Yargıtay'dan emsal karar: Düzenli geliri olan kadına nafaka verilmez

- Güncelleme:
Yargıtay'dan emsal karar: Düzenli geliri olan kadına nafaka verilmez

Gündem Haberleri

Yargıtay, düzenli ve erkek ile aynı düzeyde geliri olan kadına nafaka ödenemeyeceğine hükmetti.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Yargıtay, sosyal güvencesi bulunan bir işte çalışan, düzenli geliri bulunan ve gelir düzeyi erkek ile birbirine denk olan kadın yararına yoksulluk nafakasına hükmedilmesini doğru bulmadı.

Evliliklerinde sorun yaşayan çift, birbirlerine karşılıklı olarak boşanma davası açtı. Aile Mahkemesi, evlilik birliğinin temelden sarsıldığı gerekçesiyle çiftin boşanmasına karar verdi. Ortak çocuğun velayetini anneye veren yerel mahkeme, çocuğa iştirak, kadına da hem tedbir hem de yoksulluk nafakası ödenmesine hükmetti. Mahkeme ayrıca kadına, 20 bin lira da manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Dosya önce istinafa ardından da Yargıtay’ın gündemine geldi. Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Türk Medeni Kanunu’nun “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak şartıyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz” hükmünü içeren 175. maddesine atıfta bulundu.

Yerel Mahkemenin kararını bozan ve Bölge Adliye Mahkemesinin kararını kaldıran Daire, kadının sosyal güvencesi olan bir işte çalıştığına, düzenli gelirinin bulunduğuna ve erkek ile gelir düzeylerinin birbirine denk olduğuna dikkat çekti ve kararı bozdu. Buna uyan yerel mahkeme hükmü uygulamayınca dosya yeniden Yargıtay’ın gündemine geldi. Daire, bu kez bozma kararı doğrultusunda inceleme yapmak ve hüküm verilmek zorunda olduğunu belirtti. Dosya yeniden yerel mahkemeye iade edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...