Orman yangınlarında 3'üncü gün! Türkiye'nin ciğerleri yanıyor: Hatay, Çanakkale, Mersin...

- Güncelleme:
Orman yangınlarında 3'üncü gün! Türkiye'nin ciğerleri yanıyor: Hatay, Çanakkale, Mersin...

GÜNDEM Haberleri

Hatay'ın Belen, Mersin'in Gülnar ve Çanakkale'nin Kızılkeçili köyünde meydana gelen orman yangınlarına üçüncü günde de havadan, karadan müdahale sürüyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yangınlarına ilişkin 7 şüphelinin tespit edildiğini ve bunlardan 2'sinin tutuklandığını açıkladı. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay Belen’deki orman yangınının büyük oranda kontrol altına alındığını duyurdu.

Türkiye son yılların en sıcak aylarını yaşarken yurttan peş peşe orman yangını haberleri geldi. Hatay, Mersin ve Çanakkale’de dünden itibaren devam eden yangınlara çok sayıda ekibin havadan karadan müdahalesi sürüyor. Üstelik yangınların biri bitmeden diğeri başlıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Muğla, Mersin, Çanakkale, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, İzmir ve  Antalya'da meydana gelen orman yangınlarıyla ilgili 7 şüphelinin tespit edildiğini açıkladı. Şüphelilerden 2'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay'ın Belen ilçesinde dün öğle saatlerinde başlayan orman yangınının büyük oranda kontrol altına alındığınu duyurdu. İşte il il orman yangınlarında son durum...

https://twitter.com/TCTarim/status/1680971334006759427

HATAY'DAKİ ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Belen'de çıkan ve 120 hektarlık alanı etkileyen orman yangını, ekiplerin yoğun mücadelesi sonucu büyük oranda kontrol altına alındı. Yangında Soğukoluk ve Benlidere mahallelerindeki 7 ev yanarken, 4 araç da hasar gördü. Bakan Yumaklı, havadan ve karadan yaklaşık 450 personelin katıldığı yangının büyük oranda kontrol altına alındığını duyurdu.Öte yandan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya dün yaptığı açıklamada yangının, 2 kişinin bahçelerindeki sazlık alanın temizlenmesi için yaktıkları ateşin ormana sıçraması nedeniyle başladığını söylemişti. 

Orman yangınlarında 3'üncü gün! Türkiye'nin ciğerleri yanıyor: Hatay, Çanakkale, Mersin...

YANGINLARIN SEBEBİ BELLİ OLDU

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan yangına neden olduğu tespit edilen iki kişiden birinin tutuklandığını söyledi. Bakan Yerlikaya, dün başlayan 5 yangının da çıkış sebebini açıkladı. Belen'de bahçe temizliği maksadıyla sazlık alanların yakılmasından dolayı çıkan yangına dair 2 kişinin gözaltına alındığını anımasatan Bakan Yerlikaya "Bu kişilerden biri tutuklandı. Diğeri de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı" ifadelerini kullandı 

GÜLNAR'DAKİ YANGINI ÇOCUKLAR ÇIKARMIŞ

Mersin Gülnar'da yaşanan orman yangının köy içerisindeki bir evin bahçesinde ateşle oynayan çocukların sebep olduğunu dile getiren Yerlikaya "Bugün yine Çanakkale'deki yangın sönmesi noktasında bizi hayli ümitlendirmişti. Fakat rüzgarın bir anda yaklaşık 70 kilometre saate çıkması yangını daha da vahim bir noktaya doğru taşıdı" şeklinde konuştu.


Mersin’in Gülnar ilçesindeki orman yangını da kontrol altına alındı. Bakan İbrahim Yumaklı, Çanakkale'de, Adana'nın Karaisalı köyünde, Mersin'in Mezitli ilçesindeki yangınları kontrol altına alma çalışmalarının aralıksız sürdüğünü açıkladı. Öte yandan Adana'nın Bucak ilçesinde orman yangını çıktığı bildirildi. Yangın 2 saatte kontrol altına alındı. Ormanlık alanda soğutma çalışması yapılıyor.

