Göbeklitepe'den çıkan heykeli, kazı başkanı anlattı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Göbeklitepe'den çıkan heykeli, kazı başkanı anlattı

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / Anadolu Ajansı

Şanlıurfa’da, 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın gözünün üzerinde olduğu Göbeklitepe ve Karahantepe’de yeni bulunan heykeller, arkeoloji dünyasında heyecan uyandırdı.

Göbeklitepe’nin D yapısında kireç taşından yapılmış ve gerçek boyutlu olan bir yaban domuzu heykeli de o eserlerde biriydi. Yüzeyinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntılar görülebilen eser, bilinen ilk boyalı heykel buluntusu oldu. Arkeolojik keşfi değerlendiren Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, büyük bir heyecan ve mutluluk yaşadıklarını söyledi.

BOYALI OLMASI ESERİ FARKLI KILIYOR

Heykelin, dünya tarihi açısından önemli bir keşif olduğunu vurgulayan Karul, şunları kaydetti: Yapılar gömülürken bilinçli olarak eserlerin de dikili taşlar gibi korunduklarını biliyorduk. Bunlara ilişkin de çok fazla buluntumuz yoktu, en azından ‘D yapısı’nın bu bölümleri henüz kazılmamıştı. Bu yılki çalışmalarda bu alanda kazıları sürdürdük. Bu heykel, bir yaban domuzunu betimliyor. Burada daha önce karşılaşılan bütün hayvanlarda olduğu gibi atak pozisyonunda ve dişlerinin görünür yani bir saldırganlığın vurgulanıyor olması dikkat çekiyor. Yine bu dönem heykellerinde eril bireyleri temsil edeceklerini biliyoruz. Bu heykelin farklılığı da boyalı olması. Yani dili ve üzerindeki kıl tabakasının özgün renklerinde boyalı yapılmış olmasıdır. Bu durum eseri farklılaştırıyor.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...