Uzmanından endişelendiren deprem uyarısı! 'Bölgedeki hareketlilik arttı'

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Uzmanından endişelendiren deprem uyarısı! 'Bölgedeki hareketlilik arttı'

GÜNDEM Haberleri

Son günlerde yurdun özellikle İç Anadolu ve Doğu bölgesinde yaşanan depremler büyük korkuya neden olmuştu. Konuya ilişkin uzmandan endişelendiren yorum geldi. Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Toker, bölgede son dönemlerde meydana gelen depremlere yönelik yaptığı açıklamada, yaşanan depremlerin bölgedeki hareketliliğin arttığını gösterdiğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Osmaniye'de 5.1 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Deprem yerin 7 kilometre derinliğinde kaydedildi. Deprem Gaziantep, Hatay, Adana ve Kahramanmaraş’ta da hissedilmişti. Öte yandan Osmaniye'liler büyük bir korku yaşamıştı. Daha öncesinde ise Van'ın Başkale ilçesinde 4,4, Kahramanmaraş'ta 3,8,  Malatya'nın Pütürge ilçesinde 3.5 büyüklüğünde, Muğla’da 4.8 büyüklüğünde, Erzincan’ın Tercan ilçesinde 4.2- 4.4 ve Ardahan'ın Göle ilçesinde 5.0 ve ardından gelen 4.0 şiddetinde depremler yaşanmıştı. 

Bu depremlerin ardından herkes 'Büyük deprem mi olacak' sorusunu sormuştu. Son dönemlerde artan depremler hakkında uzmandan açıklama geldi.

AKTİVİTELER ARTTI

Van’da oluşan depremler ve sonraki artçı şoklarla ilgili matematik modelleme yapan Van YYÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Toker, bölgedeki deprem aktivitelerinin arttığını açıkladı.  İran’ın Khoy kentinde meydana gelen depremle birlikte bölgede meydana gelen son depremlerle ilgili açıklamalarda bulunan Toker, bu durumun bölgede deprem oluşma indeksinin yoğunlaştığını gösterdiğini söyledi.

DEPREM KÜMELENMELERİ HAREKETLİLİĞİN ARTTIĞININ GÖSTERGESİ

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Toker, her fayın başka bir fayı tetiklemek zorunda olmadığının altını çizdi. Bölgede son aylarda yoğun bir deprem aktivitesinin olmaya başladığını ifade eden Doç. Dr. Toker, “En son Urumiye Gölü’nün kuzeyinde bir ters fayın kırılmasına şahit olduk. Geçtiğimiz günlerde Kars-Ardahan bölgesinde depreme şahit olduk.

Bundan 3 ay önce ise Erçek Gölü’nün kuzeyinde doğrultu atımlı depreme, yine 6 ay önce Çarpanak Yarım Adası açıklarında şahit olduğumuz deprem kümelenmeleri, bölgedeki hareketliliğin arttığını bize gösteriyor” dedi.

Sürekli olarak Doğu Anadolu Platosu ve Kuzey Batı İran Platosu arasında farklı karakterlerde ters ve doğrultu atımlı faylar olmak üzere depremlere şahit olmaya başladıklarını anımsatan Toker, “Bu hareketlilikle beraber 4’den büyük, 5 buçuktan küçük olmak üzere bir çok deprem aktivitesi oluyor. 

DEPREM OLUŞMA İNDEKSİ YOĞUNLAŞTI

Doğu Anadolu Platosu ile Kuzey Batı İran Platosunu tek bir kıta olarak düşünürsek buralarda yoğun bir deprem aktivitesinin olduğunu söyleyebiliriz. Bu depremleri sismik risk açısından değerlendirirsek bu depremlerin bölgeye ciddi bir hasar vermesini muhtemel görmüyoruz. Fakat bu bölgedeki hareketliliğin devam ettiğini gösteriyor. Deprem oluşma indeksinin yoğunlaştığını gösteriyor” diye konuştu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...