Tezkere geçti İyi Parti-CHP kapıştı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Tezkere geçti İyi Parti-CHP kapıştı

GÜNDEM Haberleri  / HABER MERKEZİ

CHP-Yeşil Sol Parti el ele verdi, tezkereye ‘Hayır’ oyu kullandı. CHP’ye en büyük eleştiri İyi Partililerden geldi İyi Parti ve CHP arasında tartışma çıktı.

HABER MERKEZİ ANKARA - Türkiye’nin güvenliği konusunda kritik öneme sahip Suriye-Irak sınır ötesi operasyon tezkeresi TBMM’de kabul edildi. TBMM Genel Kurulu’ndaki tezkere görüşmeleri, eski ortaklar İyi Parti ve CHP arasında  tartışmalara sahne oldu. Irak- Suriye tezkeresine daha önce ‘evet’ oyu verip, sonrasında tavır değiştirerek kendi içerisinde çelişen CHP’nin ‘hayır’ oyu vermesine en sert eleştiri İyi Parti’den geldi. İyi Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, “CHP tarafından Türkiye’de yabancı asker postalı istemiyoruz diyerek karşı çıkılan ve hayır oyunun gerekçesi olarak sunulan ‘yabancı silahlı kuvvetler’ ifadesi bundan önceki 6 tezkere için de vardı. Sanki yeni ortaya çıkmış gibi bir algı oluşturmak gerçekleri yansıtmamaktadır. CHP’nin ‘yabancı silahlı kuvvetleri Türkiye’de görmek istemiyoruz’ gerekçesi bir bahanedir” dedi

İYİ PARTİ-CHP TARTIŞTI

İyi Parti’nin değerlendirmelerine karşı çıkan CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal ise “Biz muhalefete muhalefet etmeyiz, iktidara muhalefet ederiz” dedi. Köksal’ın bu sözleri üzerine bu kez İyi Partili Dervişoğlu cevap verdi. Dervişoğlu; “Muhalefet, yanlış yaparsa elbette muhalefet edeceğiz. Bu devlete ve cumhuriyete muhalefet edene, biz muhalefet ederiz” ifadelerini kullandı. Dervişoğlu’nun bu sözleri AK Parti ve MHP’liler tarafından da alkışlandı. CHP sözcüleri ret oyu kullanma gerekçelerinin tezkere metnindeki ‘yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması’ ifadesinden kaynaklandığını dile getirdi. Tezkerenin TBMM’de görüşüldüğü saatlerde CHP Genel Merkezine büyük boy ‘Türkiye’de yabancı asker postalı istemiyoruz’ yazılı afiş asılması dikkat çekti.  CHP adına konuşan İstanbul Milletvekili Namık Tan, ‘yabancı askerler’ ifadesi nedeniyle tezkereye onay vermenin ‘Türkiye’ye ihanet olacağını’ savundu.

AKAR: YABANCI ASKER GELMEYECEK

AK Parti Kayseri Milletvekili ve eski Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar tezkerenin, terörle mücadeledeki önemine dikkat çekti. Sınır ötesi operasyonlarda komşu ülkelerin toprak bütünlüğüne saygılı olunduğunu belirten Akar, ayrıca TSK’nın envanterinde uluslararası hukuka aykırı hiçbir silah ve mühimmatın bulunmadığını da hatırlattı. Türkiye’nin terörle mücadelesinin NATO’yu ve Avrupa’yı da göçe karşı koruduğunu belirten Akar, tezkereye itiraz eden CHP ve Yeşil Sol Partililere,  “Savunma sanayinde yerlilik ve millîlik ne kadar önemliyse, duygu düşüncelerde de millîlik ve yerlilik şarttır. Bu coğrafyada var olabilmek için güçlü olmak şart. Güçlü olmak için de birlik ve beraberlik şarttır. Bu tezkere, savaş tezkeresi değil, barış tezkeresidir. Bizim yaptığımız savaş değil; terörle mücadeledir. Yabancı askerlerin bulunması ifadesi, 2014’te BM Güvenlik Konseyi kararı ile DEAŞ ile mücadele için uluslararası koalisyon kurulmuştur. Bu koalisyona 80 ülke katılmıştır. Bunlardan biri de Türkiye’dir. DEAŞ’la mücadeleye katkı sağlanması anlamında bir ifadedir. DEAŞ’la mücadelede tamamen bizim kontrolümüzde İncirlik ve Diyarbakır hava üsleri ile insani yardım amacıyla İskenderun limanı kullanılmıştır. 2014’te kullanılmıştır.  Bunun dışında da bir şey yoktur. Koalisyonun üyesi olmanın bir gereğidir bu. Herhangi bir şekilde yabancı askerlerin gelmesi söz konusu değil ” diye seslendi. 

Görüşmelerin ardından, TSK’nın, Irak ve Suriye’deki operasyonlarına izin veren TBMM kararının iki yıl daha uzatılmasını içeren Cumhurbaşkanlığı tezkeresi 164 ret oyuna karşılık 357 oyla kabul edildi. CHP iki yıl önceki tezkerede takındığı tavrı dünkü oylamada da sürdürdü. CHP’liler, Yeşil Sol Parti ve TİP’li milletvekilleri ile birlikte tezkereye ‘Hayır’ oyu kullandı. CHP, daha önce Libya tezkerelerine de ret oyu kullanmıştı. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...