Sahteciliğin önüne geçilecek! Kozmetik ürünlerine yakın takip

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Sahteciliğin önüne geçilecek! Kozmetik ürünlerine yakın takip

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Sağlık Bakanlığı, kozmetikte sahteciliğin önüne geçmek için geliştirilen Ürün Takip Sistemi'ni devreye alıyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ

Kozmetik ürünler ile bitkisel ilaç üretiminde kayıt dışı, sahte ve kaçakçılıkla mücadelede denetimler artırılırken, Sağlık Bakanlığı önümüzdeki döneme ilişkin yeni hedefler belirledi. Buna göre, kozmetik ürünlerin güvenli, etkili ve kaliteli bir şekilde piyasaya arz edilmesi için Kozmetik Mevzuatı, AB Mevzuatı standartlarına uyumlu hâle getirilecek. Geliştirilen Ürün Takip Sistemi ile (ÜTS), kozmetik ürünlerin üretiminden satışına kadar tüm süreçler kayıt altına alınarak kayıt dışı, sahte, kaçak kozmetik ürün üretiminin önüne geçilecek.

Bitkisel ilaç, takviye edici gıda olarak aktarlar tarafından da piyasaya sunulabilen bitkisel ürünlere de sıkı takip geliyor. Takviye edici gıdaların beslenmeyi destekleyici ürünler olmalarına rağmen, çoğu zaman gerçeği yansıtmayan endikasyonlarının (ilacın kullanılma nedeni) piyasa arz edilmesi riskine karşı, bitkisel ürünlerin bileşenleri ve endikasyonları sınıflandırılacak. Kamuoyunun doğru bitkisel ürünlere ve bu ürünlerin muhtemel yan etkileri ile ilaç etkileşimleri açısından objektif ve güncel bilgilere ulaşması amacıyla, Tıbbi Bitki Listesi’nin kapsamı genişletilecek. Referans niteliğindeki bu liste, kamuoyuyla paylaşılacak. Yine bu ürünlerin güvenli kullanımına ilişkin eğitimler verilerek, doğru kaynaklardan bilgilendirme yapılması sağlanacak.

Öte yandan, Akıllı İlaç Kullanımı (AİK) ile ilgili ilköğretimden başlayarak, halk eğitimde ve sağlık meslek mensuplarına eğitim verilecek. Hekimler, eczacılar başta olmak üzere sağlık meslek mensuplarına yönelik AİK konusunda bilgilendirme toplantıları düzenlenecek.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...