MİT Başkanı Kalın'dan Irak çıkarması, Kalkınma Yolu için istikrar vurgusu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
MİT Başkanı Kalın'dan Irak çıkarması, Kalkınma Yolu için istikrar vurgusu

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ankara-Bağdat hattında bölgesel stratejik iş birliği vizyonu sürecine ilişkin adımlar sıklaşıyor. Başkent bugün İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi ağırlamaya hazırlanırken, MİT Başkanı İbrahim Kalın dün Irak’a gitti.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, MİT Başkanı Kalın, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya geldi. Şii ve Sünni gruplar ile Türkmen temsilcilerle de görüşen Kalın’ın en önemli gündem konusu terörle mücadele oldu. Görüşmede terör örgütü PKK tehdidi ve PKK ile mücadelede atılabilecek ortak adımlar, DEAŞ ile mücadelede iş birliğinin sürdürülmesi konuları değerlendirildi.

KALKINMA YOLU PROJESİ ELE ALINDI

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in geçtiğimiz aralık ayında Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyarette güvenlik zirvesi yapılmış ve Bağdat yönetimi ilk defa, yazılı bir metinde PKK’yı tehdit olarak kabul etmişti. Ankara-Bağdat hattının en kritik özelliğinin, ülkelerin birinde herhangi bir alanda yaşanan bir gelişmenin diğer ülkeyi de doğrudan etkilemesi olduğuna işaret eden güvenlik kaynakları, iş birliğinin artırılması, derinleştirilmesi ve kurumsallaştırılması noktasında atılması gereken adımlar olduğunu vurguladı. Görüşmelerde ayrıca güvenlik ve ekonomik iş birliği alanı olarak Kalkınma Yolu Projesi ele alındı. Kalın’ın Bağdat yönetimine güzergaha yakın bölgelerde güvenlik ve istikrarın hâkim kılınmasının, Kalkınma Yolu Projesi’nin hayata geçmesi ve sürdürülebilirliği bakımından önem taşıdığını ilettiği öğrenildi. Irak’ın Basra kentinde inşası devam eden el-Fav Limanı’nın, yaklaşık 1.200 km uzunluğundaki çift yönlü otoban ve demiryolu ile Türkiye’ye bağlanmasını öngören Kalkınma Yolu Projesi, Körfez ülkeleri ile Asya’dan gelen malları Avrupa’ya taşıyacak. Projenin yaklaşık 17 milyar dolara mal olması bekleniyor. El-Fav Limanı’nın 2025 yılında kısmen faaliyete geçmesi, projenin de 2028 yılında tamamlanması hedefleniyor. Proje kapsamında Türkiye ile Irak arasında belirlenecek sınır bağlantısı için Ovaköy/Fişhabur noktası üzerinde duruluyor. Türkiye demir yolu ağının Irak’ta inşa edilecek yeni hatta bağlanabilmesi için yurt içinde 133 kilometrelik ilave bir hat inşası gerekiyor. 

 

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...