Orman yangınlarında 3'üncü gün! Türkiye'nin ciğerleri yanıyor: Hatay, Çanakkale, Mersin...

ORMAN YANGINLARINA İLİŞKİN SORUŞTURMA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, orman yangınlarına ilişkin 7 şüphelinin tespit edildiğini açıkladı. Yangın meydana gelen il ve ilçelerde şüphelillerin tespitine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirten Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "10-17 Temmuz tarihleri Arasında Muğla/Fethiye, Mersin, Çanakkale, Hatay/Belen, Muğla/Milas, Osmaniye, Kahramanmaraş, İzmir/Urla ve Antalya il/Manavgat ilçelerinde meydana gelen orman yangınları sebebiyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca soruşturmalar başlatılmıştır. Fethiye’de 1 ve Milas’ta 1 şüpheli olmak üzere 2 şüpheli tutuklanmış, İzmir Urla’da 2 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiş, Hatay Belen’de 2 şüpheli gözaltına alınmış, Manavgat’ta ise 1 şüpheli hakkında soruşturma devam etmektedir. Yangınlarından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" ifadelerine yer verdi.

Orman yangınlarında 3'üncü gün! Türkiye'nin ciğerleri yanıyor: Hatay, Çanakkale, Mersin...

ÇANAKKALE'DEKİ YANGIN SÜRÜYOR

Çanakkale Kızılkeçeli köyünde pazar günü başlayan orman yangını hala sönmedi. Alevlere 15 helikopter, 6 uçak, 109 arazöz, 14 iş makinesi ve 543 personelle müdahale edilirken öğlene doğru şiddetini arttıran rüzgar sebebiyle yangın Çanakkale-Çan kara yoluna ulaştı. Bunun ardından yol ulaşıma kapatıldı.

Orman yangınlarında 3'üncü gün! Türkiye'nin ciğerleri yanıyor: Hatay, Çanakkale, Mersin...

"ALEVLERE 10 DAKİKADA MÜDAHALE EDİLDİ" 

Bölgeye giden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğünün keşif uçağı 'Otağ' ile havadan incelemede bulundu. Daha sonra açıklama yapan Yumaklı, yangının 16.31'de çıktığını, ekiplerin 16.41'de ilk müdahaleyi yaptığını söyledi.  Alevleri bugün 14.00 ila 14.30 gibi kontrol aldıklarını düşündükleri anda saatte 70 kilometre esen rüzgarın ekiplere engel olduğunu dile getiren Bakan Yumaklı "Çevrelenen alanlar aniden yanmaya başladı. Yangından 8 köy etkilendi. Bunlar Kızılkeçili, Kemel, Dörtyol, Yapıldak, Musaköy, Yukarı Okçular, Kurşunlu ve Işıklar köyleri. Bazı yerlerdeki vatandaşlarımız tahliye ettik" dedi.

Orman yangınlarında 3'üncü gün! Türkiye'nin ciğerleri yanıyor: Hatay, Çanakkale, Mersin...

"SÜRÜCÜLER BİGA YOLUNU KULLANSIN"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale-Çan yolunun kapalı olmasına ilşikin ise "Biga üzerinden Çanakkale'ye ulaşım sağlanabilir. Burada Valilik, AFAD, vekiller, bunun dışında tüm yerel unsurlar, kamu kurum ve kuruluşları büyük bir dayanışma içindeler. Şu ana kadar çok ciddi bir senkronizasyonla çalışıyorlar" diye konuştu.


Orman yangınlarında 3'üncü gün! Türkiye'nin ciğerleri yanıyor: Hatay, Çanakkale, Mersin...

