Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Amerika'nın artık bahanesi kalmadı
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Amerika'nın artık bahanesi kalmadı

Son Güncelleme: 03 Nisan, 2016 - 08:41
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Amerika'nın artık bahanesi kalmadı
Fotoğraf Başlığı Cumhurbaskani Erdogan: Amerika'nin artik bahanesi kalmadi

"ABD’ye DAEŞ’le mücadele için bin 800 ılımlı muhalif isim verdik. Bu insanlar mücadeleye hazır. PYD devletine müsaade etmeyecekler."

Kaydet
a- | +A

Nuri ELİBOL-Ceren KENAR / WASHİNGTON - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’de ılımlı muhaliflerden oluşan bin 800 kişilik bir ekibin DAEŞ’a karşı savaşmaya hazır olduğunu ABD Başkanı Obama’ya ilettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD ziyaretinin son gününde beraberindeki gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Erdoğan özetle şunları kaydetti:
- PYD-YPG konusunda ABD, Türkiye’nin istediği yöne doğru yaklaşıyor mu?
PYD ve YPG konusunda ilk zamanlara kıyasla daha iyi bir noktadayız. Obama, Kerry ve Biden ile yaptığımız görüşmelerde Türkiye’nin güneyinde PYD/YPG yapılanmasına izin vermeyeceğimizi söyledik. O bölgede DAEŞ’le mücadele için ABD’ye bin 800 isim verdik, 600 isim daha vereceğiz. Bunlar yetişmiş insanlar; bir kısmı Arap, bir kısmı Türkmen. Bu insanlar şu anda mücadele için her şeye hazırlar. Dolayısıyla ABD’nin artık bahanesi söz konusu olamaz. Zira karada her şeylerini ortaya koyan bahsettiğimiz insanlar, orada bizim için varlar. Bunlar, DAEŞ ve diğer terör örgütlerine karşı her türlü desteği vermeye hazırlar. Ilımlı muhalifler bunlardır.
Biden ile de Kerry ile de konuştuk; onlar da bir PYD devletine müsaade etmeyeceklerini söylüyorlar. O bölgede farklı bir yapılanmaya tevessül eden olursa kararlılığımız bellidir.
- Obama ile Suriye’de bundan sonra neler yapılabileceğini konuşurken, uçuşa yasak bölge gündeme geldi mi?
Geldi. Kendisine söyledim: ‘O bölgeyi illa o ölçülerde tutmak şart değil, daha da büyütmek mümkün’ dedim. ‘O bölgede gelin 500’er metrekarelik alanlar içinde konutlar yapalım’ dedim. Bu konuyu Merkel’e de açtığımı söyledim. Ne var ki damağa değecek bir şey varsa hiçbiri buna yanaşmıyor. Bir 3 milyar Avro, daha sonra bir 3 milyar Avro daha denildi. Peki, geldi mi? Gelmedi. Zaten, ‘ba’de harabi Basra’, gelse ne olur? Bunlar zamana oynuyorlar.
Mesela 2.5 milyonluk nüfusa sahip olan Musul’a DAİŞ 5 bin kişiyle hükmediyor. Bizler, 5 bin DAEŞ’liyi halledemiyor muyuz? Bunu Obama’ya söyledim. Bu işi halledersek, orada yeni bir süreç başlar; Musul halkı kendini bulur. Etraftaki Ramadi, Ambar gibi vilayetlerdeki halk da Musul’u örnek alarak kendilerini bulabilirler. Yeter ki onlara güç verelim, destek verelim. Mesela Peşmergeler, bir güç buldular DAEŞ’i Sincar’dan derdest ettiler.
- Obama, basın özgürlüğü ve demokrasi konularında eleştirilerini dile getirdi. Bunları size de bizzat ifade etmiş olduğunu söyledi. Değerlendirmeniz nedir?
Gıyabımda o tür bir açıklama yapıldığını duyunca üzüldüm. Sayın Obama ile görüşmemizde sorduğunuz konular gündeme gelmedi. Kaldı ki bizler daha önceki telefon görüşmelerimizde, basın üzerinden konuşmak yerine, karşılıklı konuşmanın daha faydalı olacağını da konuşmuştuk. Eleştiri ile hakareti birbirinden ayırmak lazım. Burada kanaat önderleriyle buluşmamda, kendilerine bunu örneklerle izah ettim. Türkiye’deki bazı gazetelerde, Cumhurbaşkanı için ‘katil, hırsız’ biçiminde manşetler atılıyor. Bu hakaretleri yapan gazeteler ve dergiler, halen yayın hayatına devam ediyor. Türkiye’de diktatörlük olsa, o tür yayınlar nasıl yapılabilir? Hakaret ve tehdide Batı’da da müsaade edilmez. Daha geçenlerde Obama’yı Facebook üzerinden tehdit eden biri tutuklandı. Merkel’e Almanya’da biri benzer bir şey yaptı, yine ceza aldı. ABD yasaları başkana tehdidi 5 yıla kadar hapisle cezalandırıyor. Bu örnekler, Almanya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerden de verilebilir. Obama, görüşmemizde bu konuları gündeme getirmiş olsaydı, tüm bu örnekleri önüne koyar, bunları ona da söylerdim.
- ABD kendi ülkesindeki bariz olaylara rağmen niçin Türkiye’ye karşı basın ve ifade özgürlüğünü baskı unsuru olarak kullanıyor?
Bu salonda sizden önce kendileriyle bir araya geldiğim kanaat önderleriyle de Adalet Bakanlığımızın açıklamasını paylaştım. Dinlediklerinde söyleyecek sözleri kalmıyor. ‘Ülkenin cumhurbaşkanı bunların çoğunun terörle bağlantılı olduğunu açıklıyor, peki bu durumda biz neyi savunuyoruz’ diyemiyorlar. Üst akıl dediğim olay da bu zaten. Üst akıl, Türkiye üzerinde oyun oynuyor. Türkiye’yi bölmek, parçalamak güçleri yeterse yutabilmek. Son olarak Diyarbakır’da 7 kardeşimiz şehit oldu. Ama burada Türkiye’deki saldırılara değinenler bir iki kişi. Lahor’a değinen de sadece bir kişi oldu. Diğerleri Paris ve Brüksel’deki saldırıları konuşmakla yetiniyor. Bunun görmezden gelinmesi kabul edilemez.
- Paralel yapının başı ABD’de yaşıyor. Bu mevzu gündeme geldi mi görüşmelerde?
Kanaat önderleriyle konuşurken gündeme getirdim. Sayın Obama’yla görüşmemde gündeme getirmedim. Daha önce birkaç kez söylediğim için tekrar söylemeye gerek görmedim. Arkadaşlarımız, Kerry ve Biden’a müteaddit defalar söylediler zaten.

