Büyük davalara mega iddianameler

Büyük davalara mega iddianameler

GÜNDEM Haberleri

Klasörleri aşarak kolileri dolduran dev iddianamelerde “Selam Tevhid” davası, sayfa sayısı itibariyle tek başına rekora aday...

EBRU KARATOSUN
Fetullah Gülen hakkında iki kez ağırlaştırılmış müebbet istenen “Selam Tevhid soruşturmasında usulsüzlük” ve “yasa dışı dinleme” davasının 10 bin 529 sayfalık iddianamesi, Türkiye'nin yakın geçmişine damga vuran davaların binlerce sayfalık  iddianamelerini ve yargılama maratonlarını akıllara getirdi. Klasörleri aşarak kolileri dolduran dev iddianamelerde “Selam Tevhid” davası, sayfa sayısı itibariyle tek başına rekora aday. Ancak son dönem rekoru KCK davalarında.  4 ayrı KCK davasının birleşiminde iddianamelerin toplam sayfa sayısı 11 bin 679'u buldu.
Tarihe mal olan bazı davalardaki iddianame sayfa sayıları şöyle:
2 bin 455 sayfalık Ergenekon, bin 453 sayfalık 25 Aralık, 968 sayfalık Balyoz, bin 309 sayfalık 28 Şubat ve 213 sayfalık FETÖ iddianamesi. Yine 162 sayfadan oluşan AK Parti kapatma davası, 140 sayfalık Dink cinayeti,  401 sayfalık Şike davası, 73 sayfalık Böcek ve 35 sayfalık Gezi Parkı iddianamesi.
Sayfa sayısı binlere ulaşan söz konusu davalarda yargı önüne çıkan sanık sayısı da parmak ısırtıyor. En fazla yargılama 2 bin 146 kişin ile bazıları halen süren KCK davalarında.  274 sanıklı Ergenekon davası da KCK'yı akabinde takip ediyor. Ergenekon'un temyiz aşaması Yargıtay'da hala devam ediyor.  Balyoz'da 63 sanık, Şike davasında 93 sanık, 28 Şubat davasında 103 sanık iddianamelerde yer almıştı.
Söz konusu davalar uzun yargılamama maratonu ile de gündemde. Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın bir numaralı şüphelisi olarak gösterilen 28 Şubat davası 2 yıldır sürüyor.  Ancak davanın bir 2 yıl daha sürmesi öngörülüyor.  KCK davasında ise yargılamalarda 6'ncı yıla girildi. Ergenekon'un yargılama sürecinde ise 5'nci yıla adım atıldı.  Balyoz davası ise 5 yılda karara bağlandı.  Dava sanıkların hepsinin beraat etmesiyle sonuçlandı. Büyük davalarda jet yargılamalar da gerçekleşiyor. Şike davası 2 yılda sonuçlanırken dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisine konun dinleme cihazı davasında 13 kişi yargılanmış ve dava 8 ayda jet hızıyla karara bağlanmıştı. Türkiye'nin önümüzdeki dönemde ise dikkati şu davalara odaklanacak.  Bunlardan bazıları 69 sanıklı 25 Aralık davası, 213 sayfalık ve 74 sanıklı Fethullahçı Terör Örgütü davası olacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...