Gönüllü sağlıkçılar yaraları sarıyor

- Güncelleme:
Gönüllü sağlıkçılar yaraları sarıyor

GÜNDEM Haberleri

Havalimanında tanışan sağlıkçılar sahra hastanesi kurup 2 bin kişiye dokundu. Güçlerini birleştiren 26 gönüllü sağlıkçı 8 kişiyi enkaz altından canlı kurtardı.

MAHMUT ÖZAY VE FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen vatandaşlara yardım etmek isteyen birçok STK ve vatandaşlar deprem bölgelerine âdeta akın etti. Kimisi yemek dağıtımını kimisi de çadır kurmaya destek verdi. Bazıları ise hastane kurarak enkazdan çıkanların sağlık kontrollerini gerçekleştirdi.

“BİRÇOĞUMUZ YENİ TANIŞTIK”

6 doktor, 20 hemşire ve 3 cankurtaranın olduğu 26 kişilik ekibin sorumlusu Uğur Özyüksel “Tüm ekipmanları kendimiz getirdik, kurduk. Doktor veya sağlık ekibinin olmadığı, yetişemedikleri yerlere destek amaçlı gidiyorduk” dedi. Ekipteki çoğu kişinin önceden tanışmadığını söyleyen Özyüksel “Depremin ikinci günü geldik buraya. İstanbul, Ankara, Kocaeli, Mersin gibi şehirlerden geldik. Bazıları ile havaalanında karşılaştık bazıları ile deprem bölgesinde karşılaştık ve güçlerimizi birleştirerek çalıştık. Normalde birbirimizi tanımıyorduk” dedi.

“6 YAŞINDAKİ BERİL’İ ÇIKARDIK”

Özyüksel, sağlık ekipleri ile koordineli çalıştıklarını ifade ederek “Cankurtaran arkadaşlar enkaz arama çalışmalarına katıldıklarında ‘burada hemşire ya da ilk yardım ekibi yok’ diye mesaj atıyorlar. Biz de hemen oraya intikal ediyoruz. Yine sağlık ekibinin olmadığına dair ihbar geldi. Zaten arama kurtarma ekibi çok yaklaşmışlar canlıya, ağlama sesini duymuşlar. 128’inci saatte altı yaşındaki Beril’i çıkardık. Çıkar çıkmaz söylediği ilk şey ‘Limonata istiyorum’ oldu. Hemen ilk tıbbi müdahaleyi yaptık ve ambulansa aldık” ifadelerini kullandı.

“ÇOK FAZLA DUYGU KARMAŞASI YAŞADIK”

Kurdukları sahra çadırında yaklaşık 2 bin depremzedenin tıbbi müdahalesini gerçekleştirdiklerini söyleyen Özyüksel, şimdiye kadar 8 kişiyi canlı olarak çıkardıklarını belirtti. Enkaz bölgesinde duyguların iç içe geçtiğini aktaran Özyüksel “Çok fazla duygu karmaşası yaşadık. Beril’i kurtarmaya gitmeden hemen önce başka bir enkaza gittim. Canlı olup olmadığını bilmediğim için açılan tünelden sürünerek içeri girdim. Muayeneyi yaptığımda depremzedenin hayatını kaybettiğini gördüm. Orada ciddi derecede üzülüyorsunuz. Ancak hemen diğer operasyonda ise 6 yaşındaki Beril’i çıkarıyorsunuz ve aşırı derecede sevinç yaşıyorsunuz” diye konuştu.

"ENKAZDAN ÇIKARILIRKEN ALKIŞLAMAK TEHLİKELİ"

Doktor Uğur Özyüksel, enkazdan çıkarılan depremzedenin karşılaştığı ilk tablonun psikolojik olarak çok önemli olduğunu vurguladı. Yaşam koridorunun enkaz bölgesinde net şekilde açılması gerektiğini de belirten Özyüksel şöyle konuştu: Toplumsal duyarlılıktan dolayı herkes depremzedeye yardımcı olmak istediği için enkaz alanı çok kalabalık oluyor. Bu hengamede yaşam koridorunu kurmak zorlaşıyor. Depremzedeyi enkazdan çıkarırken genellikle ‘İyi misin?’ gibi sorular yerine daha çok “Şu an ne hissediyorsun, neredesin?” gibi sorular sorarak hem bilincinin açık olup olmadığını kontrol ediyoruz hem de kişinin sakinleşmesini sağlamaya çalışıyoruz. Depremzede enkazdan çıkarken vatandaşlar tarafından naralar atılması, kurtarma ekibinin alkışlanması veya başka bir şey yapmak depremzedeyi daha çok yoruyor ve panik olmasına yol açıyor. ‘Ne oluyor?’ telaşına kapılıyor. Çıkan kişi zaten enkazdan çıktığının farkında ve vücudunda çok fazla adrenalin yüklü oluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...