Uzmanlar açıkladı: Stresliyken çikolataya sarılmamızın sebebi belli oldu

Çikolatayı tatlı bir ikram olarak bayramlarda sık sık yeriz. Ancak bizi çikolataya doğru iten olumsuz bir duygu da var: Stres. Peki, stresliyken neden çikolata yemek isteriz? Uzmanlar sebebini ortaya koydu.
Canımız sıkkın olduğunda tercih ettiğimiz ilk şey çikolata olabilir. Doktorlara göre bunun nedeni vücudumuzun tehlikeye karşı verdiği tepki olan ‘savaş ya da kaç’ sistemimizle ilgili.
Kandaki kortizol, vücudun ana stres hormonu ve bir kez devreye girdiğinde enerjiyi bağışıklık sisteminden uzaklaştırır, bu da şeker arzusunu tetikler.
Daily Mail’de yer alan habere göre; University College London'da öğretim görevlisi olan Dr Nicky Keay, “Çikolata aşermenin stresli bir duruma enerji ihtiyacı olarak verilen bir cevap olduğunu” söylüyor.
Stresli olmak, enerji rezervlerimizi kullanan kortizol hormonunu tepeye çıkarır, bu nedenle enerji seviyelerini artırmak için tatlı bir şeye ihtiyacımız olduğunu hissederiz. Ancak paradoksal bir şekilde, çikolata gibi tatlı yiyecekler yemek de kan şekerinin yükselmesine ve ardından bir çöküşe neden olabilir, bu da stres ve aşermenin bir döngüsünü başlatabilir.
RUH HALİNİ DÜZELTİYOR VE CANLANDIRIYOR
Kortizol sadece baskı anlarında yükselmez. Kortizol seviyeleri, gece boyunca aç kalındığında fiziksel stres nedeniyle sabahları en yüksek seviyede olabilir. İlginç bir şekilde çikolata, beyin üzerinde rahatlamaya ve kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacak etkilere sahiptir.
Çikolata aynı zamanda triptofan içerir, beyinde serotonine dönüşerek ruh halini düzeltir ve canlandırır.
Çikolata, ağızda eriyerek ipeksi, tatlı bir his oluşturması bakımından neredeyse benzersizdir ve psikologlara göre çikolatanın bu kadar bağımlılık yapmasının ana nedenlerinden biri de budur.
YÜZDE 70 KAKAOLU OLANLARI TERCİH EDİN
Uzmanlar, canları çikolata çekenlere sütlü ya da beyaz çikolata yerine en az yüzde 70 kakao içeren antioksidan bakımından zengin olanları tercih etmelerini tavsiye ediyor.
Kaynak: Daily Mail