Türkiye'de depozito sistemi büyüyor! İşte yeni hedef
Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Nurullah Öztürk, depozito iade sisteminin Türkiye genelinde yaygınlaştırılacağını açıkladı. Sistem kapsamında 2 yıl içinde yaklaşık 150 sayma doğrulama merkezi ve en az 50 bin iade noktası kurulması hedefleniyor.
Türkiye'de geri dönüşüm ve sıfır atık hedefleri doğrultusunda uygulanan depozito iade sistemi, aşamalı olarak ülke geneline yayılıyor. Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Nurullah Öztürk, sistemin geleceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Bursa'daki BURKASAN Depozitosu Olan Ambalajlar Sayma Doğrulama Hattı Merkezi'nin açılışında konuşan Öztürk, Türkiye'de ithalat dahil yaklaşık 25 milyar adet PET, cam ve alüminyum ambalaj bulunduğunu belirterek temel hedefin bu ambalajların tamamını toplamak olduğunu söyledi.
Öztürk, Türkiye'nin coğrafi yapısı, nüfus dağılımı ve tüketim alışkanlıklarının dikkate alınarak sektör temsilcileriyle kapsamlı bir strateji hazırlandığını ifade etti.
"TÜM AMACIMIZ BU 25 MİLYAR ADET AMBALAJI TOPLAMAK"
Depozito sisteminin uygulanmasındaki temel hedefi anlatan Öztürk, şu ifadeleri kullandı:
"Depozitosu olan ambalajlar PET, cam ve alüminyumdan oluşan, yaklaşık ülkemizde ithalat dahil 25 milyar adet ambalajdan bahsediyoruz. Tüm amacımız bu 25 milyar adet ambalajı toplamak."
Sistemin altyapı çalışmalarına 2022'de başladıklarını belirten Öztürk, 2025 yılına kadar yazılım, makine üretimi ve teknoloji hazırlıklarının sürdüğünü, Şubat 2025'te ise pilot uygulamaya geçildiğini aktardı.
Pilot uygulamaların Temmuz 2026'ya kadar devam ettiğini söyleyen Öztürk, 1 Temmuz 2026 itibarıyla ulusal entegrasyon dönemine geçildiğini bildirdi.
150 SAYMA DOĞRULAMA MERKEZİ KURULACAK
Bursa'da hizmete alınan merkezin Türkiye genelinde kurulması planlanan tesislerin ilk örneklerinden olduğunu belirten Öztürk, hedeflenen merkez ve hat sayılarını da açıkladı.
"Bugün gördüğünüz tesis gibi Türkiye'de yaklaşık 150 adet sayma doğrulama merkezi kurmayı hedefliyoruz."
Öztürk, bu merkezlerde toplam 600 sayma doğrulama hattının bulunacağını belirterek, söz konusu merkezlerin yaklaşık 2 yıl içerisinde ülke genelinde yaygınlaştırılmasının planlandığını söyledi.
"MİNİMUM 50 BİN ADET İADE NOKTASI GÖRECEĞİZ"
Sistemin vatandaşlara ulaşacağı noktaların da artırılacağını ifade eden Öztürk, Türkiye genelinde en az 50 bin iade noktası oluşturulacağını açıkladı.
Öztürk, "Minimum 50 bin adet iade noktası göreceğiz tüm ulusal olarak. Ama bu 50 bin adet iade noktası, 50 bin adet depozito iade makinesi demek değil" dedi.
Öztürk, sistem kapsamında yaklaşık 10 bin depozito iade makinesi kurulacağını, bunun yanında manuel el terminalleriyle de ambalajların toplanacağını belirtti.
YAYGINLAŞMA İÇİN HEDEF 2028
Depozito sisteminin yalnızca ambalajların geri dönüşüme kazandırılması açısından değil, toplumda geri dönüşüm bilincinin güçlendirilmesi bakımından da önem taşıdığını vurgulayan Öztürk, 1 Temmuz 2028 itibarıyla yaygınlaşma dönemine geçilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Öztürk ayrıca sistemin kurulmasında yerli üreticilerin desteklenmesine önem verdiklerini belirterek, makine ve teknolojilerin yurt dışından getirilebileceğini ancak Türkiye'deki sanayici ve teknoloji üreticilerinin geliştirilmesini tercih ettiklerini ifade etti.
