Kurban eti buzdolabında bozulur mu? Uzmanı uyardı: Bunu sakın yapmayın

- Güncelleme:
Kurban eti buzdolabında bozulur mu? Uzmanı uyardı: Bunu sakın yapmayın

GÜNDEM Haberleri

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala dikkat etiniz bozulmasın. Vatandaşların çok sorduğu “Kurban eti buzdolabında bozulur mu?”, “Kurban eti dolapta ne kadar bekler?” sorusuna cevap geldi. Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı vatandaşları uyararak kurbanlık seçimi, kurban kesimi ve kurban etinin muhafaza edilmesi konularında tavsiyeler verdi.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde uyarılarda bulundu. Kurbanlık seçimi, kurban kesimi ve kurban etinin muhafaza edilmesi konularında tavsiyelerde bulunan Maşalacı, etlerin hemen doldurulmaması gerektiğine dikkat çekti.

KURBAN PAZARLARINDA HİJYEN KURALLARI

İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’inin hayvan kökenli olduğuna dikkat çeken Maşalacı, “Kurbanlık hayvan satışlarının büyük kısmı, hayvan pazarları veya kurbanlık satış yerlerinde yapılmaktadır. Bu yerlerde yapılacak etkili veteriner hekim denetimleri, hayvan sağlığı ve halk sağlığı açısından riskleri önemli ölçüde bertaraf edecektir. Buralar belediyelerin kontrollünde bulunmaktadır. Belediyeler bu asli görevlerini yerine getirebilmeleri için yeterli sayıda veteriner hekim istihdam etmelidir” diye konuştu.

EN KISA SÜREDE ÇIKARILMALI

Kesim alanında hijyen şartlarının sağlanması gerektiğini belirten Maşalacı, “Kesim yeri temiz olmalı ve akan su bulunmalıdır. Elinde kesik veya yara varsa hijyenik eldiven kullanmalıdır. Bıçaklar sık sık temizlenmelidir. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir. Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır. İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır. Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle alanın kirlenmesi engellenmelidir. Kurban atıkları kanalizasyon kanallarına dökülmemelidir. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir” ifadelerini kullandı.

KURBAN ETİNİ HEMEN DOLABA ATMAYIN

Kesilen kurban etinin hemen dolaba atılmaması gerektiğini söyleyen Maşalacı, “Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun şartlarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir.

BOZULMA MEYDANA GELEBİLİR

Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar asla tüketilmemeli, atılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı şartlarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda sıfırın altında 18 derecede muhafaza edilmelidir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...