Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Adalet Divanı'na tepki

Düzenleyen:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Adalet Divanı'na tepki

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Adalet Divanı'nın başörtüsü kararına tepki göstererek, "Adalet Divanı’nın ismini değiştirmesi lazım. Önce inanç özgürlüğü nedir bunu öğrenmeleri lazım. İnanç özgürlüğünden anlamayan bir Adalet Divanı olamaz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ziyareti öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Kıbrıs'ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir gelecek arzu eden tüm taraflara bu tarihi fırsatı değerlendirmeleri yönündeki çağrımı tekrarlıyorum" dedi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47’nci yıl dönümü münasebetiyle düzenlenecek Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerine katılmak üzere Kıbrıs’a gittiğini hatırlatan Erdoğan, “Adadaki kardeşlerimizle birlikte çifte bayram yaşayacağız. Garantörlük statüsünden doğan hak ve yükümlülüklerimiz temelinde gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı Rumlar tarafından Kıbrıs Türklerine 1963 yılından itibaren yoğunlaşan mezalimi sona erdirmiştir. Ziyaretimiz sırasında Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar ile bir araya gelecek milli davamız ve doğu Akdeniz’deki gelişmelere dair durum değerlendirmesi yapacağız" dedi.

MÜJDEYİ KKTC PARLAMENTOSUNDA AÇIKLAYACAK

"Türkiye ve Türk halkının her bir ferdi dün olduğu gibi bugün de yarın da Kıbrıs Türkü'nün yanında olmaya devam edecektir" diyen Erdoğan, müjde ile ilgili olarak "Biraz sonra KKTC parlamentosunda yapacağım konuşmada inşallah açıklayacağım" ifadelerini kullandı.

"Bundan sonra yeni bir müzakere süreci olacaksa, bu ancak iki eşit ve egemen devlet arasında yapılabilir" diyen Erdoğan, "Biz bir defa eşit, egemen iki devletli çözümden bahsediyoruz, bundan yanayız" ifadelerini kullandı.

"İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNDEN ANLAMAYAN BİR ADALET DİVANI OLAMAZ"

Avrupa Adalet Divanı'nın başörtüsü kararı ile ilgili konuşan Erdoğan, "Adalet Divanı’nın ismini değiştirmesi lazım. Önce inanç özgürlüğü nedir bunu öğrenmeleri lazım. İnanç özgürlüğünden anlamayan bir Adalet Divanı olamaz. Bunları gitsinler bu lafı aynen kipa takanlar için de söylesinler. Acaba kipa takanlar için bu tür bir şey söyleyebilirler mi? İnancının gereği neyse yerine getiren Müslümanlara böyle bir yakıştırmayı yapmak ne Adalet Divanının, ne de başka tür divanların hakkı da değildir, yetkisinde de değildir. Önce gitsinler Kipa ile ilgili kararlarını da gözden geçirsinler" dedi.

AZERBAYCAN - KKTC TEMASI

Erdoğan, "Başta Azerbaycan olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinden burayla bu tür temasların üst düzeyde kurulması, bizim gayretlerimiz, çalışmamızdır" dedi.

TALİBAN'A ÇAĞRI

Afganistan'da Taliban yönetiminin Türkiye'ye ilişkin tavrını değerlendiren Erdoğan, "Taliban’ın yapmış olduğu açıklamalarda 'Türkiye’yi istemiyoruz' ifadesi yok. Onlar kendilerine göre bazı açıklamaları yapmış durumdalar. Bu açıklamaları ile güya bize yönelik bazı yaklaşım türleri var. Bu konuda Türkiye’deki yönetimin ne konuda olduğunu Taliban gayet iyi biliyor. Bu adımları atarken bizim Türkiye yönetimi olarak bazı planlarımız var. Bu planlarımızın da gereğini yerine getiriyoruz. Şu an itibariyle gerek Dışişleri nezdinde, gerekse şahsım olarak bu adımları atıp inşallah Taliban ile de ne gibi görüşmeler yapacağız, bu görüşmelerle nereye ulaşacağız bunun gayreti içerisindeyiz" dedi.

"Tabii Taliban’ın şu anda Afganistan’daki bizce yaklaşımı bir Müslümanın bir başka Müslümana yaklaşımı değildir" diyen Erdoğan, "Afganistan halkının kahir ekseriyeti Müslüman olan bir ülke. Burada Taliban’ın adeta bir işgal hareketini devam ettirmesi doğur bir yaklaşım değildir. Biz de Türkiye’den Taliban’a sesleniyoruz. Bu işgal hareketini bırakması lazım. Biran önce Afganistan’ın genelinde barışın egemen olduğunu dünyaya göstermek lazım" açıklamalarında bulundu.

