Akkuyu NGS, dünya basınına damga vurdu! “Türkiye nükleer güç oluyor”

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in video konferansla katılım gösterdiği törenle açıldı. Türkiye’nin enerjide klasman atlayarak nükleer güce sahip ülkeler arasında yer alması dünya basınında geniş yer buldu.

Türkiye artık nükleer güce sahip ülkeler arasında. Akkuyu NGS, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu tek başına karşılayacak. Cumhuriyet tarihinin tek kaleme de yapılan en büyük yatırım unvanını da elinde bulundura Akkuyu, uluslararası basının da gündemi oldu.

Ensonhaber’de yer alan habere göre, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne ilk yakıt töreni dünyada gündem oldu.

REUTERS: TÜRKİYE'NİN İLK NÜKLEER SANTRALİ DEVREDE

Akkuyu'daki tören, dünyanın gündemine oturdu. Reuters, Putin'in, Türkiye'nin ilk nükleer santralinin hizmete girmesiyle Ankara ile ilişkilere övgüde bulunduğunu yazdı. Törene ilişkin şunlar aktarıldı: Rusya'nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom, Akkuyu nükleer santralini inşa etti. Perşembe günkü törenle ilk güç ünitesine ilk nükleer yakıt yüklemesi yapıldı. Putin, Akkuyu'yu 'dünyanın en büyük nükleer inşaat projesi' olarak nitelendirdi.

Akkuyu NGS, dünya basınına damga vurdu! “Türkiye nükleer güç oluyor”

EURONEWS: EN SON AMİRAL GEMİSİ PROJE

Euronews, "Putin ve Erdoğan nükleer santralin açılışını yaptı." diyerek gelişmeyi duyurdu. Haberde, "Nükleer santral en son amiral gemisi altyapı projesidir." ifadesi kullanıldı. Ankara-Moskova ilişkilerine de değinildi. Erdoğan'ın, Rusya'ya yönelik Batı yaptırımlarına katılmayı reddederek ve savaşın sona ermesinde arabulucu olarak Putin ile iyi ilişkiler sürdüren birkaç dünya liderinden biri olduğunun altı çizildi.

Akkuyu NGS, dünya basınına damga vurdu! “Türkiye nükleer güç oluyor”

 AL JAZEERA: 20 MİLYAR DOLARLIK PROJE

Al Jazeera, "Erdoğan, Putin'e nükleer santral konusundaki yardımlarından dolayı teşekkür etti" diyerek haberi okuyucularına duyurdu. Gazete, iki liderin, Türkiye'nin ilk nükleer enerji reaktörü olan Akkuyu santralinin açılışı öncesinde görüştüğünü belirtti. Putin'in, Türkiye ile ekonomik, ticari ve tarımsal iş birliğini derinleştirme konusunda anlaştıklarını söyledi. İki ülkenin, Erdoğan'ın Rus tahılından yapılan unu ihtiyacı olan ülkelere gönderme girişimi üzerinde çalıştığını söyledi. Türkiye, sivil nükleer enerjili uluslar kulübünde Akkuyu'dan şu sözlerle bahsedildi: Akdeniz'in Akkuyu kasabasında dört reaktör inşa etmeyi amaçlayan 20 milyar dolarlık 4 bin 800 megavatlık proje, Türkiye'nin sivil nükleer enerjiye sahip uluslar kulübüne katılmasını sağlayacak.

MOSCOW TİMES: TÜRKİYE NÜKLEER SANTRALİ BAŞLATTI

Moscow Times, "Putin ve Erdoğan, Rusya'nın Türkiye'de inşa ettiği nükleer santrali başlattı" manşetini attı ve şunları yazdı: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, perşembe günü ilk reaktöre yakıt yüklenmesini selamladı. Putin, 'Bu amiral gemisi bir proje. Hem karşılıklı ekonomik faydalar sağlıyor hem de elbette iki devlet arasındaki çok yönlü ortaklığı güçlendirmeye yardımcı oluyor' dedi. Perşembe günü ayrı bir telefon görüşmesinde Putin ve Erdoğan, Karadeniz Tahıl Girişimi ve Ukrayna'daki durumu ele aldı.

CNN YUNANİSTAN: TÜRKİYE NÜKLEER GÜÇ OLUYOR

CNN'in Yunanistan servisi, "Türkiye nükleer güç oluyor: Akkuyu operasyonu başlıyor" ifadesini kullandı. Nükleer güçler kulübüne katılan Türkiye'deki Akuyu nükleer santralinin inşasının, Türkiye ile Rusya arasındaki iş birliğinin sonucu olduğuna vurgu yapıldı.

Akkuyu NGS, dünya basınına damga vurdu! “Türkiye nükleer güç oluyor”

WASHİNGTON POST: ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 10'UNU ÜRETECEK

Öte yandan Washington Post, inşası devam eden santralin, resmi olarak Türkiye'nin ilk nükleer santrali olduğunu yazdı. Tamamlandığında Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu üretmesinin beklendiği aktarıldı.

Kaynak: Ensonhaber

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...