Bakan Kacır: Yatırım teşviklerinde kapsamlı bir dönüşüme hazırlanıyoruz, destek yüzde 100 artacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Bakan Kacır: Yatırım teşviklerinde kapsamlı bir dönüşüme hazırlanıyoruz, destek yüzde 100 artacak

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türkiye’nin ihtiyacı olan teknoloji hamlesinden sonra sıranın bölgesel kalkınma hamlesine geldiğini söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, küçük ve orta işletmelere desteği yüzde 100’e çıkaracaklarını belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin kalkınma hedefleri doğrultusunda üretim yapan firmalara sundukları destekleri arttıracaklarını açıkladı. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteklerini yüzde 100 artırmayı planladıklarını söyleyen Kacır, bakanlık tarafından verilen bütün teşviklerde faiz desteklerini önemli oranda arttıracaklarını kaydetti. Türkiye’de bölgesel kalkınma hamlelerine ihtiyaç olduğunu söyleyen Kacır “Kalkınma ajanslarının sahip oldukları nitelikli insan kaynağıyla daha fazla görev ve sorumluluk üstlenmesi gerektiğine inanıyorum. Yatırım teşvik uygulamalarında kapsamlı bir dönüşüme hazırlanıyoruz. Bu dönüşümü gerçekleştirirken atacağımız çok sayıdaki adımın biri de Türkiye’deki Bölgesel Kalkınma Hamlesi Programı” dedi.

YILDA 7 MİLYAR DOLARLIK CARİ AÇIK KAPANACAK

Geçen dönem Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi başlattıklarını hatırlatarak “O programdan büyük ölçüde verim aldık” diyen Bakan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu programı daha da güçlendirerek devam ettiriyoruz şimdi. Geçen sene 750’ye yakın başvurudan 180’ine destek vermiştik. Bu 180 başvuruyla desteklediğimiz projeler hayata geçtiğinde, yani 3 milyar dolarlık yatırım ve AR-GE Projesi tamamlandığında, Türkiye’nin yıllık 7 milyar dolarlık cari açığını kapatma etkisi oluşturacağını öngörüyoruz. Bu programın yanına Bölgesel Kalkınma Programı getireceğiz.
Türkiye ekonomisinin geleceğini AR-GE, inovasyon ve ihracatın belirleyeceğini dile getiren Bakan Mehmet Fatih Kacır, firmaları yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm merkezi ilan edeceklerini, onların beş yıllık yol haritası olacağını, mevcut dijital olgunluk seviyelerinin tespit edileceğini, faiz desteğiyle oranların mevcuttan daha düşük seviyede olacağını ifade etti. Kacır, mesleki eğitimin de özel sektör eliyle güçleneceğini sözlerine ekledi.

UZAYDA SÖZ SAHİBİ OLACAĞIZ

Bakan Kacır,  TRT Haber’e yaptığı değerlendirmede de şunları kaydetti: Bizim sürdürdüğümüz en önemli programlardan biri Millî Uzay Programı’mız... Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ilan ettiği üzere İlk İnsanlı Uzay Misyonu da bunlardan biri. Ümit ediyorum ki bu gençlerimizin, çocuklarımızın hafızasına kazınacak bir olay olacak. Derin uzay çalışmalarına hazırlanıyoruz. Önümüzdeki günlerde inşallah haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’yı da uzaya göndereceğiz. Haberleşme uydularını geliştirebilen 10 ülkeden biri olacağız. Yerçekimsiz ortamda dünyada yapamayacağınız birçok araştırma imkânı oluşuyor. Astronot çağımıza çıktığımız tarihten bir ay sonra bilimsel araştırma çağrısına çıktık. 50’ye yakın bilimsel araştırma teklifi geldi. 13 bilimsel deney kararlaştırıldı. Alper Gezeravcı günde 9 saat mesaisini bu deneylere ayırmış oluyor. Gezeravcı, 13 deneyi önemli bir kısmını gerçekleştirdi. Bir yandan roket teknolojilerini geliştireceğiz, bir yandan insanlı uzay çalışmalarını sürdüreceğiz. Biz gelecekte uzayda söz sahibi olacağız.

HER BÖLGE YARIŞA GİRECEK

Kacır “Her bölge odaklandığı alanlarda yatırım yarışına girecek. Doğru yatırımlardan güçlü şekilde yararlanma imkânı bulacak. Hedefleri vereceğiz, proje alanlarını tanımlayacağız. O alanda ister tekil ister kümelenmiş olarak gelen özel sektör yatırımlarına diğer yatırımlardan ayrıştırılmış şekilde destek vereceğiz. Kalkınma ajansları bulundukları bölgelerde ve şehirlerde gelecek 10 yılları planlayan bir yapıya kavuşacak. Bu planlama çalışmaları da dünya standartlarıyla yapılacak” diye konuştu.

TEŞVİKLERDE FAİZ DESTEKLERİ 

Bakanlık olarak bütün teşviklerde faiz desteklerini çok ciddi düzeyde arttıracaklarını bildiren Bakan Kacır, şunları kaydetti: İnşallah yakın zamanda tüm bölgesel, stratejik teşviklerde faiz ve kâr payı desteklerini çok ciddi düzeye getireceğiz. Yatırım kredilerinde faizleri mutlaka düşürmeliyiz. En ideal yolu teşvikte güçlü faiz kâr payı destekleri verebilmek. İnşallah yakında bu çalışma ilan edilmiş olacak. Yatırımcılar için faizler bizim desteklerimiz sayesinde mevcuttan daha düşük düzeyde olacak.

MESLEKİ EĞİTİME 'ÖZEL' DOPİNG

Kacır “Mesleki eğitimde yetkinlik ihtiyaçları çok hızlı değişiyor. Dolayısıyla bu dönüşüme ancak özel sektörümüz öncülük edebilir. Sadece okullarda verdiğimiz eğitimlerle bu işi karşılamamız mümkün değil. OSB’lerde kurulmuş çok güzel meslek okullarımız var. Ama büyük markalarımız, istediğimiz hızda bu işi sahiplenmiyor. Büyük markalarımız, aldıkları teşviklerin belli bir oranını, bizim onayımızla gerçekleştirecekleri eğitim faaliyetlerine ayırmak zorunda olacaklar” ifadelerine yer verdi.


Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...