MERSİN'DE YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Mersin'deki orman yangını kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Mersin’in Gülnar ilçesindeki orman yangının kontrol altına alındığını duyurdu. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor. 

https://twitter.com/ibrahimyumakli/status/1680877853557104642

Mersin’in Gülnar ilçesinde orman yangınına havadan ve karadan müdahale aralıksız sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan paylaşımda, “Mersin Gülnar’daki orman yangınına; 2 uçak 11 helikopter 64 arazöz 10 iş makinası 327 personel sevk edilmiştir. Ekiplerimizin yangına havadan ve karadan etkin müdahalesi aralıksız devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Mersin'de dün akşam üzeri ilçeye bağlı Kavakoluğu köyü Delikkaya mevkiinde orman yangını çıktı. Yangının yöre sakinleri tarafından haber verilmesi ile bölgeye Mersin Orman Bölge Müdürlüğü koordinesinde hem havadan hem karadan çok sayıda ekip sevk edildi. Hava ve karadan çok sayıda helikopter ve arazözle müdahale edilen yangın rüzgarın etkisi ile kontrol altına alınamadı. Hava kararması ile karadan yapılan söndürme çalışmalarına gece görüşlü helikopterler de katıldı. Toplumsal olaylara müdahale aracı olarak bilinen TOMA'ların da sevk edildiği yangın bölgesinde ekiplerin mücadelesi sabaha kadar sürdü. Köyün üst tarafında yer alan 4 evin yandığı orman yangınının kontrol altına alınması için sabahın ilk ışıklarıyla helikopterler ve uçaklar da dahil edildi. Ekiplerin havadan ve karadan yoğun mücadelesi devam ediyor.

Orman yangınlarında 3'üncü gün! Türkiye'nin ciğerleri yanıyor: Hatay, Çanakkale, Mersin...

ADANA'DA ORMAN YANGINI KONTROL ALTINDA

Adana'nın Karaisalı Bucak Mahallesi'nde öğlen saatlerinde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangını fark eden vatandaşlar hemen orman ekiplerine haber verdi. Kısa sürede olay yerine gelen ekipler, yangına havadan ve karadan müdahale etmeye başladı. Yangın 2 saatte kontrol altına alındı. Ormanlık alanda soğutma çalışması yapılıyor.

Öte yandan Adana'nın Saimbeyli ilçesinde iki farklı noktada da orman yangını çıktı. Cumhurlu Mahallesi ve Obrukbaşı mevkisinde, henüz bilinmeyen nedenle çıkan orman yangınlarına Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri müdahale etti. Ekiplerin, 6 arazöz ve 58 personelle müdahale ettiği iki yangın da kısa sürede kontrol altına alındı. Her iki noktada soğutma çalışmaları sürüyor.

Orman yangınlarında 3'üncü gün! Türkiye'nin ciğerleri yanıyor: Hatay, Çanakkale, Mersin...

BOLU'DA 5 HEKTARLIK ALAN ZARAR GÖRDÜ

Bolu'da, dün öğle saatlerinde Dedeler köyü mevkiinde çıktı. Edinilen bilgiye göre, ormanlık alanın yakınında bulunan anızda başlayan yangın ormana sıçradı. Yangına toplam 7 arazöz, 4 iş makinesi ve kepçe, 20 su tankı, 4 ilk müdahale aracı, 1 helikopter, 3 jandarma asayiş timi, 2 jandarma trafik timi, 50 orman muhafaza personeli ve 30 vatandaş ile hem havadan hem de karadan müdahale edildi. Yangın bir süre sonra kontrol altına alınırken, saatlerce soğutma çalışması yapıldı. Orman yangınında 5 hektarlık alanın zarar gördüğü tespit edildi.

Orman yangınlarında 3'üncü gün! Türkiye'nin ciğerleri yanıyor: Hatay, Çanakkale, Mersin...

TEKİRDAĞ'DAKİ YANGIN YERLEŞİM BİRİMLERİNE İLERLEDİ

Tekirdağ'da çıkan orman yangınında alevlerin tehdit ettiği iki kırsal mahallede yaşayanların tahliyesi için çalışma başlatıldı.
Malkara ilçesinde çıkan orman yangını rüzgarın da etkisiyle büyüdü. Çok sayıda ekibin müdahalesi sürüyor. Yangın söndürme helikopterlerinin havadan destek verdiği çalışmalara rağmen rüzgarın etkisiyle büyüyen alevler, iki kırsal mahalleyi tehdit ediyor. Malkara Kaymakamlığı tarafından Deveciköy ve Teteköy mahalleleri boşaltılmaya başlandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı/Anadolu Ajansı


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...