TÜİK Tarım-ÜFE verilerini yayımladı, üreticilerin enflasyonu yükseliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
TÜİK Tarım-ÜFE verilerini yayımladı, üreticilerin enflasyonu yükseliyor

Ekonomi Haberleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayında üreticilerin enflasyonunu gösteren Tarım-ÜFE verilerini paylaştı. Buna göre Tarım-ÜFE yıllık 106,77 oranında artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), çiftçinin üreterek piyasaya satışını yaptığı ürünlerin ilk el satış fiyatlarındaki zaman içerisinde meydana gelen değişimleri gösteren Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi verilerini yayımladı. Mart ayında Tarım-ÜFE'de, bir önceki aya göre yüzde 1,79 artış göserdi. Tarım-ÜFE bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 20,51, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 106,77 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 142,37 artış gerçekleşti.

Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,64 artış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 3,96 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 6,72 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 3,51 azalış, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,57 artış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 7,22 artış gerçekleşti.

EN DÜŞÜK ARTIŞ PRİNÇ VE BAKLAGİLLERDE 

İhlas Haber Ajansı'nın aktardığına göre yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 21,55 ile lifli bitkiler ve yüzde 68,88 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 174,94 ile turunçgiller ve yüzde 173,85 ile yağlı meyveler oldu.

YUMURTA EN YÜKSEK ARTIŞ GÖSTEREN ÜRÜNLER ARASINDA

Bir önceki aya göre azalışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 28,66 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve yüzde 7,40 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 11,49 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar ve yüzde 10,81 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu.

Mart 2023'te, endekste kapsanan 81 maddeden, 31 maddenin ortalama fiyatında azalış, 45 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

Kaynak: İHA

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...