Zeytinyağı liginde hızlı büyüyoruz!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Zeytinyağı liginde hızlı büyüyoruz!

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türkiye hem ürün kalitesi hem de üretim kapasitesi ile dünya zeytinyağı pazarında hızla büyüyor. İklim değişiklikleri sebebiyle dünyada rekolte problemi yaşanırken, ülkemiz üretim potansiyeli ile dikkat çekiyor. Türk zeytinyağı dünyada marka olma yolunda hızla ilerliyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

İklim değişikliği ve kuraklık sebebiyle dünyada zeytinyağı üretimi ciddi anlamda düşüş gösterdi. En büyük üreticiler olan; İspanya, İtalya ve Yunanistan’da yıllık rekolteler son 10 yılın en kötü dönemini yaşıyor. Türkiye ise üretim tarafında oldukça iyi bir yıl geçiriyor. Yani  ‘yok yılı’ bize yarıyor.

Ülkemiz zeytin ağacı sayısı bakımından dünyanın 5’inci, kalite tarafından ise dünyanın en başarılı 3’üncü ülkesi konumunda bulunuyor. Dökme zeytinyağına getirilen ihracat yasağı devam ederken, paketli zeytinyağı ihracatımız devam ediyor. 2024 yılı içinde de dökme zeytinyağı ihracat yasağının kalkması bekleniyor. Türkiye yılda 750 milyon doların üzerinde zeytinyağı ihraç ediyor. Sektör temsilcileri bu rakamın yakın zamanda 1 milyar dolara çıkacağını ifade ediyor.

TÜRKİYE YÜKSELİYOR

Sektörün  genç temsilcilerinden Harun Enes Çoban gazetemize yaptığı açıklamada “Ülkemiz dünyanın önemli zeytin coğrafyalarından biri pozisyonuda bulunuyor. Devlet destekleri ve tarım politikaları ile dünyada zeytin ağacı sayısı bakımından ilk 5’teyiz. Özellikle son 10 yılda sektöre yapılan yatırımlar doğrultusunda birçok uluslararası başarı elde edilmiş, ihracat hacmi artmış ve ülkemiz 2024 yılında dünyanın en başarılı 3’üncü zeytinyağı ülkesi olmuştur” dedi.  

EN İYİ 5’İNCİ MARKA OLDU

Bu yıl dünyada 5. seçilen Türk markası Oliva Malia Zeytinyağları  ile ilgili bilgi veren Çoban “Markamız, Türkiye’nin en büyük organik tarım havzalarından biri olan Karaburun’da, ülkemizin verimli topraklarından elde edilen ürünlerin kalitesini dünya pazarındaki yerini bulmasına yardımcı olmak adına 2019 yılında kuruldu. İzmir Karaburun’daki fabrikamızda aynı gün toplanan zeytinlerden soğuk sıkım tekniği kullanarak yapmaktayız. Ekim ayının başında başladığımız hasat ile aralık ayının sonuna kadar tam kapasitede günlük ortalama 70 ton zeytin işliyoruz. 2024 yılında dünyanın en iyi 5’inci zeytinyağı markası seçildik. 9 ülke, 3 kıtada yapılan zeytinyağı kalite yarışmalarının sonucunda başta Japonya ve Anatolian yarışmalarında ülkenin en iyi zeytinyağı olmak üzere toplamda 95 uluslararası kalite ödülü kazandık” diye konuştu.

Zeytinyağı liginde hızlı büyüyoruz!

"BİLİNDİK MARKALARDAN ALIŞVERİŞ YAPILMALI"

Öte yandan zeytinyağının kalitesini anlamak için duyusal ve kimyasal analiz yöntemleri olduğunu söyleyen H. Enes Çoban “Müşterimiz kokusu ve tadına bakarak zeytinyağının kalitesi hakkında fikir sahibi olabilir. Ancak gerçek bir sonuç için mutlaka kimyasal analiz yapılmalıdır. Bu sebeple güvendikleri ve kalitesinden emin oldukları üreticilerden ürünlerini almaya devam etmelerini tavsiye ediyoruz. Renk ya da yoğunluk zeytinyağı için bir kalite göstergesi değildir” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...