Gaz zengini Türkmenistan’a hibrit enerji santrali

- Güncelleme:
Gaz zengini Türkmenistan’a hibrit enerji santrali

Ekonomi Haberleri

Türkmenistan’ın gaz zengini bir ülke olmasına rağmen yenilenebilir enerjiye yatırım yaptığını söyleyen Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, “Rüzgâr, güneş ve bataryadan oluşan hibrit santral yapıyoruz. İnşaat aşamasında. Dünyada ilk yapılan hibrit projelerden” dedi. Çalık, son 30 yıldır işlerinin yüzde 50’den fazlasının yurt dışı olduğunu söyledi.

HAMİDE HANGÜL'ÜN HABERİ - Türkiye’de 1981’de Ahmet Çalık’ın kurduğu Çalık Holding, 6 sektördeki faaliyetleriyle 32 ülkeye uzandı. Enerji, inşaat, madencilik, finans, tekstil ve dijital alanlarında 16 bin kişiye iş kapısı açtı. “Bizim 30 yıldır İşlerimizin yüzde 50’den fazlası yurt dışı” diyen Ahmet Çalık, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta da 850 milyon dolar değerinde 3 hastane inşa edecek. İleri teknolojiyle donatılacak hastanelerin temel atma töreni öncesinde Ahmet Çalık’la yeni hedefleri ve Türkmenistan projelerini konuştuk. 

JAPON, ABD, AVRUPALI FİRMALARLA İŞ BİRLİKLERİMİZ VAR

Türkmenistan’da 30 yıldır çalıştıklarını söyleyen Ahmet Çalık, “Japon Mitsubishi ile amonyak gübre fabrikası yaptık. Japon, ABD, Avrupalı firmalarla uzun yıllardır iş birliklerimiz var” dedi. Ülkenin gaz zengini olmasına rağmen yenilenebilir enerjide hibrit proje yaptıklarını açıklayan Çalık, projenin detaylarını şöyle açıkladı: “Biz Türkmenistan’da rüzgâr, güneş ve bataryadan oluşan hibrit santral yapıyoruz. Dünyada ilk yapılan hibrit projelerden biri. Üçlü çalışabilecek. Şu anda inşaat aşamasında. Bu çok ileri bir yenilenebilir enerji projesi. Türkmenistan, yeni enerji kaynaklarına, yeni teknolojilere de yatırım yapıyor. Hibrit santralin 1,5 yıl içerisinde devreye germesi planlanıyor. Gücü ilk tesis olduğu için 10 megavat.”

HAZAR BÖLGESİNDE ELEKTRİK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Dünyanın birçok ülkesinde işlerinin bulunduğunu ifade eden Ahmet Çalık, “32 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Senegal’de de, Libya’da da Irak’ta da, Kosova’da da, Romanya’da da, Arnavutluk’ta da varız. Hazar bölgesinde daha çok elektrik üretim ve iletimde çalışıyoruz. Senegal’de devam eden ciddi bir işimiz var. Libya’da başlıyoruz. Elektrik santrali. Talepten ziyade ihtiyaca göre tespit yapıyoruz” diye konuştu. 

TAP’DA YATIRIMCIYIZ ANCAK BEKLEMEYE ALDIK

İştirakleri Aktif Bank’ın da Afrika’da faaliyet gösterdiğine işaret eden Çalık, “Türkiye’nin Afrika’daki en güçlü bankası Aktif Bank” dedi. Türkmenistan-Afganistan-Pakistan (TAP) elektrik dağıtım konusunda yatırımcı olduklarını söyleyen Çalık, ancak söz konusu projeyi beklemeye aldıklarını açıkladı. 

FABRİKALARIMIZI DEPREMZEDELERE AÇTIK

 Türkiye’yi hüzne boğan ve 11 şehri etkileyen depremlerin ardından Malatya’ya gittiğini söyleyen Ahmet Çalık, oradaki fabrikalarını barınma için açtıklarını, arama-kurtarmadan yemeğe kadar tüm imkânların seferber edildiğini söyledi. 

TÜRKMENİSTAN ATA TÜRKİYE ANA VATANIMIZ

“Türkmenistan’da kendileriyle iş yapan Türk firmalarının da bulunduğuna işaret eden Ahmet Çalık, “İş birliği yapıyoruz. Birçok kıymetli firmamız da çalışıyor. Türkmenistan müteahhitlik sektöründe ilk 5 içinde yer aldık. Bu da Türkmenistan’ın iş hacmi olarak büyüklüğüyle ilgili” dedi. Türkmenistan’da yabancı hissetmediklerini dile getiren Ahmet Çalık, “Burası (Türkmenistan) ata vatanımız. Türkiye ana vatanımız. Ben veya diğer çalışma arkadaşlarımız burada kendini yabancı değil, yerli hissediyor” değerlendirmesinde bulundu. Yerel yetişmiş iş gücüyle çalıştıklarını söyleyen Çalık, “Türkiye’den çok az bir kadromuz var. İlk geldiğimiz yıllarda çalışanların yüzde 50’si Türkiye’dendi. Şimdi yüzde 15’ler civarında Türk arkadaşlar var” dedi. 

TÜRK DİZİLERİ İZLENİYOR

 Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Togan Oral, Türkmenistan’la Türkiye’nin karşılıklı iş hacminin 2022 yılında 2 milyar 67 milyon dolara ulaştığını, Türkiye’nin 63 milyon dolarla önde olduğunu söyledi. Türkmenistan’ın müteahhitlik alanında tüm dünyada Rusya’dan sonra ikinci sırada geldiğine işaret eden Oral, birçok Türk firmasının da ülkede olduğunu söyledi. Oral, şöyle devam etti: “Hazır giyimde, gıdada markalarımız var. Bir de Türk televizyonları izlendiği için Türk markaları, Türk hayat tarzı, Türk harcama alışkanlıklarına çok aşinalar. Tatillerde, eğitimde Türkiye’ye gidiyorlar. Şu anda 10 bin Türkmen öğrenci Türkiye’de yüksek öğrenim görüyor.” Ahmet Çalık, bu durumun Türkiye’ye dostluk ve güvenin bir neticesi olduğunu vurguladı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...