MESAFE VE MASKE UYARISI

Koronavirüsle mücadele konusuna değinen Erdoğan, "Maske-mesafe kuralı devam ediyor, bundan taviz verilmesi doğru değil. Bütün bunlarla beraber yine de 'dükkanlar açılsın, lokantalar açılsın' dendi. Biz de bunları kaale aldık ve açılması noktasında adım attık. Attık da ne oldu? Hemen rakamlar yükselmeye başladı. Dün, evvelsi gün vefat sayılarında bir düşüş oldu. Dün itibariyle tekrar vefat sayıları da ciddi manada arttı. 77’ye falan çıktı. Öbür tarafta rakam 7 binleri falan tekrar yakaladı. Şimdi bu bizim için bir tehdittir. Bu tehdide fırsat vermemek gerekiyor" dedi.

"Yapmamız gereken, toplu bulunduğumuz mekanlarda kesinlikle bu mesafeye ve maske kuralına çok dikkat etmek" diyen Erdoğan, "Aşının önünü zaten şu anda açmış bulunuyoruz. Aşı olmayanlar aşısını muhakkak yaptırmalı. Kendi aşımızı da inşallah yıl sonuna kadar üretmek suretiyle bunu da çözmüş olacağız. Sağdan soldan yapılan olumsuz propagandalara kalmadan aşılarımızı da yaptırmalıyız. O bizim için önemli bir teminattır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Adalet Divanı'na tepki

YUNAN VE RUM BASININDA BÜYÜK YANKI UYANDIRDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde KKTC Parlamentosunda vereceğini duyurduğu müjde Yunan ve Rum basınında büyük yankı uyandırmıştı. Türkiye gazetesi, KKTC kamuoyunda büyük heyecan uyandıran açıklamayı KKTC üst düzey yöneticilerine sordu.

Gazetemize konuşan üst düzey isimler ziyaretin tarihi niteliğe sahip olduğunu ve Kıbrıs’ın geleceğini değiştirecek gelişmelerin yaşanacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu sürprizlerden en önemlisi Türk Cumhuriyetlerinin KKTC’yi tanıması yönünde atacağı adımlar olacak. Türkiye gazetesine bilgi veren resmi kaynaklar bu kapsamda Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan’ı temsil eden heyetlerin tarihte ilk defa Ada’ya geldiği bilgisini paylaştı.

HAYALET BÖLGEYE SON

Erdoğan’ın Maraş bölgesi ile ilgili atacağı adım da büyük önem taşıyor. Gazetemize konuşan kaynak, Maraş’ta son bir haftadır hummalı bir çalışma yürütüldüğünü ve olağanüstü güvenlik tedbirleri alındığını aktardı. Maraş’taki tüm özel ve kamu arazilerinin kullanıma gireceği ve Maraş’ı yeniden dünyaya açacak olan Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgede evi, arazisi olan Rumlara da "evinize dönün" çağrısı yapacağı belirtildi.

İHA VE SİHA ÜSSÜ

Ziyarette kritik öneme sahip bir diğer konu başlığı ise Geçitkale Havalimanı’nın askerî havaalanı olarak resmen açıldığının ilanı olacak. Akdeniz havzasının en büyük askeri hava üssü niteliği taşıyacak Geçitkale, aynı zamanda dünyanın en önemli İHA ve SİHA üssü hâline getirilecek. Geçitkale Askeri Hava Üssünün Akdeniz denklemine de büyük etkisi olacağı öne sürülüyor.

RUMLAR RAHATSIZ

KKTC halkı üzerinde büyük bir heyecan ve beklenti oluşturan Erdoğan’ın açıklamalarına Rum tarafından gelen cevap ise "Erdoğan’ın atacağı adımlara karşı tutum belirleyeceğiz" şeklinde oldu.

Öte yandan, Rum Meclisi de gelişmelere ilişkin özel gündemle toplandı ve bir bildiri yayımladı. Bildiride; Türkiye’ye, Maraş konusundaki eylem ve planlarına son verme, AB ve BM’ye ise Türkiye’nin eylemlerinin engellenmesinde daha aktif rol üstlenme çağrısında bulunuldu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...