Hakan Fidan, Tahran’da konuştu: Bölgesel huzur için barış şart

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı - Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Hakan Fidan, Tahran’da konuştu: Bölgesel huzur için barış şart

GÜNDEM Haberleri  / İhlas Haber Ajansı - Anadolu Ajansı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran’ın başkenti Tahran'da düzenlenen Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısına katıldı. Fidan, Türkiye’nin, Azerbaycan ve Ermenistan arasında kalıcı barıştan yana olduğunu söyledi. Fidan, Tahran’da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Ermenistanlı mevkidaşıyla da ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.

İran’ın başkenti Tahran’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısı gerçekleştirildi. 3+3 formatıyla düzenlenen toplantıya, Türkiye, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanları katıldı. Burada konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan “Bu zirve, bölge ülkelerinin kendi sorunlarını kendilerinin çözebileceğini uluslararası topluma göstermesi açısından önemli. Bölgede işbirliği ve dostluğun önündeki engellerin kalkması memnuniyet verici” yorumunda bulundu.

Hakan Fidan, Tahran’da konuştu: Bölgesel huzur için barış şart

“BÖLGESEL HUZUR İÇİN AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN BARIŞI ŞART”

Fidan, Türkiye’nin Kafkasya’da kalıcı barışın sağlanması için bölgesel problemlerin diyalog yoluyla çözülmesinden yana olduğunu belirterek, “Huzur ve istikrarın yolu Azerbaycan-Ermenistan arasında imzalanacak kapsamlı bir barış anlaşmasından geçiyor” dedi.

Hakan Fidan, Tahran’da konuştu: Bölgesel huzur için barış şart

İRAN: BARIŞ GÖRÜŞMELERİNİ DESTEKLİYORUZ

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da Azerbaycan ve Ermenistan arasında barış görüşmelerini desteklediklerini aktardı. Abdullahiyan “İki ülkenin karşılıklı toprak bütünlüğünü tanımasını barış anlaşmasına varmak için önemli bir adım olarak görüyoruz. Aynı şekilde Ermenistan tarafından Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olarak tanınması, Azerbaycan'ın orada yaşayanların hukuk ve güvenliğini sağlaması da önemli gelişmeler” açıklamasında bulundu.

Hakan Fidan, Tahran’da konuştu: Bölgesel huzur için barış şart

“KAFKASYA’DA SINIR DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞIYIZ”

İran’ın, Güney Kafkasya’da sınır değişikliğine neden olacak her türlü adıma karşı olduğunu kaydeden Bakan Abdullahiyan “Çözüm yolunun diyalog ve müzakere olduğuna inanıyoruz. Kafkasya farklı güçlerin rekabet ve baskı alanına dönmemeli. Aksi durumda bölgede istikrar ve barış olmayacaktır. Bu anlamda bölgenin güvenliğini bölgesel işbirliği ile sağlamalıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev‘in girişimiyle başlatılan 3+3 formatındaki bölgesel işbirliği platformunun ilk toplantısı, daha önce Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyinde 10 Aralık 2021’de Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlemişti.

Hakan Fidan, Tahran’da konuştu: Bölgesel huzur için barış şart

FİDAN’IN DİPLOMASİ TRAFİĞİ SÜRÜYOR

Bu arada, Bakan Fidan, toplantı öncesi diplomatik görüşmeler de yaptı. Fidan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi. Görüşmede hem ikili ilişkiler hem de İsrail-Hamas arasındaki savaşı ele alındı.

Hakan Fidan, Tahran’da konuştu: Bölgesel huzur için barış şart

Daha sonra da Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile baş başa toplantı yaptı.

Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı’nın resmi X hesabından toplantıya ilişkin bilgi verildi. Paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

Bakanımız toplantıda; Türkiye'nin kalıcı barışın sağlanması için bölgesel sorunları diyalog yoluyla çözmekten yana olduğunu, bu oluşumun bölge ülkelerinin kendi sorunlarını kendilerinin çözebileceğini uluslararası topluma göstermesi açısından da önem taşıdığını, bölgede işbirliği ve dostluğun önündeki engellerin kalkmasının memnuniyet verici olduğunu, bölgesel huzur ve istikrarın yolunun Azerbaycan-Ermenistan arasında imzalanacak kapsamlı bir barış anlaşmasından geçtiğini, bölgesel ulaştırma bağlantılarının açılmasının normalleşme ve barış süreçlerine ivme kazandıracağını vurguladı.

Hakan Fidan, Tahran’da konuştu: Bölgesel huzur için barış şart

SONRAKİ TOPLANTI TÜRKİYE'DE

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, bugün Tahran'da yapılan '3+3' formatındaki toplantının ardından yaptığı açıklamada '3+3' formatında bir sonraki dışişleri bakanları toplantısının 2024 yılının ilk yarısında Türkiye'de yapılacağı bilgisini verdi.

Lavrov, "Tüm bunlar, önümüzdeki yılın takriben ilk yarısında yapılması planlanan ikinci bakanlar toplantısına ev sahipliği yapacak olan Türk meslektaşlarımız tarafından koordine edilecek" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İhlas Haber Ajansı - Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...