Bakan Yerlikaya: Düzenli göçmen de mültecilere karşı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bakan Yerlikaya: Düzenli göçmen de mültecilere karşı

GÜNDEM Haberleri

İçişleri Bakanı Yerlikaya polis, asker ve sahil güvenlik birimlerinin 'düzensiz göç'ü önlemek için çalıştığını söyledi. Yerlikaya, "Düzenli göçmenler bile, 'Bize yönelik algıyı bozuyorlar' diyerek kaçak göçmenden rahatsız. Yakaladığımızı sınır dışı ediyoruz, bütün ülkeler bunu yapıyor" dedi.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 81 ilde düzensiz göçün engellenmesi için çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini belirtti. Polis, jandarma ve sahil güvenlik birimlerinin ortak çalıştığını kaydeden Bakan Yerlikaya “Ülkemizde bulunan yabancı sayısı, 5 milyon civarında. Düzenli göçmenlere sorduğumuzda ‘Kaçak göçmenlerden biz de rahatsızız. Bizim de huzur ve güvenliğimiz için çalışmalar aralıksız devam ettirilmeli. Bize olan algıyı bozuyorlar. Bu yüzden operasyonlar sürmeli’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

"KALICI DEĞİL, DÜZENSİZ GÖÇMENLERLE MÜCADELE EDİLİYOR"

Daha önceki yaptıklarından farklı bir uygulamaya gitmediklerini belirten Bakan Yerlikaya "Sadece şimdi daha hassas davranıyoruz ve yıllardan beri süregelen çalışmaları devam ettiriyoruz. Kalıcı göçmenlere değil, ‘düzensiz’ diye tabir ettiğimiz kaçak göçmenlere işlem yapıyoruz. Yasal olmayan yollarla girmiş ya da yasal yollarla girmiş ama vizesi, vize muafiyet süresi ya da ikamet süresi bitmesine rağmen hâlen ülkeyi terk etmemiş kişileri yakalayıp ülkelerine gönderiyoruz. Tüm ülkeler bunu yapıyor. Yaklaşık 5 milyon yabancının 3,3 milyonu geçici koruma altında olan Suriyeliler. Onlar da kaçak Suriyeli istemiyor. Çünkü Suriye’nin kuzeyinde pek çok yerleşim yerleri yaptık, briket evler yaptık" dedi.

'GERİ GÖNDERME MERKEZİ'NE YOLLANIYORLAR

Yakalanan düzensiz göçmenler geri gönderme merkezlerine yollanıyor. Eğer pasaportu varsa uçak bileti alınarak hemen ülkesine gönderiliyor. Eğer pasaportu veya seyahat belgesi yoksa konsolosluğuyla irtibata geçilip seyahat belgesi isteniyor. Bu belge temin edildikten sonra sınır dışı ediliyor. Eğer parası varsa uçak biletini kendisi alıyor. Parası olmayan göçmenlerin bilet parası İçişleri Bakanlığının bütçesinden karşılanıyor.

SURİYELİ SAYISI HER GEÇEN GÜN AZALIYOR

Suriyeliler için hazırlanan güvenli geri dönüş projesi meyvelerini vermeye başladı. Geçen yıl aralık ayında 5 milyon 239 bin 426 olan yabancı sayısı, bu yıl 4 milyon 990 bin 663’e geriledi. Türkiye’de bulunan Suriyeli sayısı ise 3 milyon 577 bin 714’den, 3 milyon 381 bin 429’a düştü. Türkiye’de bulunan 4,9 milyon yabancının 1 milyon 308 bin 514’ü, ikamet izniyle kalan yabancılar (öğrenci, turist, çalışan vs.), 300 bin 720’si ise uluslararası koruma kapsamında bulunan yabancılardan oluşuyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...