YENİ ANAYASA
Önce halka sonra Meclis'e

- Bu yıl bir anayasa referandumu bekliyor musunuz?
Hükümetin çalışmaları biz de takip ediyoruz. AK Parti, benim başbakanlık döneminde bu konuda geniş bir çalışma yapmıştı. Cumhurbaşkanlığı olarak sadece bir katkı mahiyetinde bizim de yaptığımız bir çalışma var. Halkımızın bunu gündemde tutması, tartışılması tabii ki çok önemli. Halkın gündemine getirmeden parlamentoya getirmek sıkıntılı olabilir. İktidar partisinin yeterli vekil sayısı yok. Ancak gizli oylama söz konusu olabileceği için temennimiz 330’un yakalanabilmesidir. Referanduma götürüldüğünde halktan kesinlikle onay alacağına inanıyorum.
- İsrailli mevkidaşınız ile geçenlerde bir telefon görüşmeniz oldu. İlişkilerin normalleşmesi ne zaman gerçekleşir?
Taksim’deki olay insani ve vicdanı bir olaydır. Bizim bundan dolayı bir başsağlığı dileğimiz oldu. İsrail Cumhurbaşkanına yazılı bir taziye mesajı göndermiştim. Kendileri telefonla döndüler, o görüşme o şekilde gerçekleşti. İsrail’le ilişkiler konusundaki üç şartı da hatırlattım.
- Türkiye-Rusya arasındaki yumuşama sinyalleri geldiğinden söz ediliyor?
Temenni ederiz ki bahsettiğiniz türden yumuşamalar olur ve aramızdaki sıkıntıları aşarız. Ancak henüz o noktada değiliz. Rusya, Washington’a alt düzeyde bir temsilci bile göndermedi.
- Genelkurmay paralel sızmalara asla izin verilmeyeceğini açıkladı. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?
Türk Silahlı Kuvvetleri en güzel cevabı vermiş. İlave söze gerek yok!

Yazar : SEVDA ALTUNBAS
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 03 Nisan, 2016 - 08:41
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Akaryakıta bir zam daha! Tabela bu gece değişiyor
    Akaryakıta bir zam daha! Tabela bu gece değişiyor
    Kaydet
  • 2
    Hasadı 3 ay sürüyor! Sezona kilosu 5 bin liradan başladı
    Hasadı 3 ay sürüyor! Sezona kilosu 5 bin liradan b...
    Kaydet
  • 3
    İlber Ortaylı'nın ardından...
    İlber Ortaylı'nın ardından...
    Kaydet
  • 4
    Altında hikâye bitti mi? İsviçreli UBS’ten yeni tahmin
    Altında hikâye bitti mi? İsviçreli UBS’ten yeni ta...
    Kaydet
  • 5
    Altın neden düşüyor? Korkutan FED senaryosu!
    Altın neden düşüyor?
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük ABD’de ifade özgürlüğü sıkıntıda mı?
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Hayatın gerçeği: Ölüm
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Bayramda çalışanın cebine ne girecek? Haklarınızı eksiksiz alın!
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Orban mı, Magyar mı?
    Kaydet
  • Anlat Derdini Feridun Ağabey'e
    Anlat Derdini Feridun Ağabey'e Modern insanın en büyük trajedisi ne, biliyor musunuz?
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • 2026 Mart ayı elektrikli araba fiyatları: Togg, Tesla ve en ucuz modeller
    2026 Mart ayı elektrikli araba fiyatları: Togg, Tesla ve en ucuz modeller
    Kaydet
  • İki adet İznik çinisi ülkemize iade edildi
    İki adet İznik çinisi ülkemize iade edildi
    Kaydet
  • Ali Laricani hayatını kaybetti! İran doğruladı
    Ali Laricani hayatını kaybetti! İran doğruladı
    Kaydet
  • Tedesco'dan itiraf: Bizim için zordu
    Tedesco'dan itiraf: Bizim için zordu
    Kaydet
  • Bodo'ya 5 attı, rüyadan uyandırdı
    Bodo'ya 5 attı, rüyadan uyandırdı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Doktor Murat Topoğlu'nun evlat acısı... Oğlu Kemal Topoğlu neden öldü?
Doktor Murat Topoğlu'nun evlat acısı... Oğlu Kemal Topoğlu neden öldü?
Kaydet
Fitre ulaştırmanın en kolay yolu...
Fitre ulaştırmanın en kolay yolu...
Kaydet
Taksici ile vatandaşın kavgasını ayıran polis hastanelik oldu
Yüksekova'da kavga! Araya giren polis hastanelik oldu
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası