CANLI ANLATIM

Cannes Film Festivali 2024: Belirli Bir Bakış ödülleri belli oldu!

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar, Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Cannes Film Festivali 2024: Belirli Bir Bakış ödülleri belli oldu!

Kültür - Sanat Haberleri  / Ajanslar, Türkiye Gazetesi

77. Cannes Film Festivali başladı. 22 filmin yarıştığı festival dünyanın en popüler sinema faaliyetlerinden biri. Fransız sinemasının en prestijli ödülleri arasında kabul edilen Altın Palmiye'nin kazananı 25 Mayıs'ta belli olacak. İşte festivaldeki gelişmeler...

Canlı Anlatım Özeti
  • CANNES'DA FİLİSTİNE DESTEK
  • 'THE APPRENTİCE' TRUMP DESTEKÇİLERİNİ ÜZECEK!
  • SEYİRCİLER SALONU TERK ETTİ
  • NİCOLAS CAGE RÜZGARI! "THE SURFER" TAM NOT ALDI
  • COPPOLA'NIN FİLMİ DAKİKALARCA ALKIŞLANDI
  • TACİZ İDDİALARI ALTIN PALMİYE'YE NASIL YANSIYACAK?
  • ONUR ÖDÜLÜNÜ ALAN MERYL STREEP DUYGULARINA HAKİM OLAMADI
  • #MeToo VE PROTESTO GERGİNLİĞİ
  • TÜRK SİNEMASI STANDI KURULDU
  • GREV ÇAĞRISI ENDİŞELENDİRDİ
  • ALTIN PALMİYE ADAYLARI

25.05.2024 08:58

: “Kara Köpek,” Guan Hu

Jüri Ödülü: “Souleymane'nin Hikayesi,” Boris Lojkine

En İyi Yönetmen: (ex aequo) “The Damned,” Roberto Minervini; “On Becoming a Guinea Fowl,” Rungano Nyoni

Performans Ödülleri: “The Shameless,” Anasuya Sengupta; “The Story of Souleymane,” Abou Sangare

Prix de la Jeunesse (Gençlik Ödülü): “Kutsal İnek! (Vingt Dieux),” Louise Courvoisier

Özel Mansiyon: “Norah,” Tawfik Alzaidi

Translated with DeepL.com (free version)


23.05.2024 12:13

CANNES'DA FİLİSTİNE DESTEK

Fransa'da düzenlenen 77. Cannes Film Festivali'ne katılan İtalyan oyuncu Jasmine Trinca, Filistinlilere destek amacıyla Filistin bayrağı desenli broş taktı.

Roma doğumlu 43 yaşındaki Trinca, Cannes'da düzenlenen geleneksel film festivaline katıldı.

Trinca, "Rendez-Vous With Valeria Golino" isimli dizinin ilk bölümünün gösterimi için kırmızı halıda yürüdü.

Cannes Film Festivali 2024: İtalyan oyuncu Jasmine Trinca'dan Filistin'e destek - 1. Resim

İtalyan oyuncu, bu sırada Filistinlilerle dayanışma amacıyla festivalde giydiği kıyafetin yakasına Filistin bayrağı desenli broş taktı.


21.05.2024 17:13

 'THE APPRENTİCE' TRUMP DESTEKÇİLERİNİ ÜZECEK!

Donald Trump'ın hayatına odaklanan, başrolünde Sebastian Stan'ın yer aldığı “The Apprentice” sekiz dakika boyunca ayakta alkışlandı. 

Trump'ın ilk yıllarını anlatan filmde; Jeremy Strong (Succession'dan) Cohn rolünde ve Maria Bakalova (Borat 2'den) ilk eşi Ivana Trump rolünde yer alıyor.

Cannes Film Festivali 2024: Trump biyografisi 'The Apprentice' destekçilerini üzecek! - 1. Resim

İranlı-Danimarkalı yönetmen Ali Abbasi, gazeteci Gabriel Sherman'ın senaryosuyla filmi çekti.

