Buradaki sandık yarışı filmlere konu olur: Yusufeli seçimi

Buradaki sandık yarışı filmlere konu olur: Yusufeli seçimi

GÜNDEM Haberleri

Sandık görevlileri tutanağı eksik tuttu. CHP algı oluşturdu. YSK seçimi iptal etti. İlçe halkı, yeniden sandık başına gidecek.

Artvin’in Yusufeli ilçesindeki seçimler yılan hikâyesine döndü. 3 bin 635 seçmenin oy kullandığı bu şirin ilçede tartışmalar sandıkların kapanmasından birkaç saat sonra başladı. Zira sayım kısa sürede bitti. Daha tutanaklar birleştirilip İlçe Seçim Kuruluna götürülmeden CHP zaferini ilan etti. CHP’liler “Biz kendi sistemimizden kontrol ettik. 4 oy farkı ile seçimi kazandık” diyerek kutlama yapmaya başladı. Islak imzalı tutanaklar İlçe Seçim Kuruluna gelince işin rengi değişti. Bu sefer sevinen taraf AK Parti oldu. AK Parti’nin adayı Eyüp Aytekin, 1.819 oy ile seçimi kazandı. CHP adayı Barış Demirci de 1.816 oyda kaldı. CHP’nin adayının 3 oy farkıyla kaybettiği belirlendi.

PUSULAYI CEBİNE ATTI
CHP Yusufeli ilçe teşkilatı, İlçe Seçim Kuruluna başvurarak yeniden sayım istedi. Kurul kabul etti. Oy torbaları açıldı. Pusulalara tek tek bakıldı. AK Parti’nin 3 değil, 4 oy farkıyla ipi göğüslediği belirlendi. CHP, bu sefer İl Seçim Kurulunun yolunu tuttu. İki sandık üzerinden itiraz süreci başladı. Bir sandıkta dört adet başkanlık pusulası zarflardan çıkmamıştı. Sandık görevlileri arama yapmış, pusulalardan ikisi kabinde bulunmuştu. Diğer iki pusulayı vatandaşın cebine koyup götürdüğüne kanaat getirildi. Bu garip durum, tutanağa da yazıldı.

SANDIĞI ŞAŞIRDI
Başka bir sandıkta da iki adet fazladan oy çıkmıştı. Bir seçmen, yolunu şaşırmış kendisinin olmayan başka bir sandıkta oy kullanmıştı. İşin vahimi, sandık başındaki görevliler, sınıfa girer girmez bu seçmenin kimliğine bakıp listeden ismini teyit etmemişti. Bu sandıkta bir de oy kullanması yasak olan bir asker, oy kullanmıştı. Sandık başkanı ve müşahitler, seçim kâtibini arayarak “Peki biz ne yapacağız” diye sordu. Gelen cevap şöyleydi: Oy verme işlemi bitince, sayıma geçmeden sandıktan rastgele iki adet zarfı seçin ve yakarak imha edin!

PUSULA YAKILDI
Görevliler denileni yaptı. İmha işlemi, tutanağa yazıldı. Fakat bu iki imha, seçmen sayısı toplamından düşürülmedi. Yani, tutanakta fazladan iki seçmen görülmeye devam etti. Bunu koz olarak kullanmaya kalkışan CHP’liler “Zarflarımız yakıldı” diyerek sosyal medyadan propaganda yapmaya çalıştı. CHP, Artvin İl Seçim Kuruluna bunları kendi oyu gibi tescil ettirdi. Oysa iki zarf sandıktan rastgele seçilip yakılmıştı. Bu arada “kısıtlı seçmen” diye tabir edilen iki yaşlının sandık başına gittiği ve yakınları vasıtasıyla oy kullandığı öğrenildi. CHP bunların iptal edilmesini istedi. Dilekçede bunların kısıtlı seçmen olduğunu gösteren seçim sonrası alınmış mahkeme kararına yer verildi. Bu arada İl Seçim Kurulu geçersiz sayılan bir oyun CHP lehine sayılmasına hükmetti. İş iyice karıştı. CHP, Yüksek Seçim Kuruluna giderek seçimin iptalini istedi. YSK, kısıtlı seçmene oy kullandırıldığını belirterek seçimin iptaline karar verdi.

SUÇ KİMDE?
Pekiyi seçimin yenilenmesine yol açan sürecin suçlusu kim?
Oy kullandırmadan önce seçmenin ismini listeden bulduktan sonra zarf ve pusulayı vermesi gerekirken bunu yapmayan, imha ettiği pusulaları sayıdan düşmeyen sandık görevlileri mi?
Yasaya uygun olarak imha edilen pusulaları kendi hanesine yazdıran CHP mi?
Oy kullanme selaiyeti olmayan kişi için seçmen kâğıdı çıkaran, oy kullanınca da iptal eden Yüksek Seçim Kurulu mu?
Suç kimde bilinmiyor... Ancak seçimden çıkıp seçim sürecine giren Yusufeliler merakla 2 Haziran’da yapılacak seçimi bekliyor.

Honaz ve Keskin’de  seçimler yenilenecek
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Denizli’nin Honaz ile Kırıkkale’nin Keskin ilçelerinde seçimlerin yenilenmesine karar verdi. Honaz’da CHP adayı Yüksel Kepenek, seçimi 8 oy farkla kazandı. İtirazlar üzerine ikinci sayımda fark üçe, üçüncü sayımda bire indi. AK Parti, seçim sonucuna “kısıtlı seçmen” iddiasıyla itiraz etti. YSK, seçimlerin yenilenmesine karar verdi.
Keskin’de ise İYİ Parti adayı Necati Alsancak 7 oy farkıyla seçimi kazandı. AK Parti adayı Dede Yıldırım itirazda bulundu. Yeniden sayımda Yıldırım’ın oyu bin 800 oldu, fark ise 6’ya düştü. AK Parti, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle İl Seçim Kuruluna itiraz dilekçesi verdi. Kurul, reddetti. AK Parti, YSK’ya gitti Yüksek mahkeme, 2 Haziran’de seçimin yeniden yapılmasını hükmetti. YSK, HDP’nin, Siirt’in Eruh ilçesindeki seçimlerde usulsüzlük yapıldığına yönelik itirazını reddetti. Bu ilçede seçimi, AK Parti adayı Cevher Çiftçi kazanmıştı.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...