Trakya nükleerin de ana merkezi olacak

- Güncelleme:
Trakya nükleerin de ana merkezi olacak

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin en önemli doğalgaz depolarından biri Trakya’da bulunuyor. Yeni nükleer santral için bölge ilk sıralarda. Karadeniz’deki gaz da bu bölgeden Türkiye’ye dağıtılacak. Bütün bu denklemde Trakya, Türkiye’nin, Türkiye de dünyanın en önemli enerji merkezlerinden biri olacak...

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Akkuyu, Sinop, bir üçüncüyü farklı bir merkezde arkadaşlar çalışıyorlar. Ayrıca onu da yapacağız” diyerek mesajını verdiği 2’nci ve 3’üncü nükleer santraller için çalışmalar hızlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sinop’ta yapılması planlanan ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu alınan Türkiye’nin 2’nci Nükleer Güç Santralinin inşası için önümüzdeki dönemde projeye ilgi duyan ülkelerle görüşmeleri artırarak süreci daha da hızlandıracak. Öte yandan, 3’üncü santralin de Trakya bölgesinde kurulabileceği belirtiliyor. Bölgenin stratejik olarak önemli ve arazi şartları bakımından uygun olduğu değerlendiriliyor. Daha önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Türkiye’de büyük bir doğalgaz merkezi kurulmasıyla ilgili açıklamalarına ilişkin “İfade edildiği şekliyle, böyle bir dağıtım merkezi için, bu iş için tabii ki Trakya en önemli yer olarak görülüyor” demişti. Bölgede doğalgaz merkezi kurulmasına yönelik olarak da çalışmalar başlatılmıştı. Trakya bölgesinin hem doğalgaz hem de nükleer enerjinin merkez olması planlanıyor. 

AKKUYU’DA SON VİRAJ

Doğalgaz merkeziyle ilgili araştırmalar sürerken, Mersin’de inşa edilen ve Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santralinde (NGS) de çalışmalar hızla devam ediyor. 20 bin kişinin çalıştığı Akkuyu NGS sahasında inşaat süreci de dört ayrı güç ünitesinde paralel olarak yürütülüyor. Santral, her biri 1.200 megavat olmak üzere toplam 4.800 megavat gücünde dört üniteden oluşacak. Türkiye ile Rusya arasında gerçekleşen en büyük proje olma özelliğini taşıyan Akkuyu NGS’nin Türkiye ekonomisine sadece inşaat sürecinde yaklaşık 6 milyar dolarlık katkı sunması bekleniyor. Ayrıca, Akkuyu’da gelecek yıldan başlayarak birer yıl arayla dört reaktörün de işletmeye alınması planlanıyor. İşletmeye alındığında dört reaktörden yılda toplam 35 milyar kilovatsaat elektrik üretilmesi ve bunun da Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılaması bekleniyor. Devreye alınacak nükleer santrallerin arz güvenliğine önemli katkı sağlaması bekleniyor. Tedarik anlaşmaları ve depolama ile doğalgaz arzını garantiye alan Türkiye, nükleer santrallerle çeşitliliği artıracak, dışa bağımlılık azalacak. Nükleer santrallerin, toplam elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini karşılaması bekleniyor.

TÜRKİYE, ENERJİDE ARABULUCU OLUYOR

Londra merkezli haber sitesi Middle East Eye, Türkiye’nin enerjideki rolünü ele alan bir görüşe yer verdi. Enerji Uzmanı Emin Emrah Danış’ın kaleme aldığı “Enerji krizi: Türkiye, Avrupa için çözümlerde nasıl önemli bir rol oynayabilir” başlıklı yazıda, Türkiye’nin enerji politikasını doğru kurması durumunda, kısa sürede güçlü bir gaz ticaret merkezi olacağı, ayrıca Rusya ile Avrupa arasında hayati bir enerji ara bulucusu hâline gelebileceği ifade edildi. Türkiye’nin yüksek bir doğalgaz tüketim ve ithalat hacmine, gelişmiş bir pazara ve iyi bir fiziki altyapıya sahip olduğuna dikkat çekilen yazıda “Bütün bunlar, Türkiye’nin her iki tarafı da tatmin edecek bir aktör olarak ortaya çıkabileceği anlamına geliyor” değerlendirmesi yapıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...