Filmin ismi esasında Trump'ın bir dizi ticari başarısızlık ve iflasının ardından kariyerini ve kamuoyundaki imajını yeniden canlandırmaya yardımcı olan NBC dizisine bir gönderme içeriyor.

Cannes Film Festivali 2024: Trump biyografisi 'The Apprentice' destekçilerini üzecek! - 2. Resim

Variety editörüne göre film kesinlikle gişede ses getirebilecek potansiyele sahip. Trump, ailesine ait emlak şirketinin apartman kompleksi için başvuran siyahilere nasıl davrandığı konusunda Adalet Bakanlığı'ndan gelen ırk ayrımcılığı davasıyla başa çıkmaya çalışan, Cohn'un tesiri altında bir serseri olarak tasvir ediyor. Bu bölümlerde Trump ve destekçilerini üzecek şeyler gösteriliyor.

Her ne kadar film başarılı bulunsa da Cannes tarihinde tartışmalı bir politikacının biyografisinin Altın Palmiye kazandığı vaki değil. 


20.05.2024 08:51

SEYİRCİLER SALONU TERK ETTİ

Kevin Costner'ın “Horizon: An American Saga” Pazar günü Cannes'da yedi dakika boyunca ayakta alkışlandı.

Alkış esnasında “Kevin!" sloganları usta oyuncuyu duygulandırdı. Costner seyirciye teşekkür ederek, Ağustos ayında bir devam filmi çekilecek olan “Horizon” serisinin “üç bölüm daha” çekileceği sözünü verdi.

Ancak film Altın Palmiye adayları arasında en zayıf halkalardan biri.

Variety'nin yorumuna göre Costner coşkulu alkış alsa da, üç saatlik klasik bir Amerikan hikayesi seyirciyi sıktı Film boyunca çok sayıda izleyici salonu terk etti. Birçok katılımcı geri döndü, ancak bazıları dönmedi. Filmde Costner 19. yüzyıl Vahşi Batı'sında ateş ederek ilerliyor.

Costner'ın filmi "Horizon: An American Saga" klasik bir 'vahşi batı' hikayesi... 

Amerikan Batı'sının genişlemesine iki bölümlü bir bakış olan kanla kaplı bir film. Bölgede kendilerine bir gelecek inşa eden kovboylar, çiftçiler ve askerlerin ve orada yaşayan yerlilerin bakış açısından anlatılıyor.

Film Costner'ın şahsi bir projesi... 100 milyon doları aşan filmin yapımı için çiftliğini ipotek ettiren oyuncu servetinin büyük bir kısmını ortaya koydu. 


18.05.2024 17:25

NİCOLAS CAGE RÜZGARI! "THE SURFER" TAM NOT ALDI

Festivalde gece gösterimi yapılan "The Surfer" (Sörfçü)' filminin başrolü Nicolas Cage, eleştirmenlerden tam not aldı. 

Yeni trippy psikolojik gerilim filmi, Cannes Film Festivali'ndeki altı dakika boyunca ayakta alkışlandı.

The Surfer 6 dakika alkışlandı! Cannes'da Nicolas Cage rüzgarı... Cannes Film Festivali 2024 - 1. Resim

Vivarium‘un yönetmeni Lorcan Finnegan'ın yönettiği Sörfçü'de Cage, "oğluyla birlikte sörf yapmak için çocukluğunun pastoral plajına dönen, ancak bir grup güçlü yerli tarafından aşağılanan ve yazın sıcağıyla birlikte yükselen ve onu kırılma noktasına kadar iten bir çatışmanın içine çekilen” bir adamı canlandırıyor.

Filmde ayrıca Julian McMahon, Nicholas Cassim, Miranda Tapsell, Alexander Bertrand, Justin Rosniak, Rahel Romahn, Finn Little ve Charlotte Maggi rol alıyor.

