Topraksız cam serada ilk hasat! Çöpten sağladığı enerji ile domates üretti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Topraksız cam serada ilk hasat! Çöpten sağladığı enerji ile domates üretti

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Biotrend ve Maven Tarım tarafından 135 milyon liralık yatırımla Sivas’ta hayata geçirilen topraksız cam serada yetiştirilen domatesler ilk meyvelerini verdi.

Domateslerin üretimi Hindistan cevizi kabuklarında gerçekleştirilirken, seranın ısı ise Biotrend tesisinde çöpten elde edilen enerji kullanıldı. Adını “SİVAS” ile “SERA” kelimelerini birleşmesinden alın “Sivera” domatesleri Hollanda’ya yola çıktı.

Topraksız cam serada ilk hasat! Çöpten sağladığı enerji ile domates üretti

Sivas’ta 50 dönümlük alanda üretim yaptıklarını belirten Biotrend Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Nalçacıoğlu “Dünyadaki en son üretim teknolojisinin kullanıldığı bu sera, yenilenebilir enerji kaynağı olarak; evsel atıklardan çıkan biyogazı kullanarak, elektrik üreten motorlardaki ceket suyu ve bacasından çıkan atık ısının bir arada kullanıldığı Türkiye’nin ilk modern sera projesi olma özelliğine sahip. 135 milyon TL’ye mal olan bu yatırımın ilk hasadında 40 ton domates elde ettik. Bu domateslerin 11 tonunu yerli pazara ve paydaşlarımıza gönderdik. Geriye kalan 19 ton ile ilk ihracatımızı Hollanda’ya gerçekleştirdik. 2024 yılını 1.500 ton ile kapatmayı öngörüyoruz” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...