1 milyon Suriyeli evine dönecek

- Güncelleme:
1 milyon Suriyeli evine dönecek

Gündem Haberleri

Türkiye, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerinde 240 bin konutu tamamlayıp, 1 milyon sığınmacıyı gönderecek

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Cumhurbaşkanlığı seçiminde sığınmacıların ülkelerine gitmesi konusu muhalefet partilerinin ana seçim malzemesi yapılırken, hâlihazırda yürüyen projeler dönüş yolunun çoktan açıldığını gözler önüne serdi. Muhalefetin 10 milyonun üzerinde gösterdiği özellikle Suriyeli sığınmacı sayısı 3 milyon 381 bin. Öğrenci, turist çalışan gibi ikamet izniyle kalan yabancıların sayısı 1 milyon 308 bini bulurken, uluslararası koruma kapsamında bulunan yabancılar ise 300 bin civarında.

İlk etapta 1 milyon sığınmacıyı, şartları oluşturarak ülkesine döndürmeyi hedefleyen Türkiye, bu konudaki gerekli adımları da bir bir atıyor. Suriye’nin kuzeyindeki bölgelere 500 binin üzerinde mültecinin geri dönüşü sağlanırken, İdlib’deki briket ev projesine de hız verildi. Temel ihtiyaç malzemelerine dahi ulaşamayan ve derme-çatma barakalarda kalan mülteci aileler için inşa edilen briket ev projesinde bugüne kadar 338 farklı noktada projelendirilen, 108 bin 747 briket evin 100 bin 644’ünün yapımı tamamlandı. Briket evlere 87 bin 911 aile yerleşti. Proje kapsamında, 39 metrekare genişliğinde iki oda, tuvalet, banyo ve mutfak konseptinde tasarlanan briket evlerin oluşturduğu alanlarda, eğitim merkezleri, camii, sağlık ocağı, çocuk parkları, spor aktivitelerin gerçekleştirileceği tesisler de yapılıyor.

Bunun yanı sıra 1 milyon sığınmacının güvenli bir şekilde ülkesine göndermeyi hedefleyen Türkiye, güvenliğinin sağladığı Fırat Kalkanı Bölgesi’nde ve Barış Pınarı Bölgesi’nde yerleşim alanları oluşturacak. Bu çerçevede inşası planlanan 240 bin konutun tamamlanmasının ardından 240 bin ailenin yani 1 milyon Suriyeli sığınmacının buralarda güvenli bir hayata başlaması hedefleniyor. Temeli önceki gün Cerablus’ta atılan alanda inşa edilecek 28 bin 681 konutluk alanda ilk olarak 5 bin konut planlandı. Konutların, 60, 80 ve 100 metrekare büyüklükte olması öngörülüyor. Projenin 2,5-3 yıllık zaman dilimi içinde 240 bin konutun tamamlanması hedefleniyor. Böylece 1 milyon insan bu bölgede yerleşime başlayacak.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...