Yeni yüzyılın yükselen değeri MİT... Adım adım zirveye

- Güncelleme:
Yeni yüzyılın yükselen değeri MİT... Adım adım zirveye

Gündem Haberleri

96. yaşını kutlayan MİT, Hakan Fidan’la yeniden yapılandı. Türkiye’ye yönelik saldırı ve tehditleri bertaraf eden, küresel krizleri çözen teşkilat, dünyanın en büyük istihbarat servisleri ile yarışıyor.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ

Son yıllarda sınır ötesinde başarılı operasyonlar gerçekleştiren, sıcak cephe hatları olan Suriye, Libya, Karabağ, Irak gibi bölgeler ile birlikte Türkiye’nin Mısır, Körfez, Afrika, Asya, ülkeleri ile ilişkilerinde kilit rol oynayan Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) tüm dünyada adından söz ettiriyor. 6 Ocak 1926’da kurulan MİT, Hakan Fidan liderliğinde 2011 yılından itibaren yeni bir yapılanma sürecine girdi. Personel, fiziki ve teknik altyapısını yenileyen teşkilat, bazı küresel krizlerin çözümünde etkin rol aldı, Türkiye’ye yönelik saldırı ve tehditleri bertaraf etti. 

EN BÜYÜK DEVRİMLERDEN 

Bir asra yakın zamandır faaliyet yürüten MİT’in dünü ve bugününü gazetemize değerlendiren eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, teşkilatın gelinen noktada bağımsız ve gerçek manada millî kimlik kazandığını söyledi. Türkiye’de bazı istihbarat servislerinin verdiği bilgilerin mutlak doğru kabul edildiği dönemlerin yaşandığını öne süren Orakoğlu “Maalesef küresel unsurlar Türkiye’ye çektiği operasyonda bu eksikliği acı bir biçimde yaşadık. Cumhurbaşkanı Erdoğan, MİT’in gerçek anlamda millî bir kurum olması için çok ciddi çaba sarf etti. Hakan Fidan ile de bu proje de ülkemiz başarılı oldu. Biz şu an bilgi edinme, işleme ve operasyon düzeyinde tamamen kendi inisiyatifimizle hareket eden ülke durumundayız. Bu durum son 20 yılda yapılan ve gündeme gelmeyen en büyük devrimlerden birisidir. Bazı egemen unsurların yan kuruluşu olarak gördüğü istihbarat teşkilatı artık yok. Artan tehdit dozuna rağmen güçlü bir istihbaratımız var” dedi. 

Orakoğlu, bundan sonra atılması gereken en önemli adımın ise Türk Cumhuriyetler’le müşterek bir istihbarat ağının kurulması olacağını söyledi.

MİLLETİN GÜVENİ KAZANILDI

MİT bünyesinde önemli görevlerde bulunan Ali Burak Darıcılı ise teşkilat tarihi açısından 15 Temmuz’un önemli bir kırılma olduğu görüşünde. Darıcılı, MİT’in operasyonel kabiliyet, teknoloji unsuru ile birlikte pasif istihbarat açısından çok önemli aşama kaydettiğini anlattı. Darıcılı, “BAE, Suriye, Mısır, Karabağ, Suudi Arabistan ve İsrail ile kaydedilen siyasi, diplomatik mesafe MİT tarafından yürütülen istihbarat diplomasisi sayesinde katedildi. Bu durum dünyada yeni bir açılım ve MİT, dış politika aksını büyük oranda etkileyen bu yöntemin en iyi örneklerinden birisi. Ankara’da Amerikan haber alma teşkilatı CIA ve Rus SWR direktörlerinin 14 Kasım 2022 tarihinde Ankara’da bir araya getirilmesi ise bu işin zirvesiydi. Diğer yandan pasif mukavemet olarak nitelendirdiğimiz halk desteği açısında da geçtiğimiz yıl 90 bin ihbarla rekor kırıldı. Artık insanımız MİT’e doğrudan istihbarat desteği sağlıyor. Daha önceki yıllarda başıma bir şey mi gelir korkusu çoktan atıldı ve karşılıklı güven tesis edildi” diye konuştu. 

TÜRKİYE’NİN GÜCÜNE GÜÇ KATTI

İstihbarat araştırmacısı Faik Eryaşar da MİT’in tarihinin tarihte bilinen ilk Türk medeniyeti olan Hunlar ile başladığını kaydetti. Eryaşar “MİT, dış politika arenasında ulusal çıkarlarımızın korunması, PKK, YPG, DEAŞ, FETÖ ve DHKP-C gibi farklı terör örgütleriyle mücadele edilmesi ve ülkemize yönelik espiyonaj faaliyetlerine karşı koyma faaliyetleriyle devletimizin gücüne güç katmaktadır. MİT, istihbarat diplomasisinde yaşadığı değişim ve dönüşümün sonucunda da Türkiye’nin bölgedeki ve dünyadaki gücünü arttırmıştır” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...