Oscar ödüllü Cage daha önce David Lynch'in 1990 yapımı romantik suç draması “Wild at Heart” ile Cannes Film Festivali'ne katılmış ve Laura Dern ile birlikte rol almıştı. Bu filmle festivalden Altın Palmiye ödülünü kazanmış ve o dönemde tartışmalı bir seçim sayılmıştı.

 


17.05.2024 01:46

COPPOLA'NIN FİLMİ DAKİKALARCA ALKIŞLANDI

Godfather başta olmak üzere birçok filmiyle ödüller alan Francis Ford Coppola'nın son filmi Megalopolis'in prömiyeri yapıldı.

Çok beğenilen filmin gösterimi sonrasında Coppola dakikalarca alkışlandı.

Coppola, 120 milyon dolar bütçeli bilim kurgu dramının ilk ilham kaynağının H.G. Wells'in 1936 yapımı "Things to Come" olduğunu, 40'tan fazla akademisyen, romancı, sanatçı, film yapımcısı ve şairden ilham aldığını ifade ediyor.

Film 85 yaşındaki Coppola'nın uzun zamandır film çekmemesi ve son filmi olması yönüyle özel bir öneme sahip.

Gösterimin ardından Altın Palmiye'nin en güçlü adaylarından oldu. Eleştirmenler, başroldeki Adam Driver'a tam puan verirken, filmde işlenen hikayede eski ABD başkanı Trump'a atıflar olması da konuşulanlar arasında.

Hem Coppola'nın özel durumu hem de filmin diktatörlük eleştirisi taşıması ve verdiği çeşitli siyasi mesajlar Cannes ruhuna uygun bir aday olarak öne çıkarıyor.   

Roma'daki siyasi kavgalardan ilham alınan ve bunları New York'a taşıyan Coppola, modern bir dille sunuyor. "Megalopolis" yıkıcı bir felaketin ardından New York'u bir ütopya olarak yeniden inşa etmek isteyen bir mimarı ve çatışmaya girdiği yozlaşmış bir belediye başkanının hikayesini anlatıyor. Başrolde yer alan Adam Driver, Sezar adlı mimarı oynuyor. 


16.05.2024 09:30

TACİZ İDDİALARI ALTIN PALMİYE'YE NASIL YANSIYACAK?

The Guardian'ın haberine göre Francis Ford Coppola, Altın Palmiye adayı olan ve bu akşam prömiyeri yapılacak olan Megalopolis setinde figüranları öpmeye çalışmış.

Godfather yapımcısı Coppola'nın uzun zamandır üzerinde çalıştığı filmin fragmanı dün yayınlandı.

Godfather'ın yapımcısı Coppola hakkında taciz iddiası! Altın Palmiye adayı Megalopolis'e nasıl yansıyacak?... Cannes Film Festivali 2024 - 1. Resim

Bu iddiaların Cannes Film Festivali'ndeki gösterimin öncesinde medyaya yansımasının reklam için olduğu da yabancı basında dile getiriliyor.

Zira Megalopolis Coppola'nın kendi servetini bağlayarak hazırladığı bir yapım ve onun için şahsi servetiyle bu masrafa girdiği biliniyor.

Öte yandan #MeToo gerginliği ile başlayan Cannes'da film setlerinde yaşanan taciz ve çeşitli ifşaların dile getirilmesi de beklenen bir durumdu.


15.05.2024 14:16

ONUR ÖDÜLÜNÜ ALAN MERYL STREEP DUYGULARINA HAKİM OLAMADI

Dünyaca ünlü oyuncu Meryl Streep, Altın Palmiye Onur Ödülü’nü meslektaşı Juliette Binoche’un elinden aldı. 

Julie & Julia’, ‘Demir Leydi’ , ‘Kramer vs Kramer’ , ‘Mamma Mia’ gibi unutulmaz filmlerle tanınan Meryl Streep, 1988’de ‘Evil Angels’ filmiyle festivalde ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülüne layık görülmüştü.

Üç Oscar ödülüne sahip Streep, bu yıl ise Altın Palmiye Onur Ödülü’nü aldı. 

