İsveç ve Finlandiya Türkiye'ye yazılı belge verecek

İsveç ve Finlandiya Türkiye'ye yazılı belge verecek

GÜNDEM Haberleri

Terör destekçisi İsveç ve Finlandiya’dan somut adımlar bekleyen Ankara, vetoyu kaldırma şartı olarak yazılı mutabakat istedi.

SELÇUK BÖKE

NATO’ya üye olmak isteyen terör destekçisi İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’yi ikna turu bugün başlıyor. İki ülke diplomatlarından oluşan heyet, bugün saat 13.00’te Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başkanlığındaki Türk diplomatlarla bir araya gelecek.

Heyete, Türkiye’nin güvenlik endişelerini ve hassasiyetlerini anlatacaklarını söyleyen diplomatik kaynaklar, PKK/YPG’nin bu ülkelerdeki yapılanması, dernek-vakıf altındaki faaliyetleri, FETÖ’cüleri ev sahipliği yapmaları ile savunma sanayi alanında Türkiye’ye yönelik kısıtlamaların hatırlatılacağını belirtiyorlar. Kaynaklar ayrıca “Türkiye’nin talepleri karşısında somut adım atacaklar mı, ne yapacaklar? Bütün bunları göreceğiz” dedi. Öte yandan, İsveç’in terör yasasında, kendi iç mevzuatını gözden geçireceğini Ankara’ya ilettiği öğrenildi.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olma sürecine değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu “Ankara’daki heyet kendi içinde bir değerlendirme yapacak. Taleplerimiz ne, PYD YPG nasıl bir örgüt, bunlara ilişkin belgeleri hazırlıyoruz. Savunma ile ilgili ambargoların kaldırılması taleplerimiz de olacak. Somut adımlar bekliyoruz, temennilerle ilerleyemeyiz. ‘Somut adım atabiliriz’ dediler, biz yazılı mutabakat istiyoruz” dedi. Türkiye’nin yazılı mutabakattan yana olduğunun altını çizen Çavuşoğlu “Konu ile alakalı NATO Genel Sekreteri’nin de katılacağı dörtlü bir toplantı yapılabilir. Teklif Stoltenberg’e ait” ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin, terör saldırılarından en çok zarar gören NATO üyesi olduğunu, bu yüzden endişelerini gidermek için bir yol bulunması gerektiğini söyledi. Davos Zirvesi’nde konuşan Stoltenberg, Unutmamalıyız ki; hiçbir NATO müttefiki, terör saldırılarından Türkiye’den daha fazla zarar görmemiştir ve başka hiçbir müttefik, Türkiye’den daha fazla mülteciye ev sahipliği yapmamıştır. Bu yüzden oturup ileriye doğru bir yol bulmalıyız. Bunu yapacağımızdan eminim” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan, ABD ile bir görüşme trafiğinin sürdüğünü belirten kaynaklar, Türkiye’den askerî ve istihbarat heyetinin bir süre önce ABD’ye giderek F-16 alımı konusunda muhataplarıyla detaylı bir görüşme yaptığını ve bu konuda önemli bir eşiğin aşıldığını kaydedildi. Bu görüşmelerin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliklerine yönelik gelişmelerle birlikte yeni bir formatta devam edeceği aktarıldı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...