir numaralı hedef olmalı.

TÜRKİYE'DE GDO'LU ÜRETİM YOK

Türkiye'de GDO'lu üretim yok. Türkiye saman ithal ediyor diyenler de var. Ama böyle birşey yok.

TAHIL KORİDORU İNSANLIK KORİDORU OLDU

Tahıl Koridoru, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli kararlardan birisidir. O da Cumhurbaşkanımızın diplomasideki başarısıdır. Her iki ülkede bizim için dost ülkedir. Biz birini diğerine tercih edemeyiz. Biz bunu yapınca bizi ayıpladılar. Geldiğimiz noktada Tarım Koridoru bir güvenlik koridoru haline geldi. Dünya rahatladı.

KORİDOR OLMASAYDI AKARYAKIT 43 TL'YDİ

Savaşın başında 445 dolardı. Şu anda 250-260 dolarda. Tahıl koridoru olmasaydı, doğalgazın nereye gideceğini tahmin edemiyorduk. Kabinede 4 bin 4500 doları görür mü diye tartışıyorduk. Benzin 31 TL'yi gördü. Tahıl koridoru olmasaydı bugün akaryakıt 42-43 TL'ydi. Bugün akaryakıt 19-21 TL aralığında.

Bu tüm dünyanın nefes aldığı bir insanlık koridoru oldu. Cumhurbaşkanımız iki ay daha uzatılmasını sağladı. Bizim arzumuz artık bu savaşın sona ermesi. Bölgenin yeniden güvenli bölge olması hepimizin kazancına, savaşın sürmesi sadece silah tüccarlarına kazandırır.

DEPREM BÖLGESİNE YENİ YARDIM

Deprem sırasında 16 bin ton bedelsiz yem dağıttık. Üreticilerimize 1.4 milyar TL'lik de yem desteği verdik. Telef olan hayvanlar için 12 Mar'ta Cumhrubaşkanlığı kararnamesi çıktı. Telef olan 43 bin 618 küçükbaş hayvanın yerine yeni küçükbaş hayvanı üreticiye teslim ettik. Maliyeti 341 milyon TL. Bakanlık olarak bunu biz karşılıyoruz. Üreticiden bir kuruş almıyoruz. telef olan hayvanlarının yerine yenisini veriyoruz.

Önümüzdeki günlerde aynı şekilde büyükbaş, kanatlı hayvanlar ve arılı kovan için bu desteklerimiz olacak. Su ürünleri için de desteklerimiz olacak. TGRT Haber aracılığıyla küçükbaş için ayni olarak üreticilerimize verileceğinin de haberini vermiş olalım. Üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun."

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...