İlk hamle Rusya'dan geldi: Bu proje Türkiye'yi enerji üssü yapacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İlk hamle Rusya'dan geldi: Bu proje Türkiye'yi enerji üssü yapacak

GÜNDEM Haberleri

Rusya ve Ukrayna arasından başlayan savaşın ardından yaşanan enerji krizi, alternatif rotaları ön plana çıkardı. Savaş boyunca denge politikası izleyen ve iki ülkeyle de diyaloğunu sürdüren Türkiye, enerjide bir merkezi olma yolunda ilerliyor. Gazprom'un Türkiye'ye, Rus doğal gazı için bir dağıtım merkezi kurulmasıyla ilgili parametreler ve işleyiş prensiplerini içeren konsept belgesini ilettiği belirtildi. Ayrıca Putin, Rus gazının fiyatlandırmasının da söz konusu merkezde yapılabileceğini kaydetti.

Putin, Türkiye’de bir doğal gaz ticaret merkezi kurulmasına sıcak baktığını açıkladı. Peki bu merkez neden Türkiye’de kurulacak, ülkemiz için ne anlama geliyor, avantajları neler, Avrupa bu durumdan nasıl etkilenecek? İşte detaylar...

Avrupa ülkeleri Ukrayna'yı işgal eden Rusya’ya ambargo uyguladı, Rusya da kısasa kısas diyerek doğalgazı kesti. Bu durum karşısında Avrupa bir enerji kriziyle karşı karşıya kaldı. Çok geçmeden Putin’den Zeytindalı geldi. Putin Türkiye üzerinden avrupanın gaz ihtiyacının karşılanabileceğini söyleyerek bu rota için en güvenli coğrafyanın Türkiye olduğunu belirtti.

İlk hamle Rusya'dan geldi: Bu proje Türkiye'yi enerji üssü yapacak

NEDEN EN GÜVENLİ YER TÜRKİYE? 

Kuzey Akım 2’nin inşaatı Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna’yı işgale başlaması öncesi tamamlandı fakat Almanya işgal nedeniyle hattı açmamaya karar verdi. Kuzey akım 1’se sabotajlar sebebiyle tamir edilemeyecek durumda. 2022 senesi bütün Avrupa için çetin geçmiş, eneriji de topyekün değişimler söz konusuydu.

İlk hamle Rusya'dan geldi: Bu proje Türkiye'yi enerji üssü yapacak

Ekim 2022’de Putin, Avrupa'daki gaz krizine çözüm için Türkiye'yi işaret etmiş, ardından dogal gaz dağıtım merkezi için görüşmeler başlamıştı. Türkiye'de kurulması planlanan doğal gaz dağıtım merkezi için Gazprom Başkanı Aleksey Miller aynı dönem iki ülkenin karar aldığını ve projenin pratik uygulamasına başladıklarını duyurmuştu.

TÜRKİYE STRATEJİK POZİYONDA

Türkiyenin doğalgaz konusunda güçlü bir alt yapısı ve tecrübesi bulunuyor. Coğrafi konumu sebebiyle Türkiye hem doğalgaz üreten hem de doğalgaz kullanan ülkeler arasında stratejik bir pozisyonda. Bu gaz merkeziyle rusya doğalgazını aktarırken Avrupa devletleri rus gazına ulaşacak. 

İlk hamle Rusya'dan geldi: Bu proje Türkiye'yi enerji üssü yapacak

Türkiye bu noktada doğalgazın toplandığı, depolandığı, transfer dildiği ve fiyat belirleyen ülke konumunda olacak. En ucuz doğalgazı alacak ve bunu avrupaya satacak. 

Deniz boru hatlarındaki TürkAkım ve Mavi Akım projelerinin güvenle çalışması da hem Rusya'ya hem de Avrupa'ya Türkiye'nin doğru bölge olmasında referans niteliğinde. 

TÜRKİYE SADECE RUSYA’NIN DEĞİL İRAN’IN DA YAKIN MARKAJINDA

Avrupa’ya sağlanacak gaz geçişinde jeopolitik konumundan faydalanacak olan Türkiye, Rusya’dan sonra İran’ın da ihracat senaryolarında yer almıştı. Tahran, Avrupa’ya sağlanacak gaz geçişlerinde Türkiye’nin de rolü olacağı mesajını verdi. 

Konuya ilişkin açıklama İran Ulusal Doğal Gaz Şirketi (NIGC) Genel Müdürü Mecid Çegeni’den geldi.

İlk hamle Rusya'dan geldi: Bu proje Türkiye'yi enerji üssü yapacak

Çegeni, ABD yaptırımlarıyla muhatap olan İran’ın Avrupa’ya gaz ihraç ettiği senaryoya geçmesi halinde gaz merkezi için Türkiye’yi tercih edeceğini anlattı.

İlk hamle Rusya'dan geldi: Bu proje Türkiye'yi enerji üssü yapacak

Çegeni, “Eğer Avrupa’ya doğalgaz ihraç edecek olursak bu, Türkiye üzerinden olacaktır” diye ifade kullandı.

Yani keşfedilen gazla önce kendi arz güvenliğini garanti altına alan Türkiye, bulunduğu coğrafya ve Avrupa’da da gazın fiyatının belirlendiği bir ticaret merkezi olmak için de güçlü adımlar atmaya devam ediyor. Bu gidişle Türkiye doğalgaz referans fiyatının oluştuğu küresel bir merkez haline gelecek.

Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...