Deplasman golü kuralı var mı, kalktı mı 2024? Deplasman golü kuralı devam ediyor mu?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Deplasman golü kuralı var mı, kalktı mı 2024? Deplasman golü kuralı devam ediyor mu?

Futbol Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Deplasman golü kuralı var mı, kalktı mı, devam ediyor mu? | Futbolda tartışmalara sebep olan deplasman golü kuralı halen devam ediyor mu yoksa kaldırıldı mı merak ediliyor. UEFA tarafından konu ile ilgili 2021 yılında son kez karar alındı. Peki, Deplasman golü kuralı var mı, kalktı mı? Detaylar…

Deplasman golü kuralı var mı? UEFA tarafından deplasman golü kuralı ile ilgili 2021’de son kez karar alındı. Peki, Deplasman golü kuralı var mı, kalktı mı? Detaylar haberimizde…

DEPLASMAN GOLÜ KURALI KALKTI MI 2024?

Deplasman golü kuralı, ilk olarak 1965 yılında UEFA tarafından kullanılmaya başlanmış olup 24 Haziran 2021 tarihinde UEFA tarafından yürürlükten kaldırılmıştır.

DEPLASMAN GOLÜ KURALI NEDİR?

Deplasman golü kuralı, futbol ve diğer sporlarda, çift maçlı eleme sistemiyle oynanan turlarda eşitliği bozmak için kullanılan bir yöntem. Deplasman golü kuralına göre, iki maç toplamında sonuçlar eşitse, deplasmanda daha fazla gol atan takım kazanır. Bu durum, zaman zaman "deplasmanda atılan goller iki gol sayılır" diye de bilinmektedir.

Deplasman golü kuralı çoğunlukla ilk sonucun iki karşılaşmanın sonuçları toplanarak elde edildiği iki ayaklı turlarda kullanılır. Çoğu turnuvada deplasman golü kuralı, beraberliği bozmak için kullanılan ilk kuraldır, eğer bu durumda da eşitlik bozulmuyorsa ikinci olarak seri penaltı atışlarına geçilir. Kurallar bazen değişkenlik gösterebilir: deplasman golü bazen ikinci ayak sonunda uygulanırken, bazen uzatma süresi sonunda, bazen de her ikisinin sonunda uygulanabilir.

Deplasman golü kuralı var mı, kalktı mı 2024? Deplasman golü kuralı devam ediyor mu?

DEPLASMAN GOLÜ KURALI SONRASI ANORMALLİKLER

Aynı stadyumu kullanan iki takım, bir turnuvada eşleştiğinde kural yine de uygulanmaktadır. Örneğin, 2002-03 UEFA Şampiyonlar Ligi yarı finalinde Inter Milan ve Milan eşleşti ve iki ayak da Giuseppe Meazza Stadyumunda oynandı. Alınan sonuçlar:

  • Birinci ayak: AC Milan 0 - 0 Inter Milan
  • İkinci ayak: Inter Milan 1 - 1 AC Milan

oldu ve toplam sonuç 1-1 olmasına rağmen, AC Milan ikinci maçta deplasman takımı olduğu için tur atladı. Bu örnekteki gibi durumlarda, iki maçta da ev sahibi görünen takım taraftarlarına daha fazla bilet ayrıldığı için uygulama nedensiz değildir. Örneğin Brezilya'da Copa do Brasil maçlarında bu durumla karşılaşılması halinde o turda deplasman golünün kullanılmayacağı kurallarda belirtilmiştir. 2006 yılında Flamengo ve Vasco da Gama arasında oynanan iki ayaklı finalde bu durumla karşılaşılmış ve kural uygulanmamıştır.

1991 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası play-offunda Avustralya ile İsrail arasında oynanan turun iki maçı da İlk İntifada'dan doğan güvenlik açığı sebebiyle Avustralya'da oynanmasına rağmen; Avustralya deplasman golü ile tur atlayan taraf olmuştur. Aynı durum 2010 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Bahamalar ile Britanya Virjin Adaları arasında oynanan turda da yaşanmıştır. İki ayak da Bahamalarda oynanırken, Bahamalar deplasman golü ile turu geçmiştir.

Düzenleyen:  - Futbol
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...