Çin: Türkiye’nin yardımını asla unutmayacağız

Düzenleyen:
Çin: Türkiye’nin yardımını asla unutmayacağız

GÜNDEM Haberleri

“Türkiye’nin iş birliği ve tıbbi malzeme desteğine teşekkür ederiz” diyen Çin İstanbul Başkonsolosu Cui Wei “En kalbî duygularla bunu hatırlayacağız” şeklinde konuştu

Ziyneti Kocabıyık İSTANBUL - Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve hızla ülke geneline yayılan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında ölü sayısı 3 Ocak itibarı ile 362’ye, virüsten etkilenenlerin sayısı 17 bin 335’e yükseldi. Virüsle ilgili son gelişmeleri paylaşmak amacıyla Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei İstanbul ‘da bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Çin hükûmetinin söz konusu virüs salgınında şeffaf ve sorumlu davrandığını belirten Başkonsolos Wei “Uygulamalarımız ‘uluslararası sağlık ilkesi’ standardının bile üzerinde oldu. Salgının durumunu ve virüsün gen dizisini anında taraflarla paylaştık. Dünya Sağlık Örgütü ve birçok ülke tarafından takdirle karşılandık” dedi. 

TABURCU OLANLAR VAR
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu ve Çin Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezinin virüsün kaynağının yabani hayvanlar olduğunu belirlediğini ancak hangi hayvandan bulaştığının kesinlik kazanmadığını söyledi. Şimdiki duruma göre söz konuş virüsün yol açtığı ölüm oranının yüzde 2-yüzde 4 arasında olduğunu ancak zamanla bu oranın değişeceğini belirten Wei “Bu durum hastalığın ciddi olmadığı anlamına gelmiyor fakat tüm hastaların en kötü senaryo ile karşılaşmayacakları anlamına geliyor. Ulusal AR-GE uzmanları grubu kuruldu. Aşı ve etkin ilaç geliştirmek için çalışıyoruz. Tedavi gören hastalardan 521’i iyileşip taburcu oldu” dedi. Çin hükûmetinin salgının yayılmasını önlemek ve başka ülkelere sıçramasını durdurmak için gerekli bütün tedbirleri aldığını anlatan Wei “Hastalık fark edildikten bir hafta sonra yeni tip koronavirüs olduğu tespit edildi. Teşhis ilacının geliştirilmesinin ardından sağlık kuruluşlarına dağıtıldı. Hayvan pazarı kapatıldı ve yabani hayvan ticaretine müdahale edildi. Havalimanı, tren istasyonları gibi Wuhan’daki çıkış yolları kapatıldı. Şehir içinde hem de şehir dışında yayılması önleniyor. Merkez sağlık malzemeleri deposundan Wuhan’a maddi yardımlar sağlanıyor, Hubei’deki mücadele çalışmaları için özel olarak 1 milyar yuanlık sermaye ayırıldı. Wuhan’a diğer şehirlerden sağlık çalışanları gönderildi. Virüsün durumu ile ilgili olarak halkın düzenli olarak bilgilendirildiğini söyleyen Wei, ülke genelindeki mücadele programını şöyle anlattı: 31 eyalette halk sağlığı acil durumlarına yönelik birinci düzeyde müdahaleye başlandı. Kısa sürede hastalıık teşhis ediliyor. Büyük çaplı organizasyonlar kontrol altında. İnsanların toplu olarak bir araya gelmesi kısıtlandı. Tedbir kılavuzları yayınlandı. Önemli mekânlar, kapalı alanlar ve toplu ulaşım araçlarında, havalandırma, dezenfeksiyon ve ateş ölçümleri gibi tedbirler uygulanıyor, bu şekilde toplu ulaşımlarda salgının yayılmaması için sıkı çalışmalar devam ediyor. 

SEFER İPTALİ NORMAL
 Yabancı devletlerin kendi vatandaşlarını tahliye etmesi için gerekli kolaylıkların sağlandığını söyleyen Wei, bazı yabancı havayolu şirketlerinin uçuşlarını durdurması ya da sefer sayılarını azaltması kararını “piyasa uygulaması” olarak değerlendirerek, Wuhan dışında Çin’in diğer bölgelerine yabancıların hava, kara ve deniz yoluyla giriş çıkışının serbest olduğunu belirtti. 

TÜRKİYE’YE MİNNETTARIZ
Türkiye’nin tıbbi malzeme yardımları ve Türk Hava Yolları (THY)’nin seferleri iptal etmesi hakkında da konuşan  Başkonsolos Wei “Hem Çin hükûmeti hem de Çin vatandaşları olarak Türkiye’nin iş birliği ve tıbbi malzeme desteklerine teşekkür ederiz. Çin halkı en kalbi duygularla bunu hatırlayacak. Öte yandan THY’nin seferlerini durdurduğu doğrudur. Fakat sürekli bizimle sıkı irtibat halinde oldular. THY’nin bu kararının iyi niyetli olduğunu biliyor ve anlayışla karşılıyoruz. Fakat bunun dşındaki bazı ülkelerin ‘aşırı’ olan tepkilerini hoş görmüyoruz” dedi.

SARS TECRÜBESİ
 Yeni tip koronavirüsün tespit edilmesinden bu yana henüz mutasyona uğramadığını ancak yakından takip edildiğini anlatan Wei, Çin’in daha önceki salgınlardan dolayı tecrübeli olduğunu ifade etti. Wei “Çin hükûmeti şeffaf ve güçlü. Bu salgını aşacağız. Tedavide SARS salgınında kullanılan protokolü uyguluyoruz. İyi sonuçlar alındığını görüyoruz” dedi. Ülkede sağlık malzemelerine olan yoğun talebin ve başgösteren sıkıntının geçici olduğunu belirten Wei, diğer bölgelerden takviye yapıldığını ve bahar bayramından sonra fabrikaların tekrar üretime geçerek açığı kapatacaklarını vurguladı. 

Çin İstanbul Başkonsolosu Wei: Uygulamalarımız ‘uluslararası sağlık ilkesi’ standardının bile üzerinde 
Toplantıya İhlas-China Silk Road Group Inc. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemil Aral da katıldı.
Çin: Türkiye’nin yardımını asla unutmayacağız
Başkonsolos Cui Wei, sağlık editörümüz Ziyneti Kocabıyık’a virüsle ilgili açıklamalarda bulundu.
Çin: Türkiye’nin yardımını asla unutmayacağız



 





 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...