Göbeklitepe’de 'çimento' tartışması

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Göbeklitepe’de 'çimento' tartışması

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / HABER MERKEZİ

Göbeklitepe’de bulunan yapı tabanlarında binlerce yıl önce kireç taşı yakılmasıyla elde edilen bir harç kullanılarak geçirgensiz bir yüzey yapıldı. Ancak yapıların tabanları zamanla bozuldu. İstanbul Üniversitesi ve Alman Arkeoloji Enstitüsü üyelerinden oluşan ekibin bu sene yürüttüğü çalışmalarda ise “Aslanlı Yapı” tekrar koruyucu tabii bir harçla kaplandı. Bu durum ise tartışmaları beraberinde getirdi.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Tarihi 12 bin sene önceye uzanan ve dünyadaki bilinen ilk kült merkezi olduğu düşünülen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, bir iddiayla gündemde… Ören yerindeki “Aslanlı Yapı” diye adlandırılan kısmın tabanı, yapılan restorasyonda bir katmanla kapatıldı. Göbeklitepe’de 2014 yılındaki ölümüne kadar çalışmalar yürüten Klaus Schmidt’in eşi Çiğdem Köksal-Schmidt ise sosyal medyada bir görsel paylaşarak alanda beyaz çimento kullanıldığını iddia etti. Bu durum sosyal medyada “Göbeklitepe’ye beton döküldü” iddialarını beraberinde getirdi.

Göbeklitepe’de 'çimento' tartışması

ÇİMENTO KULLANILMADI

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü söz konusu iddiaları yalanlandı. Türkiye gazetesine açıklamalarda bulunan Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul “Bu sene deprem riskine karşı koruma ve onarma çalışmalarına öncelik verdik. Bu çalışmalardan biri de sosyal medyada asılsız iddialarla gündeme getirilen ‘Aslanlı Yapı’ kısmında yapıldı. Çalışma dışarıdan hizmet alınarak gerçekleştirilmedi. Kazı uzmanlarımız tarafından yapılan çalışmada UNESCO kriterlerine aykırı bir şey olmadı. İddia edildiği gibi beyaz çimento kullanılmadı. Sosyal medyada yer alan beyaz çimento torbası görselleri restorasyonla alakalı değil” ifadelerini kullandı. 

Göbeklitepe Kazı Başkanlığından yapılan açıklamada alanın bitkilenmeyi önleyen koruyucu bir örtü ile kaplandığı, bu örtünün üzerine ise 1 cm kalınlığında yine elenmiş kazı toprağı ve kireç taşı çakıl üzerine yaklaşık 2,5 cm kalınlıkta geri dönüşümlü kireç taşı bulamaçlı naturel bir harç serildiği ifade edildi.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...