Staj ve çırak mağduriyeti giderilecek mi? SGK Uzmanı İsa Karakaş canlı yayında açıkladı...

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağdurlarının en çok tepki gösterdiği çırak ve stajyer mağdurları oluyor. Her geçen gün çırak ve stajyer mağdurlarının tepkisi artarken gözler hükümet tarafından gelecek olan adımlara çevrildi. Türkiye’de çalışma hayatına adım atan binlerce genç, sigorta girişlerinin eksik olması nedeniyle EYT kapsamına giremeyerek emeklilik hayallerinden mahrum kalmakta. Konuyla ilgili TGRT ekranlarına konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, ‘Borçlanma gelebilir’ diyerek milyonlarca kişiyi heyecana boğdu.

Şimdiye kadar bazı gerekçeler nedeniyle işverenler tarafından çırak ve stajyerlerin sigorta primlerinin yatırılmaması gibi durumlar meydana gelmekte. Özellikle EYT mağdurlarının en çok şikayet ettiği durum ise çırak ve stajyer mağduriyeti yaşamakta. Konuyla ilgili hükümetten bir adım beklenirken Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, TGRT Haber’e önemli açıklamalarda bulundu. Bu durumun düzeltilmesi için borçlanmanın getirilmesini vurgulayan Karakaş, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı davranıldığını ifade etti. 

SGK UZMANI CANLI YAYIN DUYURDU: STAJ VE ÇIRAK MAĞDURİYETİ GİDERİLECEK Mİ? 

TGRT Haber ekranlarına konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, çırak ve stajyer mağdurlarının sayısının her geçen gün arttığını belirterek şunları söyledi: 

“Bugüne kadar gerekli yasal düzenlemeler yapılmaması nedeniyle, işverenler tarafından çırak ve stajyerlerin sigorta primlerinin yatırılmaması durumu yaygınlaşmıştır. Bu durum, genç çalışanların gelecekte emekli olmalarını zorlaştıracak bir sorun olarak ön plana çıkıyor.

Bütün bu mağdurlara baktığınız zaman staj ve çırakların durumu son derece farklı. Yıllardır baş müfettişlik yapıp sanayide dolaştım ve hepimiz biliyoruz o sanayideki çocuklar ne yapıyor? Oraya koş buraya koş şunu getir bunu getir nefes almadan çalıştılar. Yani bir işçiden fazla çıraklar çalışıyor. Bu Türkiye gerçeği. Staj ve çıraklıklar en zor durumlarda çalışmış ve bunla ilgili yöntemde bellidir. 

Staj ve çırak mağduriyeti giderilecek mi? SGK Uzmanı İsa Karakaş canlı yayında açıkladı... - 1. Resim

“ANAYASAMIZIN EŞİTLİK İLKESİ GÖZETİLMELİ” 

Anayasa’nın eşitlik ilkesi var. Masa başında oturan avukata diyorsun ki sen borçlanabilirsin, hemen emekli olabilirsin ancak staj ve çıraklara bu denilmiyor. Burada eşitlik ilkesine aykırılık vardır. Türkiye daha önceden bu soruna çözüm bulmuştu, seksenli yıllarda. Nasıl bulmuştu? Çıraklara borçlanma hakkı verilmişti. Peki şimdi niye verilmesin? Aynı zamanda çırak ve staj mağdurlarının borçlanması demek emeklilik yöntemlerinin devam etmesini sağlamak demektir.”

Staj ve çırak mağduriyeti giderilecek mi? SGK Uzmanı İsa Karakaş canlı yayında açıkladı... - 2. Resim

Öte yandan İsa Karakaş, Türkiye Gazetesi’nde yazdığı köşe yazısında da bu duruma değinde. Karakaş, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun uygulama (5510 s.) kanununa göre aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanmaktadır. 

Stajyer ve çıraklık sigortası SSK kapsamında bulunmaktadır. Ancak emekliliğe yarayan uzun vadeli sigorta kolları diye tabir edilen yaşlılık-malullük ve ölüm sigortaları kapsamında bulunmamaktadır. 

Bütün mesele stajyerlerin çalışırken bu sigorta kollarına da tabi tutulmamalarında yatmaktadır. Bu bağlamda staj ve çıraklık sigortası ile emekli olmak için iki yol bulunmaktadır. Bu yollar;

•    Birincisi stajyer ve çırakların çalışma başlangıçlarının doğrudan emeklilikte başlangıç kabul edilmesi ve
•    İkincisi ise staj ve çıraklıkta geçen sürelere aynen askerlikte olduğu gibi borçlanma hakkının verilmesinden ibarettir. Bu iki yol için de mutlaka yasal düzenleme yapılması gerekmektedir.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Halil 23 Şubat 2024 10:23

Bizler öğrenci falan değiliz eve ekmek parası götüren SGK numaraları verilmiş işçileriz staj ve çıraklık mağdurlarının mağduriyetini görmezden GELEMEZSİNİZ ADALET İSTİYORUZ ADALET ☝️☝️☝️

Sonraki Haber Yükleniyor...