Kıbrıs’ta tek yol Türk tezi! 'İki devletli' çözüm ağırlık kazandı

Ada’da federal model gündemden düşerken Türklerin tezleri doğrultusunda meseleye çözüm aranacak, iş birliği alanlarına odaklanılacak. BM Genel Sekreteri de ‘Şahsi Temsilci’ atayacak.
YEŞİM ERASLAN - 60 yıllık Kıbrıs meselesinde yeni bir aşamaya geçildi. Federal model gündemden düşerken BM Genel Sekreteri António Guterres’in Ada’ya şahsi bir temsilci ataması öngörülüyor. Ada’daki Türklerin tezleri doğrultusunda ve taraflar arasında Kıbrıs meselesinin nihai çözüm bağlamında ortak zeminin bulunması kayda geçirildi.
Dışişleri Bakanlığı kaynakları, geçtiğimiz mart ayında Cenevre’de düzenlenen Kıbrıs konulu genişletilmiş bir gayriresmî toplantı sonrasında yaşanan gelişmelere dair gazetecilerin sorularını cevapladı. Yarım asırdır denenen federasyon temelli müzakere süreçlerinin bugüne kadar Kıbrıs’a çözüm getiremediğini belirten kaynaklar “Ada’da hâlihazırda iki ayrı devlet ve iki ayrı toplum bulunuyor. Kıbrıs meselesine Ada’nın gerçeklerine uygun, adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulabilmenin yolunu açacak resmî müzakerelerin başlatılabilmesi için öncelikle Kıbrıs Türklerinin özden gelen haklarının uluslararası toplum tarafından tescil edilmesi gerekiyor” dedi.
Bakanlık kaynakları Cenevre’deki toplantıda, ilk defa federal modelin gündeme alınmadığını, telaffuz dahi edilmediğini belirterek 60 yıllık Kıbrıs meselesinde yeni bir noktaya gelindiğinin açıkça ortaya konulduğunu kaydetti. Kaynaklar “BM Genel Sekreteri Guterres’in de isteği üzerine, Ada’daki iki halka da yarar sağlayabilecek iş birliği alanlarının keşfine odaklanıldı. Taraflar arasında Ada’da iki halkın günlük hayat kalitesini artıracak bir dizi iş birliği alanı üzerinde duruldu” diye konuştu.
TEKNİK KOMİTE KURULACAK
Kaynaklar, liderlerin, yeni geçiş noktalarının açılması, Ada’nın mayınlardan arındırılması, çevre ve iklim değişikliği, Ara Bölge’de güneş enerjisinden elektrik üretimi, mezarlıkların restorasyonu ve gençlik konusunda bir teknik komitenin kurulması konularında ilerleme sağlanması üzerinde mutabık kaldığının altını çizdi. Temmuz ayının sonunda benzer bir formatta, ikinci bir gayriresmî toplantının düzenlenmesinin kararlaştırıldığına işaret eden kaynaklar şunları söyledi:
BM Genel Sekreteri’nin bu bağlamda bir şahsi temsilci ataması öngörülüyor. Türkiye’nin Kıbrıs meselesinde yürüttüğü tavizsiz politikaların neticesinde bu noktaya gelindi. Zira Kıbrıs meselesinin bugüne kadar çözümsüz kalması Rum tarafının, siyasi ve ekonomik kaynakları Kıbrıs Türkleriyle paylaşma düşüncesini sindirememesinden kaynaklanıyor. Türkiye, Ada’da iki halk ve iki devlet olduğunu söyleyegeldi. BM Genel Sekreteri’nin de sahadaki gerçekliklere göre tavsiyelerde bulunmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye’nin, AB dâhil üçüncü taraflardan beklentisi, birlik dayanışması kisvesi altında Rumları desteklemeyi bir yana koyup, BM Genel Sekreteri’ni desteklemeleri.