Hatay'da uyuşturucu operasyonu: 117 kişi gözaltında

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Hatay'da uyuşturucu operasyonu: 117 kişi gözaltında

GÜNDEM Haberleri

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde Hatay'da düzenlenen "Kökünü Kurutma Operasyonu"nda 117 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay'da 'Kökünü Kurutma Operasyonu' ile ilgili canlı yayında açıklamalarda bulundu. Beş aydır devam eden bir operasyon olduğunu belirten Soylu açıklamasının devamında,  "Kökünü kurutana kadar bu mücadeleye devam edeceğiz. Uyuşturucuya bağlı ölümlerin sayısı son 5 yılda 270'e kadar düştü. Uyuşturucunun 4'te 3'ü Türkiye'nin tamamına yayılamadan doğuda yakalanıyor. Eroin maddesinin rotası değişti, Akdeniz'e kaydı. Biz Avrupa gibi teslim olmuyoruz. Uyuşturucu kullanımını serbest bırakmıyoruz. Uyuşturucuya kaynaklık eden yerleri temizlemek olmak üzere birçok çalışmamızı gerçekleştiriyoruz. Bugün de Hatay'da Kökünü Kurutma Operasyonu yaptık. Saat 5'te başladık. Yaklaşık 442 ekip, 42 özel harekat unsuru, 1934 personel, 1 helikopter, 2 İHA ve 26 narkotik köpeği ile 199 ayrı adrese baskın yapıldı. Bu operasyonda 117 şüphelinin tamamı yakalandı. Bu operasyon 5 aydır süren bir operasyondur." ifadelerini kullandı. 

Operasyonunun satıcılar odaklı olduğunu vurgulayan Soylu, şöyle devam etti:

"Burada yakalanan miktarlar var. Onlar da açıklanır ama bu operasyonda da miktardan ziyade şebekenin çökertilmesi önemlidir. Hepinizin huzurunda Hatay Emniyet Müdürlüğümüze, buradaki Narkotik Şubemize, bu koordinasyonu bütün Türkiye'de yürüten Narkotik Daire Başkanlığımıza, Emniyet Genel Müdürlüğümüze, Hatay Valimize hepinizin huzurunda tekrar teşekkür ediyorum. Biz sabahleyin onları gönderirken Allah'a dua ettik, 'Allah'ım kaza, bela verme' diye. Kazasız, belasız bir operasyon daha bitmiş oldu. Buradan aziz milletimize şunu söylemek istiyorum; uyuşturucunun Türkiye sınırlarına girmesini sonlandırmak için elimizden gelen bütün gayreti ortaya koyuyoruz. Bize itimat etsinler, güvensinler. Gece gündüz çalışıyoruz. Özellikle emniyet, jandarma birimlerimiz, sınırda Türk Silahlı Kuvvetlerimiz hakikaten büyük bir mücadeleyi ortaya koyuyorlar. Kökünü kurutana kadar da bu mücadeleye devam edeceğiz. Çocuklarımızı, nesillerimizi bu melun saldırının hedefi haline getirmeyeceğiz. Avrupa, istediği kadar serbest bırakabilir, istediği kadar beyinlerini uyuşturmak isteyebilir. Biz buradaki bu mücadelemizi aynı anlayışla, aynı inançla kökünü kurutana kadar devam ettireceğiz."

Soylu, uyuşturucuyla mücadelede projeli yürütülen "Kökünü Kurutma Operasyonu"nun bu yıl 20'ncisinin kentte gerçekleştirildiğini söyledi.

Uyuşturucunun, karşılaştıkları en büyük musibetlerden biri olduğunu vurgulayan Soylu, şöyle devam etti:

"İçinde bulunduğumuz yıllarda şöyle bir gerçekle karşı karşıyayız. Avrupa, uyuşturucuyla mücadelede pes etmiştir ve birçok ülkesinde uyuşturucu kullanımını bazen bazı alanlarda ve miktarlarda, bazen de genel olarak serbest bırakmıştır. Bu bir taraftan talebin oluşmasını, bir taraftan da arzın artarak devam etmesini sağlar. Bu da çeşitli yollardan Avrupa'ya uyuşturucunun iletilmesi için uyuşturucu tüccarlarını, satıcılarını, organize suç örgütlerini harekete geçirir, teşvik eder. Oysa Türkiye, uyuşturucuyla mücadelede olağanüstü bir tablo sergilemektedir. Caydırıcı olmakta, arzı kısıtlamak için elinden gelen her şeyi yapmaktadır, rehabilitasyona önemli imkan ayırmaktadır ve bunu devam ettirmektedir."

"UYUŞTURUCUDAN YATANLARIN SAYISI 119 BİNE YÜKSELMİŞTİR"

Soylu, uyuşturucuyla mücadelenin birçok alanda yapıldığını işaret ederek, "Bugün uyuşturucudan cezaevinde yatanların sayısı 119 bine kadar yükselmiştir. Son 5-6 yıldaki bu neredeyse 3 katı artışın temel sebebi hem adliyelerimizle ve emniyetle hem de projeli operasyonlarla sahaya basıp, alan baskısı ortaya koyarak gerçekleştirdiğimiz süreçtir. Bir taraftan da uyuşturucunun kullanıldığı alanlara yönelik adımlar atıyoruz. 120 bin metruk binanın 105 bini ya yıkıldı ya da rehabilite edildi. Aynı zamanda uyuşturucuya bağlı ölümlerin sayısı 941'den son 5 yılda 270'e kadar düştü. Adli tıp rakamlarına göre söylüyorum. Bu yıl da düşüş ivmesiyle devam etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Önleyici ve eğitici faaliyetlerin de sürdüğünü belirten Bakan Soylu, "En İyi Narkotik Polisi: Anne"nin de olduğu projelerin uygulandığını söyledi.

Soylu, etkin mücadeleyle uyuşturucu rotalarının değiştiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Uyuşturucunun, dörtte biri doğu sınırlarımıza yakın illerimizde, dörtte üçü batıda yakalanırken ortaya koyduğumuz alan baskısıyla beraber uyuşturucunun dörtte üçü Türkiye'ye yayılmadan doğuda sınırlarımıza yakın illerde yakalanıyor. Aynı zamanda ancak dörtte biri batı illerinde yakalanıyor. İki önemli uyuşturucunun da rotası değişmişti. Bunlardan biri eroin, ortaya koyduğumuz yüksek yakalamalar çerçevesinde Akdeniz rotasına kaydı, diğeri ise captagon. Bu karşı karşıya kaldığımız iki süreci de paylaşmak istiyorum. Biz, Avrupa gibi teslim olmuyoruz, uyuşturucu kullanımını serbest bırakmıyoruz, tam tersine uyuşturucunun rotasını değiştirmek, ölümlerin oranını ve sayısını indirmek, uyuşturucuya kaynaklık eden yerlerin tamamını temizlemek dahil olmak üzere birçok bilimsel çalışmayı da içeren adımlarımızı bir program çerçevesinde ve adım adım gerçekleştirmeye devam ediyoruz."

KGYS'deki açıklaması sırasında Bakan Soylu'ya Hatay Valisi Rahmi Doğan ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş da eşlik etti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...