Filistin tarihine üç boyutlu yolculuk

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Filistin tarihine üç boyutlu yolculuk

Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Filistin her ne kadar bugünlerde toz, gözyaşı ve kanla akıllara gelse de mazide farklı tablolar da vardı. Murat Kargılı Koleksiyonundan meydana getirilen fotoğraf kareleriyle açılan “Osmanlı Filistin’ine Üç Boyutlu Yolculuk” adlı sergi işte o eski günleri hatırlatıyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ -  Üsküdar Nevmekan Sahil Galeri’de görülebilen sergi, stereoskopik fotoğrafları bir araya getiriyor. Tarihî kareler, ziyaretçilerini eskiden farklı dinlerden insanların tolerans içinde yaşadığı Filistin’e doğru bir seyahate çıkarıyor.
Stereoskopik fotoğraflar birbirinden çok az açı farkıyla aynı zamanda çekilmiş iki fotoğrafın yan yana yerleştirilmesiyle oluşturuluyor. Küratör Erkan Doğanay “Sergiyle sanatseverler üç boyutlu bir yolculuğa çıkacak. Burada stereoskopik fotoğraflar yer alıyor. Belirli bir süre bakıldığında üç boyutlu bir şekilde mekânlar ve insanlar görülüyor” diyor. 

HAFIZAMIZDAN SİLİNDİ

1990’ların başında Orta Doğu’ya yaptığı seyahatlerde koleksiyonunu oluşturan Murat Kargılı ise “Stereoskobik fotoğraflar, 1850 ve 1930’lu yıllar arasında milyonlarca amatör ve profesyonel fotoğrafçılar tarafından üretildi. Bugün maalesef hiçbirimizin hafızasında kalmamış olan bu fotoğraf türü, bizi gerçekliğe doğru taşıyan bir materyaldir. Yazarken, çizerken, okurken tarihi ete kemiğe bürünen bir materyaldir. Geçmiş ve gerçeklikle köprü kurabilmemizi sağlarlar. Çok uzun zamandan beridir bunu sizlerle paylaşmayı hayal ediyordum” ifadelerini kullanıyor.

Öte yandan sergide yer alan eserler, Üsküdar Belediyesi tarafından kitap hâline getirilerek okuyucuya sunuluyor.

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...