Yargıdan sürücüleri sevindirecek karar: Kayıt yoksa trafik cezası da olmaz

- Güncelleme:
Yargıdan sürücüleri sevindirecek karar: Kayıt yoksa trafik cezası da olmaz

Gündem Haberleri

Trafik tutanağındaki idari para cezası, kural ihlaline ilişkin herhangi bir fotoğraf veya kamera kaydının bulunmaması üzerine iptal edildi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Şanlıurfa’da aracına kural ihlali gerekçesiyle para cezası yazılan vatandaş, duruma itiraz ederek, konuyu yargıya götürdü. Gaziantep Fahri Trafik Müfettişliği Büro Amirliği tarafından hakkında haksız olarak idari para cezası kesildiğini iddia eden vatandaş, ceza tutanağının iptalini istedi. Gaziantep Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ise vatandaşın trafikte seyir hâlindeyken kural ihlali yaptığını, bu durumun Fahri Trafik Müfettişi tarafından tespit edilip, elektronik ortamda ceza düzenlendiğini belirterek, başvurunun reddini talep etti. Talepleri değerlendiren Gaziantep 2. Sulh Ceza Hâkimliği, ceza tutanağı düzenleyen Fahri Müfettişin trafikteki kural ihlaline ilişkin herhangi bir fotoğraf veya kamera kaydının bulunmadığına dikkat çekti.

YANLIŞ PLAKAYA CEZA İHTİMALİ

Anayasa Mahkemesinin kararlarına atıfta bulunan hâkimlik, tutulan tutanağa gerekçe olan kural ihlaliyle ilgili olarak herhangi bir fotoğraf veya kamera kaydının dosyaya sunulmamasının keyfiliğe yol açabileceği gibi hukuk devleti ilkesi uyarınca yargı denetimine de uzak olduğunu ifade etti. Yanlış kaydedilebilecek plaka ile ihlali gerçekleştirmemiş kişiler hakkında da idari para cezası düzenlenebileceğini, dosyalarda yapılan beşeri hatalar sonucu yanlış plakalara idari yaptırım kararlarının uygulandığının görüldüğünü belirten mahkeme, söz konusu idari para cezasının iptal edilmesine karar verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...