CHP’den Kandil'e tezkere jesti

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
CHP’den Kandil'e tezkere jesti

GÜNDEM Haberleri  / HABER MERKEZİ

Irak ve Suriye tezkeresine daha önce defa ‘evet’ oyu veren CHP, metin aynı olduğu hâlde son oylamada ‘hayır’ dedi. “Türkiye’ye yabancı asker gelebilir” ifadesinin arkasına gizlenen Kılıçdaroğlu’nun asıl hedefi, Kandil uzantısı HDP-YSP’nin oy desteğini kaybetmemek...

HABER MERKEZİ ANKARA - Genel seçimlerin ardından parti içi çekişmelerle mücadele eden, koltuğunu koruma derdine düşen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, vatandaşların telefonlarına SMS gönderip tezkereye neden “hayır” dediklerini anlattı. 14-28 Mayıs’ta HDP ve uzantısı Yeşil Sol Parti ile birlikte hareket eden Kılıçdaroğlu, Suriye ve Irak’taki terör operasyonlarını hukuki zemine oturtan tezkerenin uzatılmasına karşı çıkmasaydı, yerel seçim öncesi gizli ortağını küstürecekti. İsrail’in Filistin’e yönelik vahşi saldırıları ile ateş çemberine dönen Orta Doğu’da, Türkiye bir yandan terörle mücadele edip, bir yandan krizi çözmeye çalışırken CHP’nin tezkere üzerinden kara propaganda yürütmesi tepki çekti.

AKAR: KOALİSYONDAN ÇIKARDIK

TBMM Millî Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, DEAŞ ile Mücadele Koalisyonuna üye ülkelerin; personel, malzeme, silah, araç, hava üssü, limanlar ve hava sahaları gibi alanların kullanımında iş birliği yaptığını hatırlatarak şöyle dedi: Bu koalisyondan dolayı bazı ülkeler İncirlik’te yakıt ikmali yaptılar. İskenderun Limanı yine lojistik ve insani yardım noktasında değerlendirildi. Bu işlemler Türkiye’nin izni ile oluyor. 2019’dan sonra bunlar da yapılmıyor. Yani tamamen teknik bir durum söz konusu. Daha önce kabul edilen ve ‘evet’ oyu verilen tezkerenin aynısını getirdik. Hiçbir değişiklik yok. Eğer bilgi eksikliği yoksa bir fitne fesat söz konusu. Tezkereden ‘yabancı silahlı kuvvetler’ ile ilgili ifadeyi çıkardığımız zaman koalisyondan da ayrılmış oluruz.

“MANİPÜLASYON VE SAFSATA”

İletişim Başkanlığı “Topraklarımızda yabancı asker” başlıklı haberler ve “Türkiye’ye yabancı asker geliyor” şeklindeki iddiaların manipülasyon olduğuna dikkat çekti. Tezkerenin BM Güvenlik Konseyi kararına istinaden hazırlandığı, yabancı askerlerin gelip Türkiye’ye yerleşmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı belirtildi. Öte yandan, 2015 yılından 2021 yılına kadar Genel Kurula 6 defa gelen Irak-Suriye tezkeresine, son iki oylamaya kadar HDP hariç bütün partiler ‘evet’ dedi. Son iki tezkerede ise aynı metin olmasına rağmen CHP, karşı çıktı. Bu tavır “CHP, seçimlerde örtülü iş birliği yaptığı HDP-YSP seçmenini küstürmemek için HDP tezlerini savundu” şeklinde yorumlandı.

ESKİ ORTAĞI DA TEPKİ GÖSTERDİ

CHP’nin tavrına en net tepki, eski masa ortağı İyi Parti’den geldi. Grup Başkan Vekili Erhan Usta “Hayır oyunun gerekçesi olarak sunulan ‘Yabancı Silahlı Kuvvetler’ ifadesi bundan önceki 6 tezkerede de vardı. O hâlde CHP, önceki tezkerelere ‘evet’ diyerek Türkiye’de yabancı asker postalı olmasını mı istemiştir? Kaldı ki bugüne kadar bu tezkereler sebebiyle Türkiye’ye tek yabancı asker ayak basmamıştır” şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...