Cannes Film Festivali’nde gözyaşları! Onur ödülünü alan Merly Streep duygularına hakim olamadı - 2. Resim


14.05.2024 17:29

#MeToo VE PROTESTO GERGİNLİĞİ

Festival ifşa söylentileri, grev beklentileri ve protesto gerilimiyle başladı. Fransız basınında çıkan haberlere göre; festival esnasında Fransız film endüstrisinden birçok erkek oyuncu, yönetmen ve yapımcı hakkında cinsel istismar iddiasının ortaya atılması bekleniyor.

Hollywood’daki #MeToo’ya benzer iddialarla suçlanacak kişiler arasında 10 sinemacının olduğunu söyleniyor.

Bu sebeple bazı adayların festivalde çekilmesi gündeme gelebilir. Bu durumla mücadele etmek için festival komitesinin bir kriz yönetim ekibi tuttuğu da iddia ediliyor. 

Cannes Film Festivali 2024... - 2. Resim

Bunun yanında dünyadaki birçok sanat faaliyetinde olduğu gibi festival esnasında da İsrail bombardımanı altındaki Gazze’de yaşanan insanı drama dikkat çekmek için bir dizi protestonun yapılması bekleniyor.


14.05.2024 16:32

TÜRK SİNEMASI STANDI KURULDU

 Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ve Boğaziçi Kültür Sanat Vakfının organizasyonuyla Türk sineması tanıtılıyor.

Cannes Film Festivali 2024... - 3. Resim

Filmlerden örneklerle Türk sinemasının zenginliği, Türk sinemasının önde gelen isimlerinin katılımıyla ziyaretçilere sunulacak.

Festivalde, Türkiye'nin sinema endüstrisi ve film yapımcılığı hakkında bilgi vermek için özel bir etkinlik de düzenlenecek.


14.05.2024 16:05

GREV ÇAĞRISI ENDİŞELENDİRDİ

Festivalin açılış töreni Cannes şehrinde Grand Theatre Lumiere sahnesinde yapılıyor.

Festivalin hazırlıkları tamamlanırken 'Ekranların Arkasındaki Yoksulluk'  (Sous les Ecrans la Deche) hareketi, festival çalışanlarına için grev çağrısında bulundu.

Cannes Film Festivali 2024... - 4. Resim

Hem festival çalışanlarından hem de diğer sinema çalışanlarından "faaliyeti sekteye uğratabilecek" bir grev yapmalarını istedi.


14.05.2024 09:38

ALTIN PALMİYE ADAYLARI

  1. Agathe Riedinger - Wild Diamond
  2. Ali Abbasi - The Apprentice
  3. Andrea Arnold - Bird
  4. Christophe Honoré - Marcello Mio
  5. Coralie Fargeat - The Substance
  6. David Cronenberg - The Shrouds
  7. Emanuel Parvu - Trois kilomètres jusqu'à la fin du monde
  8. Francis Ford Coppola - Megalopolis
  9. Gilles Lellouche - Beating Hearts
  10. Jacques Audiard - Emilia Perez
  11. Jia Zhang-Ke - Caught by the Tides
  12. Karim Aïnouz - Motel Destino
  13. Kirill Sinyor - Limonov: Kirill Serebrennikov'dan The Ballad
  14. Magnus von Horn - The Girl With the Needle
  15. Michel Hazanavicius - The Most Precious of Cargoes
  16. Miguel Gomes - Grand Tour
  17. Mohammad Rasoulof - The Seed of the Sacred Fig.
  18. Paolo Sorrentino - Parthenope
  19. Paul Schrader - Oh, Canada
  20. Payal Kapadia - All We Imagine as Light
  21. Sean Baker - Anora
  22. Yorgos Lanthimos - Kinds of Kindness

Altın Palmiye'nin sahibi 25 Mayıs'ta festivalin kapanış töreninde açıklanacak.


Yer: Cannes

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Ajanslar, Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...