Deprem sonrası yeni riskler: Asbest tehlikesine dikkat, ekipler maskesiz çalışmamalı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Deprem sonrası yeni riskler: Asbest tehlikesine dikkat, ekipler maskesiz çalışmamalı

Gündem Haberleri

Deprem sonrası oluşan yıkımlar, hava kirliliğini artırıyor. Yıkılan binalardaki asbest tehlikesine dikkat çeken uzmanlar, asbestin akciğer sönmesinden kansere kadar birçok sağlık sorununa yol açtığını belirterek enkaz alanlarında olanın mutlaka maske takması gerektiğini belirttiler.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Depremde yıkılan binalardan kaynaklı havaya karışan toz ve zararlı maddeler hem kurtarma ekiplerini hem çevredeki vatandaşları hem de enkaz altındaki yararlılar için tehlike oluşturuyor. Bu maddelerin başında ise, daha çok eski yapılarda bulunan asbest geliyor. Asbestin ölümcül olduğuna vurgu yapan uzmanlar, enkaz çalışmalarında ve sonrasında hasar gören binaların yıkımında gerekli önlemlerin alınması konusunda uyarıyor.

"ENKAZ ÇEVRESİNDEKİ HERKES MASKE KULLANMALI"

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Selda Kaya, yıkımlarda ortaya çıkan tozların zararlarına dikkat çekerek, arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları esnasında asbest gibi tehlikeli maddelere ve yoğun partikül madde kirliliğine karşı en azından birinci derecede maruz kalan ekiplerin uygun nitelikli maskeler ile donatılması gerektiğini söyledi.

Maske ve koruyucu tulum gibi malzemelerin mutlaka kullanılması ve yeteri kadar temin edilmesi gerektiğini belirten Kaya, “Enkaz kaldırma çalışmalarında mutlaka N95 tarzı maskeler kullanılmalı. Çalışan ekipler bunun bilincindedir. Ancak enkaz başında yakınlarını bekleyen vatandaşımız bunu bilmeyebilir. Bu nedenle enkaz kaldırma çalışmalarında profesyonel olmayan kişilerin çok fazla o ortamda bulunmaması gerekir. Ancak onlar da ailelerine ulaşma ümidiyle doğal olarak beklemek istiyor. Bu durumda mutlaka onların da maske kullanmaları sağlanmalı” dedi.

"ÖLÜMCÜL BOYUTLARDA TEHLİKELİ"

Asbestin ölümcül boyutlarda tehlikeli olduğuna dikkat çeken Kaya, “Asbest maruziyetinin etkileri hemen görülmüyor. Bazen 2 yılda, bazen de 40 yılda etki gösterebiliyor. Ancak sonuçları maalesef çok ağır oluyor. Akciğer zarında sıvı birikmesi, akciğeri saran zarın kalınlaşması ve kireçlenmesi, buna bağlı olarak akciğerin sönmesi, akciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor” diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE SON DURUM

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...